Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Hej. Jag gör nu min första sats på rött vin. Det har stått nu i 34 dagar. På dag 22 tillsatte jag jässtopp, och vinet är nu utan kolsyra och färdig att tappas. Jag har inte tillsatt någonting till vinet förutom vatten och de rekommenderade påsarna som medföljde dunken i rätt och riktig ordning.
Men jag undrar över alkoholhalten.
Jäsmätaren säger att vinet ligger på cirka 3-4% och vinprovaren säger att vinet ligger på 11%.
Vilket skall jag lita på? Och finns det mer säkrare metoder att utläsa alkoholhalten?
Vinet är en 5 litersdunk inköpt på Vinbutiken i Göteborg. Brendox Red French Svarta Nunnan
Men jag undrar över alkoholhalten.
Jäsmätaren säger att vinet ligger på cirka 3-4% och vinprovaren säger att vinet ligger på 11%.
Vilket skall jag lita på? Och finns det mer säkrare metoder att utläsa alkoholhalten?
Vinet är en 5 litersdunk inköpt på Vinbutiken i Göteborg. Brendox Red French Svarta Nunnan
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Ja. Oeschle vid start av jäsning. Räkna sedan hur många grader det jäst på skalan. Ta sedan det och knäppa in i valfri alkoholhaltsuträknare på Internet. Det följde säkert med papper i satsen som beskriver hur du ska göra. Vinmätaren kan du kasta i soporna.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Hmmm...
När jag startade satsen så landade jäsmätaren på 70
Och när jag tillsatte jässtoppet landade jäsmätaren på 30
Enligt en tabell jag har fått av Vinbutiken, (jag förstår inte tabellen) så säger "30" Specific Gravity 1,030, Sugar per litre 78, Sugar per gallon 12, Potential alcohol content 3,9%
I förpackningen till jäsmätaren fick jag med ett litet papper som säger "Startvärde (minus -) slutvärde/7,5." Och jag begriper nada...
Bruksanvisningen till dunken säger ingenting om alkoholhalter, faktum är att bruksanvisningen är väldigt generell och verkar vara framtagen till alla sorters viner, så den är väldigt svår att förstå.
Jag har sökt på nätet om hur att räkna ut alkoholhalten, men jag finner inte nålen i höstacken...
Någonting säger mig att jag har gjort fel, jag har inte tillsatt socker t.ex...
När jag startade satsen så landade jäsmätaren på 70
Och när jag tillsatte jässtoppet landade jäsmätaren på 30
Enligt en tabell jag har fått av Vinbutiken, (jag förstår inte tabellen) så säger "30" Specific Gravity 1,030, Sugar per litre 78, Sugar per gallon 12, Potential alcohol content 3,9%
I förpackningen till jäsmätaren fick jag med ett litet papper som säger "Startvärde (minus -) slutvärde/7,5." Och jag begriper nada...
Bruksanvisningen till dunken säger ingenting om alkoholhalter, faktum är att bruksanvisningen är väldigt generell och verkar vara framtagen till alla sorters viner, så den är väldigt svår att förstå.
Jag har sökt på nätet om hur att räkna ut alkoholhalten, men jag finner inte nålen i höstacken...
Någonting säger mig att jag har gjort fel, jag har inte tillsatt socker t.ex...
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Då har det jäst 40 oeschle vilket blir 40/7.5=ca 5%
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Aha - Ok!
Man tackar...
Lättvin med andra ord,,, jaja, så länge det är drickbart så må det väl vara hänt!
Man tackar...
Lättvin med andra ord,,, jaja, så länge det är drickbart så må det väl vara hänt!
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Att guiden är skriven för flera sorter beror på att de flesta vi satserna, även "riktigt" vin brygga på samma sätt.
Väldigt kortfattat:
Gör must
Mät sockerhalten
Jäs
Mät sockerhalten
Klarna
Buteljera
Lagra
Drick
Vad man sedan utvecklar de olika stegen till bestämmer bryggaren själv. Olika avancerat, noggrant och diverse ingredienser.
Ett gott lättvin är betydligt mycket bättre än ett starkvin som smakar illa. Då kan man lika gärna jäsa en sats mäsk på 7 dagar.
Väldigt kortfattat:
Gör must
Mät sockerhalten
Jäs
Mät sockerhalten
Klarna
Buteljera
Lagra
Drick
Vad man sedan utvecklar de olika stegen till bestämmer bryggaren själv. Olika avancerat, noggrant och diverse ingredienser.
Ett gott lättvin är betydligt mycket bättre än ett starkvin som smakar illa. Då kan man lika gärna jäsa en sats mäsk på 7 dagar.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Det där betyder att om det där sockret jäses upp helt kommer det att ge 3,9% alkohol.bonusvita skrev: Enligt en tabell jag har fått av Vinbutiken, (jag förstår inte tabellen) så säger "30" Specific Gravity 1,030, Sugar per litre 78, Sugar per gallon 12, Potential alcohol content 3,9%
Men jag är lite osäker på om de verkligen räknat rätt där, om det är 78 gram socker per liter borde det ge mer alkohol (man räknar normalt med att 17 gram socker per liter vätska ger 1% alkohol när det jästs upp).
Hydrometern visar alltså inte vad du har för alkoholhalt, utan hur mycket alkohol du kommer att få om sockret jäses upp. Så strunta i procent-angivelsen på hydrometer.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Hejsan
Jag är ny medlem men har läst här ett tag.
Satte en sats Ekens zinfandel för några dagar sen. Tog mindre vatten för ett kraftigare vin enligt instruktioner. Mätte upp OE till 80 innan jag hade i jästen.
Enligt anvisningarna bör en torr zin (som jag vill ha) sluta på OE -5. Det kommer alltså bli 11,3% (85/7,5). Jag hade hoppats på runt 13-14%
Läste på forumet att 17g socker per liter ger 1% alkohol. Eftersom jag har 21 liter blir det då typ 21x17x3=1071g socker för att öka med 3%?
Har jag räknat/förstått rätt här? Är det ok att bara röra ner i hinken snarast eller något särskilt att tänka på?
En tanke till: När jag satte satsen hällde jag först ut juicen i hinken. Därefter fyllde jag dunken med vatten tre gånger och hällde i (inget socker skulle enligt anvisningarna tillsättas). Blandade aldrig om innan jag tog mätningen (direkt i hinken). Kan det vara så att koncentrationen av socker var högre i botten pga detta och att jag därmed fick till en felaktig mätning? I så fall dumt att tillsätta mer socker...!? Jag vill ju inte göra vinet sötare, bara lite starkare.
Jag är ny medlem men har läst här ett tag.
Satte en sats Ekens zinfandel för några dagar sen. Tog mindre vatten för ett kraftigare vin enligt instruktioner. Mätte upp OE till 80 innan jag hade i jästen.
Enligt anvisningarna bör en torr zin (som jag vill ha) sluta på OE -5. Det kommer alltså bli 11,3% (85/7,5). Jag hade hoppats på runt 13-14%
Läste på forumet att 17g socker per liter ger 1% alkohol. Eftersom jag har 21 liter blir det då typ 21x17x3=1071g socker för att öka med 3%?
Har jag räknat/förstått rätt här? Är det ok att bara röra ner i hinken snarast eller något särskilt att tänka på?
En tanke till: När jag satte satsen hällde jag först ut juicen i hinken. Därefter fyllde jag dunken med vatten tre gånger och hällde i (inget socker skulle enligt anvisningarna tillsättas). Blandade aldrig om innan jag tog mätningen (direkt i hinken). Kan det vara så att koncentrationen av socker var högre i botten pga detta och att jag därmed fick till en felaktig mätning? I så fall dumt att tillsätta mer socker...!? Jag vill ju inte göra vinet sötare, bara lite starkare.
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Förusatt att du inte var så försiktig när du hällde i vattnet, att vätskan inte kom i rörelse så är sockret utblandat.
Uträkningen verkar stämma. Jag är för lat för att verkligen räkna och tänka nu. Men det verkar rimligt.
Varför vill du ha det starkare? Har du provat vinet innan och därför vet att det är för svagt?
Vad stod det på förpackningen/receptet att alkoholhalten skulle vara? Därigenom kan du beräkna hur nära du var med hydrometern om du är osäker på din mätning.
Vissa sorters jäst kan ha svårt att komma igång och jäsa ut helt om startmängden socker är för hög. Vissa väljer därför att tillsätta sockret i omgångar med några dagars mellanrum. Start fredag utan tillsatt socker - en giva socker på måndag - nästa på torsdag osv.
Ett tips är att installera en kran på sidan av hinken där du kan tappa ur vin i ett mätglas. Då slipper du riskera att få bakterier i bryggden från hydrometern och annat som inte hör hemma i en brygghink.
Uträkningen verkar stämma. Jag är för lat för att verkligen räkna och tänka nu. Men det verkar rimligt.
Varför vill du ha det starkare? Har du provat vinet innan och därför vet att det är för svagt?
Vad stod det på förpackningen/receptet att alkoholhalten skulle vara? Därigenom kan du beräkna hur nära du var med hydrometern om du är osäker på din mätning.
Vissa sorters jäst kan ha svårt att komma igång och jäsa ut helt om startmängden socker är för hög. Vissa väljer därför att tillsätta sockret i omgångar med några dagars mellanrum. Start fredag utan tillsatt socker - en giva socker på måndag - nästa på torsdag osv.
Ett tips är att installera en kran på sidan av hinken där du kan tappa ur vin i ett mätglas. Då slipper du riskera att få bakterier i bryggden från hydrometern och annat som inte hör hemma i en brygghink.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Nej, jag var inte så försiktig, tänkte precis som du.
Jag har inte provat den här satsen förut men jag brukar gilla zinfandel. De brukar ju ligga runt 13-14% så hade det som riktmärke. Det stod inget om alkoholhalt i kittet men jästen som följde med klarar upp till 16% (LALVIN BOURGOVIN RC212).
Det där med kran verkar smidigt, men antar att man får ta bort jäsröret först så man inte suger in vattnet från jäsröret till vinet...
Jag har inte provat den här satsen förut men jag brukar gilla zinfandel. De brukar ju ligga runt 13-14% så hade det som riktmärke. Det stod inget om alkoholhalt i kittet men jästen som följde med klarar upp till 16% (LALVIN BOURGOVIN RC212).
Det där med kran verkar smidigt, men antar att man får ta bort jäsröret först så man inte suger in vattnet från jäsröret till vinet...
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
De små mängderna du tappar från kranen handlar om någon dl. Det ger inte något märkbart sug i jäsröret eftersom vinet dels släpper kolsyra hela tiden så det alltid är ett vosst övertryck i kärlet, dels så blir det för liten nivåskillnad för att dra vätskan över vattenlåset i jäsröret.
Använd någonting som tex. StarSan eller SaniClean i jäsröret så behöver du inte oroa dig om det skulle droppa tillbaka några droppar i vinet.
Använd någonting som tex. StarSan eller SaniClean i jäsröret så behöver du inte oroa dig om det skulle droppa tillbaka några droppar i vinet.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Jäsrör är gjorda för att fungera åt båda hållen, det är därför det är två "bulor" på det. Normalt ska det ju bara vara lite vatten nere i kröken och det är inte tillräckligt mycket för att svämma över i nån av "bulorna"
D.v.s. det ska inte vara nån risk att vattnet från jäsröret åker ner i vinet.
D.v.s. det ska inte vara nån risk att vattnet från jäsröret åker ner i vinet.
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Finns ju olika jäsrör latmasken. Jag använder oftast ett "rakt" som har utrymme för aktivt kol och kan därför jäsa i utrymmen vanligt folk befinner sig i. Dessa rör kan dra vätskan baklänges.
Även vanliga jäsrör drar tillbaks vätskan så det kan rinna över om det är för mycket i dem.
Jag har råkat ut för detta vid kallkrash några gånger.
Även vanliga jäsrör drar tillbaks vätskan så det kan rinna över om det är för mycket i dem.
Jag har råkat ut för detta vid kallkrash några gånger.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Fyller man jäsröret för mycket eller använder ett dåligt konstruerat jäsrör så får man väl då låta bli att använda ett jäskärl med kran. Och använda kokat vatten (d.v.s. sterilt) i jäsröret.
Jag tycker ju dock att det är mycket fiffigare att använda vettiga jäsrör och följa instruktionerna, för att slippa problem.
Jag tycker ju dock att det är mycket fiffigare att använda vettiga jäsrör och följa instruktionerna, för att slippa problem.
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Jag använder kran på alla mina hinkar och har aldrig problem med baksug pga kranen, ska jag tappa stora mängder öppnar jag helt enkelt jäsröret.
Den främsta anledningen till mina raka jäsrör är att slippa lukt på ett enkelt sätt (aktivt kol i toppen).
Är verkligen det kokta vattnet fortfarande sterilt efter någon/några veckor i jäsröret? Jag tipsade om tex starsan/saniclean eftersom dessa medel håller sig rena en längre tid.
Alla sätt som fungerar är bra sätt. Jag uppskattar som sagt att slippa jäslukten när jag ibland behöver jäsa "bland folk". Så länge man är medveten om sin utrustnings begränsningar så spelar det nog ingen större roll, oavsett om det blir baksug i röret eller ej. Enda gångerna det händer är när jag behöver flytta hinken, tappar stora mängder, kyler kraftigt.
Den främsta anledningen till mina raka jäsrör är att slippa lukt på ett enkelt sätt (aktivt kol i toppen).
Är verkligen det kokta vattnet fortfarande sterilt efter någon/några veckor i jäsröret? Jag tipsade om tex starsan/saniclean eftersom dessa medel håller sig rena en längre tid.
Alla sätt som fungerar är bra sätt. Jag uppskattar som sagt att slippa jäslukten när jag ibland behöver jäsa "bland folk". Så länge man är medveten om sin utrustnings begränsningar så spelar det nog ingen större roll, oavsett om det blir baksug i röret eller ej. Enda gångerna det händer är när jag behöver flytta hinken, tappar stora mängder, kyler kraftigt.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster