Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

Glögg, sangria och andra recept för kryddade viner.
Användarvisningsbild
Bozo
Bryggmästare
Inlägg: 229
Blev medlem: ons jul 27, 2011 12:59
Ort: Borås

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

Inlägg av Bozo »

Gör en lakrits "essens" med sprit och stjärnanis som du kan dosera och smaka av i kastrullen när du värmer glöggen. Ta ganska mkt stjärnanis så det blir ordentligt med smak på spriten, 2-3 påsar på en kvarting? Mvh bozo.
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

Inlägg av Martin73 »

Kanske att man ska följa Dans ide på Mörk rom som spritbas i så fall!?

Tack för tipset!
Användarvisningsbild
Bozo
Bryggmästare
Inlägg: 229
Blev medlem: ons jul 27, 2011 12:59
Ort: Borås

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

Inlägg av Bozo »

Jag ser att du använt flädervin som bas. Hur mycket fläder smakar glöggen idag? Tror inte att mörk rom och fläder går ihop, ioförsig inte fläder och lakrits heller men som tur är är smaken som baken :D . Om du vill använda rom och om det finns flädessmak kvar i glöggen råder jag dig att använda ljus rom. Annars finns väl det flädersnaps på vattenhålet? Mvh bozo.
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

Inlägg av Martin73 »

Ok!
Men Fläderbär är det jag använt och faktiskt så är det ingen dålig kombo!
Fläderblomvin kan jag tänka hade skurit sig hårt med Lakridsen!?
Fläderbären ger ett gott rödvin.
Tobban
Färsk jäst
Inlägg: 16
Blev medlem: tor dec 12, 2013 10:19
Ort: Göteborg/Stockholm

Per Morbergs glögg! ?

Inlägg av Tobban »

Såg hans recept på facebook, någon mer som gjort?

Glöggrecept:
Lagad enligt konstens alla regler, rätt sötma och rätt råvaror. Det är ganska enkelt och följ bara mitt recept så blir det bra!

Ingredienser
1 flaska rött, 2-3 kanelstänger, 1 vaniljstång,
10 st nejlikor, 1 liten bit färsk ingefära,
10 kardemummakärnor, 5 korinter, Skalet av en kvarts
ekologisk apelsin (bara det färgade),
2-3 msk råsocker

Gör så här:
Ta fram en kastrull och häll i vinet. Lägg i alla
ingredienser och rör om. Låt dra över natten.

Värm upp till ca 75°C. Använd gärna en
termometer. Om det blir varmare än 78,3°C som
är kokpunkten för alkohol så kokar alkoholen
bort, så ha lite marginal till den temperaturen.

Låt stå och dra ca 15 minuter (eller längre).Sila bort
kryddorna. Servera glöggen vid ca 70°C.

För er som vill ha lite mer styrka i glöggen, spetsa
med fint brännvin efter behov.
Senast redigerad av aqua vitae, redigerad totalt 1 gång.
Anledning: Tog bort reklamlänkar
Skål.
Användarvisningsbild
Bozo
Bryggmästare
Inlägg: 229
Blev medlem: ons jul 27, 2011 12:59
Ort: Borås

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

Inlägg av Bozo »

Martin73 skrev:Ok!
Men Fläderbär är det jag använt och faktiskt så är det ingen dålig kombo!
Fläderblomvin kan jag tänka hade skurit sig hårt med Lakridsen!?
Fläderbären ger ett gott rödvin.
Ahh, sorry Martin jag trodde det var fläderblommsvin. Mörk rom eller naturell sprit hade jag kört på. God jul på er allesammans förresten :wave: .
Mvh bozo.
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

Inlägg av Martin73 »

Bozo skrev:
Martin73 skrev:Ok!
Men Fläderbär är det jag använt och faktiskt så är det ingen dålig kombo!
Fläderblomvin kan jag tänka hade skurit sig hårt med Lakridsen!?
Fläderbären ger ett gott rödvin.
Ahh, sorry Martin jag trodde det var fläderblommsvin. Mörk rom eller naturell sprit hade jag kört på. God jul på er allesammans förresten :wave: .
Mvh bozo.
God jul själv!
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

Inlägg av dan610324 »

årets glögg blir identisk med förra årets i stort sett , vi får väl se hur mycket zest jag lyckas få ihop
enda skillnaden är väl att i år blir det 4 liter morgan och ingen konjak
samt att äppelvinet från 2010 hunnit bli ytterligare ett år äldre
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

Inlägg av dan610324 »

här brukar det skrivas nått ord då och då

www.facebook.com/winsebo.winery

.
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

Inlägg av Martin73 »

Hej Dan!

Vilket oe har du låtit glöggen stanna på vid eftersötningen?
Jag vet att smaken skiljer men är ändå nyfiken på vad andra stannar på..
Häxbryggaren
Bryggare
Inlägg: 110
Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

Inlägg av Häxbryggaren »

Julen närmar sig med stormsteg så det är dax att skaka liv i denna underbara men bortglömda tråd. Har idag satt glöggkryddor i en halvflaska konjak tänkte blanda den med följande recept som jag gjorde i vintras

6 gram kardemumma kärnor
13 gram färsk tunnskivad ingefära
7 gram nejlikor
15 gram kanel
3 dl konjak


Recept Kloka Gubbens Supergoda Sherry.

Ingredienser:
1 kg råg, hela korn, köp gärna ekologiskt odlade, hittar du i hälsokostavdelningen
2,5 kg vitt strösocker
1,5 kg farinsocker
Saften av 8 apelsiner
Saften av 4 citroner
Lavin 1118
8 liter vatten

Justerade ovanstående recept med zest från apelsinerna och citronerna + att jag bötut 800gram av strösockret mot mörk moskovadosocker istället. Eftersötate med honung till 10 OE.

Ingen aning om det funkar att göra glögg på detta återkommer om någon månad . Testar med 5l till att börja med
:D
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

Inlägg av dan610324 »

ca 30 öx brukar jag hålla mig kring
Häxbryggaren
Bryggare
Inlägg: 110
Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

Inlägg av Häxbryggaren »

Bottensatsen har börjat lägga sig så den hinner nog bli klar till november då frun och jag har glögmånad :D
Dan vad brukar du eftersöta med honung sockerlösning ?
Isacsvensson
Newbie
Inlägg: 3
Blev medlem: mån aug 09, 2010 13:28

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

Inlägg av Isacsvensson »

Jag tänkte imorgon dra igång min variant på GPs dunderglögg och tänkte höra om lite råd angående sen slutgiltiga smaksättningen.
Jag kör varje år en 10 litersats som sen spittas i 3 och där 2 delar smaksätts i olika smaker.

Tidigare år har jag testat bland annat: rom, rökig whisky, citrus, blåbär.

I år är tanken att gå på något som är lite mer udda kombinationer, amarillohumle i ena delen och kaffe i andra.
Jag hoppas framför allt att ni med ölkunskaper som är vana vid att jobba med humle kan ge mig lite tankar på hur jag bäst gör med den.

Jag tänkte att jag ska torrhumla glöggen i 4-5 dagar efter jäsningen är avstannad och man silat bort all frukt/kryddor.
Hur mycket humle bör man ha i för 3,3 liter (jag vill ha en tydlig humlesmak)? Något jag bör tänka på?

Kaffeglöggen tänkte jag att man bara tar och häller i någonstans mellan 10-20% starkt kaffe innan buteljering.

Tips tankar och idéer välkomnas.
Skriv svar

Återgå till "Kryddade viner"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster