Hej!
Efter några sökningar verkar det skilja en del i hur man väljer tar bort kolsyran från vinet innan tappning. Vänta, skaka eller vispa.
Generellt bäst resultat verkar ju (anses) vara att vänta ut vinet helt och hållet och låta kolsyran försvinna av sig självt, men det verkar främst gälla om man brygger helt från scratch med egna råvaror och låter sekundära jäsningen (efter att man tar ut frukten och tappar om) få ta sin tid på 6-8 veckor (och då utan att sätta in nåt jäststopp efter första veckans omtappning)
De färdiga satserna verkar mer inriktade på att det ska skakas ut efter första veckans jäsning.
Skakning verkar inte alls vara populärt på de utrikes sidor jag kollat utan man ska enligt dem "vispa" ur det med speciella slevar för att så lite luft som möjligt ska komma in i vinet (som man vill ta bort kolsyran ifrån)
Jag har själv endast kört färdiga satser hittills och tok-skakat alla batcher och tycker själv att det blivit bra ändå.
Rimligen borde ju vinet få in (och komma i kontakt med) väldigt mycket luft om man tok-skakar jästhinken?... så hur viktig är metoden i det här delmomentet egentligen för slutresultatet? Ger luften som kommer i kontakt med vinet sämre hållbarhet eller påverkan på annat sätt?
mvh Andreas
De-gassing, ta bort kolsyra - visp eller skak?
Re: De-gassing, ta bort kolsyra - visp eller skak?
Det beror ju på att deras marknadsföring är "Färdigt vin på bara två veckor" eller liknande.Bowtecher skrev: De färdiga satserna verkar mer inriktade på att det ska skakas ut efter första veckans jäsning.
Men "färdigt" är ju inte samma sak som "gott"
-
- Bryggare
- Inlägg: 110
- Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43
Re: De-gassing, ta bort kolsyra - visp eller skak?
Sen beror det väl på om man ska bulklagra eller inte. Har man bra två veckor på sig innan festen så måste ju kolsyran bort och klarningsmedel i för att det ska hinna klarna någorlunda.Men som latmasken säger färdigt är inte samma som gott. Gott = färdigt ?
kvalitet tar längre tid än två veckor. Det borde stå två år på förpackningarna i stället oxidattion ska ske långsamt under lång tid. Jag försöker undvika så lite kontakt med syre som möjligt innan det så småningom hamnar på flaska.
Ett alkoholsvagt krispigt vitt kanske kan smaka hyfsat/bra efter ett par mån lagring. Ett sånt vin kanske man kan skynda på lite med degasing och klarningsmedel.
kvalitet tar längre tid än två veckor. Det borde stå två år på förpackningarna i stället oxidattion ska ske långsamt under lång tid. Jag försöker undvika så lite kontakt med syre som möjligt innan det så småningom hamnar på flaska.
Ett alkoholsvagt krispigt vitt kanske kan smaka hyfsat/bra efter ett par mån lagring. Ett sånt vin kanske man kan skynda på lite med degasing och klarningsmedel.
Re: De-gassing, ta bort kolsyra - visp eller skak?
Ja man kanske skulle skaffa fler kärl och testa lite bulk.
Då skippar ni allt som har med kolsyreborttagning samt klarning med andra ord?
Tannin i satsen innan bulklagringen?
Tack för svaren!
Då skippar ni allt som har med kolsyreborttagning samt klarning med andra ord?
Tannin i satsen innan bulklagringen?
Tack för svaren!
-
- Bryggare
- Inlägg: 110
- Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43
Re: De-gassing, ta bort kolsyra - visp eller skak?
Jo gravitationen gör sitt bara den får lite tid på sig
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 9 och 0 gäster