Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Klarning och avtappning

Utrustning och teknik.
Vanilla
Turbojäsare
Inlägg: 29
Blev medlem: mån okt 31, 2016 11:39

Klarning och avtappning

Inlägg av Vanilla »

Skapar en ny tråd då ingen verkar ha sett min fråga som hamnade på sid.2
Jag gör en kort sammanfattning av vad jag gjort hittills:

28/10 satte vin av 5,5 kg blå vindruvor, 7,5 l vatten, 500g socker och 5 g lalvin jäst. Blev 12,5 l must.

3/11 Första omtappning oechsle-3. Tillsatte 740 g socker, oechsle 24.

11/11 Oechsle -5. Tillsatte 180 g socker. Oechsle +2

21/11 pluppar var 7:e minut bara, oechsle -7. Alkoholhalten är 12%

Ska jag nu låta det stå tills det sluta pluppa helt (vill helst inte använda jässtopp). När ska jag skaka bort kolsyran och när ska jag tillsätta vinsvavla? När är det dags att tappa om det (ta bort bottensatsen)?
Häxbryggaren
Bryggare
Inlägg: 110
Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43

Re: Klarning och avtappning

Inlägg av Häxbryggaren »

Kolsyra är vinets bästa vän. Låt det jäsa ut i lugn och ro. Du behöver inte skaka ut kolsyran eller tillsätta klarningsmedel. Tid är vinmakarens bästa vän. Det klarnar dock fortare om vinet står svalt. Ca 5-10grader är väl ok. Jag brukar förlänga tiden X2 för varje omtappning. Dvs 1 2 4 8 mån tex. Vinsvala ca 1gr/10L vid omtappning om man vill. Har du bubbelröret kvar så gasar vinsvalan rätt fort ur vinet. Därför har man bäst skydd att svala inför flasktappningen.
Lycka till!
Vanilla
Turbojäsare
Inlägg: 29
Blev medlem: mån okt 31, 2016 11:39

Re: Klarning och avtappning

Inlägg av Vanilla »

Tack för svar! Då låter jag det står tills det jäst ut och tillsätter vinsvavla i ett senare skede.
Vanilla
Turbojäsare
Inlägg: 29
Blev medlem: mån okt 31, 2016 11:39

smaksättning?

Inlägg av Vanilla »

Idag den 5/12 har jag tappat om vinet och fått bort det mesta av bottenslammet. Passade på att provsmaka och ärligt talat är det inte mycket smak på det. Kan smaken förbättras så mycket av kommande lagring att det börjar likna "riktigt" vin eller ska jag tillsätta någon smaksättning?
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: smaksättning?

Inlägg av cissiny »

Vanilla skrev:Idag den 5/12 har jag tappat om vinet och fått bort det mesta av bottenslammet. Passade på att provsmaka och ärligt talat är det inte mycket smak på det. Kan smaken förbättras så mycket av kommande lagring att det börjar likna "riktigt" vin eller ska jag tillsätta någon smaksättning?
Skippa vattnet nästa gång, jag har aldrig vatten i mina brygder. Behövs vätska så tar jag juice (äpple eller druvjuice, beroende på vad jag vill brygga).
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Klarning och avtappning

Inlägg av cissiny »

Kika gärna på den här tråden ang vatten i vin:
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=18&t=22900
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Vanilla
Turbojäsare
Inlägg: 29
Blev medlem: mån okt 31, 2016 11:39

Re: Klarning och avtappning

Inlägg av Vanilla »

Det låter vettigt! Jag hade hellre fått 1 l gott vin än 8 l vin som inte smakar något. Ska tänka på att ha mindre vatten nästa gång. Men vad gör jag nu med den här satsen, går den att smaksätta?
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Klarning och avtappning

Inlägg av cissiny »

Vanilla skrev:Det låter vettigt! Jag hade hellre fått 1 l gott vin än 8 l vin som inte smakar något. Ska tänka på att ha mindre vatten nästa gång. Men vad gör jag nu med den här satsen, går den att smaksätta?
Jag har ett "fuskrödvin" som blev lite "klent", hade äppeljuice istället för druvjuice. Har du flera mindre dunkar, typ 5 liter, så dela upp det. Du kan ju göra glögg på en del? Eller tillsätta lite té om du vill ha mera strävhet (jag hade i typ 1 dl starkt Earl Grey i mitt, iofs innan det var färdigjäst).

Lite andra idéer som jag inte testat, om du har flera dunkar, ev 1,5-2 liters PET?
* en burk (500 g) russin
* torkade fikon
* outspädd saft, har det ändå slutat jäsa (minns inte om du jässtoppade?) så är det inte så kinkigt med konservering
* druvjuice (jag har använt Fontana, 1 liter för 13:-) - det blir ju mörkare, äppeljuice om du vill ha vitt vin

med de två senaste så spär du ju ut alkoholen, kanske även med de övre varianterna om än inte lika mycket.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Vanilla
Turbojäsare
Inlägg: 29
Blev medlem: mån okt 31, 2016 11:39

Re: Klarning och avtappning

Inlägg av Vanilla »

Tack för dessa kloka och kreativa råd! Outspädd saft har jag funderat på själv, men har slut på den goda hemmagjorda. Får väl köpa eller prova ngt av de andra förslagen. Antar att jäsningen kommer igång igen av allt det söta (den har inte avstannat helt) men det gör nog inte så mycket.

Tack så mycket för hjälpen!
Hälsningar Vanilla
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för vinbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster