Tittade precis till mitt rödvin och fick en chock... Det har jäst på helt normalt, igår tillsatte jag en lag på vinbär och ca 1 dl starkt te för att få lite mer "kropp" i vinet. Det kom igång och jäste helt normalt efter det, tillsatte lagen ca kl 20 igår och en timme senare såg allt helt normalt ut, bubblade med några sekunders mellanrum.
Detta har hänt, plastdamejeanne på 5 liter:
4/11 Satt på jäsning, Oechsle 1,110
7/11 Tillsatt 1 liter druvjuice med rödvinsarom (ca 4-4,5 liter i damejeannen)
10/11 Oechsle 1,030, gjorde sockerlag på "rödvinet" och ca 350 gram socker plus rödvinsarom, inget vatten tillsatt
12/11 Oechsle 1,040, kokade lag på "rödvin", 1 dl starkt te, några dl frysta svarta vinbär. Kokades ihop under en timme, bären silades bort, borde inte ha ökat volymen mer än 1-2 dl. Tillsattes ca kl 20, jäste helt normalt vid 21-21.30.
Nu ser det ut så här, får väl byta jäsrör, nån idé om vad som hänt?
Igensatt jäsrör (efter 9 dygn!)
Igensatt jäsrör (efter 9 dygn!)
- Bilagor
-
- 15046222_10207989749680956_458022146_n.jpg (49.79 KiB) Visad 230 gånger
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Igensatt jäsrör (efter 9 dygn!)
Det kan bildas mycket skum i början av jäsningen, jämför med julmust som skummar över om du skakar den innan du öppnar.
Därför brukar man rekommendera en del fritt utrymme ovanför ytan inledningsvis, sen när jäsningen lugnar ner sig kan man fylla upp med must (som man förvarat i frysen eller pastöriserat).
Därför brukar man rekommendera en del fritt utrymme ovanför ytan inledningsvis, sen när jäsningen lugnar ner sig kan man fylla upp med must (som man förvarat i frysen eller pastöriserat).
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Igensatt jäsrör (efter 9 dygn!)
För kraftig jäsning i förhållande till tomrummet i jäskärlet. Gör rent jäsröret eller byt ut. Inget direkt ovanligt.
/Weinkeller
Re: Igensatt jäsrör (efter 9 dygn!)
Jo... hade ca 1,5-2 liters utrymme från början, nu är det kanske bara 0,5-1 liter men det har ju jäst i 9 dygn... Det måste ha blivit nån knasig reaktion när jag tillsatte "vinbärslagen" igår kväll, tror inte att jag ökade volymen med mer än en eller två deciliter (jämfört med hur det var innan, 3 liter från start + 1 liter druvjuice + lite sockerlag kokt på "vinet"). Trodde aldrig att det skulle bli så här, visst skummade det rejält från blåbärssoppan i början, men eftersom det inte puttrat över? Nu skakade jag ju inte om efter att jag tillsatt lagen igår kväll, kan det vara så att lagen blev som ett lock och skummet från blåbärssoppan exploderade när det ville upp? Har inte bytt jäsrör än, det pluppar som vanligt även om det pluppar genom vinet i jäsröret...latmasken skrev:Det kan bildas mycket skum i början av jäsningen, jämför med julmust som skummar över om du skakar den innan du öppnar.
Därför brukar man rekommendera en del fritt utrymme ovanför ytan inledningsvis, sen när jäsningen lugnar ner sig kan man fylla upp med must (som man förvarat i frysen eller pastöriserat).
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Igensatt jäsrör (efter 9 dygn!)
Tack Weinkeller! Har ett litet lager av jäsrör så jag byter ut. Det har nog "exploderat" färdigt, var nog lagen som blev som ett lock, skulle ha skakat om efter tillsats. Lesson learnedWeinkeller skrev:För kraftig jäsning i förhållande till tomrummet i jäskärlet. Gör rent jäsröret eller byt ut. Inget direkt ovanligt.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster