bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: ons okt 18, 2017 0:26

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: mån sep 18, 2017 13:59 
Offline
Moderator

Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Inlägg: 310
Ort: Halmstad
Hej goa bryggare! Har inte varit aktiv på flera månader, närmare bestämt sedan jag råkade ut för en datorkrasch. Tyvärr hade jag slarvat med att spara alla bryggdokument. Hårddisken hade rasat ordentligt, ingenting gick att rädda.

Just nu känner jag mig ganska ringrostig, har inte bryggt något sedan januari ungefär.

Nu i år har vi fått väldigt mycket druvor, mestadels gröna men en del röda är det också. Hade mjöldagg i många år men nu är druvstockarna friska, fråga mig inte varför. Vet inte riktigt hur mycket det är, det sitter kvar på stockarna men planen är att plocka och starta jäsning imorgon. Mamma har snöat in sig på pappas gamla metod, enligt henne ska druvorna pressas (pappa brukade trampa med desinficerade fötter), skal och kärnor ska silas bort och sedan ska vatten tillsättas (!!!). Vatten hör inte hemma vid vinbryggning enligt mig. Jag hade helst haft kvar skal och kärnor åtminstone i ett par dagar, vad säger ni? Hade tänkt mosa druvorna med potatisstöt, ett alternativ är ju juicepress annars.

Har olika sorters jäst i kylskåpet, har inte kollat bäst före. Ffa Lalvin 71B och den där Lalvin (EC-1118?) för lite starkare viner. Undrar vad som passar bäst? Har pectolase i kylen också.

Som sagt, är ringrostig men tänker mig denna ordning:
1. Plocka druvor och rensa
2. Mosa i hink alt köra i juicepress
3. Rehydrera jäst, vilken?
4. Ev pectolase, ev sockerlag (helst gjord på äppeljuice, gillar inte vatten), vad tycker ni? Vet ju inget om Oechslevärde.
5. Sätta på jäsning, 15-litersdunk med jäsrör. Allt rengjort med desinfektion, kokt vatten i jäsrör.

Sen gäller det att övertala mamma om att få göra på mitt sätt. "Pappas vin blev ju gott, sött och starkt - 18%..." Fråga mig inte hur dom kunde veta alkoholhalt, 78-åriga mamma är envis på den punkten...

_________________
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013