bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: ons dec 13, 2017 18:34

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: ons dec 06, 2017 23:45 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: sön jan 01, 2012 12:57
Inlägg: 21
Köpte senast BelVino Chardonnay, en sats jag aldrig testat förut. Jäsningen funkade bra, men efter det jag haft i jässtopp och tappat om, har jag nu under ett par veckor skakat dunken i pricnip varje varje dag - men fortfarande bildas det ett minsdre skumlager efter varje gång jag skakat dunken. Detta måste väl vara ett tecken på att det fortfarande finns kolsyra kvar.
Det som skiljde med denna sats mot de jag använt tidigare, är att man här inte skulle använda jäsrör, för att detta skulle sättas igen vid jäsningen, så jag har enbart använt en trasa, tätad med ståltråd, som skydd. Kan detta ha inverkat negativt på något sätt? Vad bör jag göra? Påsarna med klarningsmedel ska väl inte tillsättas förrän kolsyran är helt borta.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor dec 07, 2017 10:50 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Inlägg: 494
Ort: Östergötland
Utrustning: Glasdamejanner
Skum behöver inte betyda att det finns kolsyra i vinet. Du kan ju få skum ett tag om du skakar mjölk i en flaska.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor dec 07, 2017 11:17 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: sön jan 01, 2012 12:57
Inlägg: 21
ranald skrev:
Skum behöver inte betyda att det finns kolsyra i vinet. Du kan ju få skum ett tag om du skakar mjölk i en flaska.

Tack, då vet ranald!
Men hur vet man då när all kolsyra är borta, för det är ju ett krav för att vinet ska bli helt klart, utan grumlighet alltså.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor dec 07, 2017 13:54 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Inlägg: 494
Ort: Östergötland
Utrustning: Glasdamejanner
Man är säker på att det slutat jäsa (för det är vad som skapar kolsyran), och skakar några gånger. Själv har jag inte det där problemet, för jag låter mina viner klarna under bulklagring i damejanne.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor dec 07, 2017 16:57 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: sön jan 01, 2012 12:57
Inlägg: 21
ranald skrev:
Man är säker på att det slutat jäsa (för det är vad som skapar kolsyran), och skakar några gånger. Själv har jag inte det där problemet, för jag låter mina viner klarna under bulklagring i damejanne.

Tack igen, då vet jag att det inte finns kolsyra kvar - och har säkert inte funnits sedan flera veckor tillbaka. ;)


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot], tarzzz


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013