Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Glögg

Glögg, sangria och andra recept för kryddade viner.
Pedgren
Turbojäsare
Inlägg: 25
Blev medlem: sön jun 12, 2016 11:45

Glögg

Inlägg av Pedgren »

Tänkte göra glögg baserat på svagdricka, 2 kg socker och potatis. Har ni tips på jäst till en sån sats?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Glögg

Inlägg av ranald »

Spelar just ingen roll så länge det inte är bakjäst.

Och, om du inte tänkte tillsätta amylas till brygden kan du skippa potatisen, den är bara i vägen och innehåller inget som jästen kan jäsa.
Pedgren
Turbojäsare
Inlägg: 25
Blev medlem: sön jun 12, 2016 11:45

Re: Glögg

Inlägg av Pedgren »

Jaha, det stod något om att den tillförde viktig stärkelse?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Glögg

Inlägg av latmasken »

Jäst kan inte jäsa stärkelse. Man behöver amylas för att bryta ner stärkelsen till socker.

Ett alternativ till amylas är väl att frysa sönder potatisen, men annars finns amylas i saliven så du kan göra som japanerna traditionellt gjort med sake: Tugga potatisen och spotta ner det i brygden.
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Glögg

Inlägg av ranald »

Frysa potatisen påverkar konsistenten, men det omvandlar inte stärkelse till socker.
Skriv svar

Återgå till "Kryddade viner"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster