Sida 1 av 1

”Rena” mäsken

Postat: fre feb 09, 2018 20:35
av Buggsnusk
Hej, fick en liten funderare häromdagen. Satt på pga och kolla runt och såg att de fanns något som kallades vinfilter. Är detta samma sak som ett mikronfilter (mesh bags)
Skulle de då hå att filtrera mäsken genom detta för att få bort all jäst och dyl.

Re: ”Rena” mäsken

Postat: lör feb 10, 2018 12:24
av latmasken
Det bästa sättet att rena mäsken är väl att destillera den...

Ett sånt där filter kommer inte att göra ditt liv lättare, det går oerhört långsamt att filtrera genom att sånt, och har du en rejäl bottensats så kommer filtret att sätta igen nästan direkt.

Re: ”Rena” mäsken

Postat: lör feb 10, 2018 18:34
av Mrbsod
Tror inte heller på det där filtret. Det brukar ju bli nån cm bottensats, rätt mycket som ska skiljas av. I princip alla filter som används för vätskor med mycket partiklar brukar ha backblåsning över filtret, just för att det annars sätter igen direkt. Blir dyrt att få till för hobbybruk.

Enklast är väl att vänta en eller ett par veckor och sedan avskilja bottensatsen från resten med hävert till ett rent kärl (eller brännaren). Finns de som kör med klarningsmedel, men jag tror inte det får så stor påverkan på slutprodukten.

Har aldrig sett att de filtrerar före bränning på kommersiella destillerier, tror inte det behövs, partiklarna avskiljs vid bränningen i alla fall.

Re: ”Rena” mäsken

Postat: lör feb 10, 2018 23:31
av Buggsnusk
Ja det jag menade. Men efter man tappat om de till nytt kärl o kört med klarningsmedel. Borde då inte denna metod funka. För är väl ”jästen” som smakar skit i mäsken? Mvh

Re: ”Rena” mäsken

Postat: sön feb 11, 2018 10:03
av latmasken
Om det är mäsk på turbojäst så är det bioprodukterna som jästen skapar som smakar skit.

En mäsk görs för att få hög alkoholhalt snabbt, och man struntar i biprodukterna eftersom de inte följer med vid destilleringen.


Om du jäser en mäsk långsamt med vinjäst så kommer den antagligen inte att smaka lika mycket skit.

Men varför man skulle göra det övergår mitt förstånd, då är det väl betydligt bättre att i alla fall jäst äppeljuice så man får cider/äppelvin?


Och en mäsk som får klarna i nån vecka och sen mogna några månader smakar antagligen inte alls särskilt mycket skit, men det är ju lite som att sitta och polera bajs.

Re: ”Rena” mäsken

Postat: sön feb 11, 2018 11:33
av Mrbsod
Som latmasken skriver så är det inte jästen som smakar skit i mäsk, det är biprodukterna.

Det finns olika sätt att minska biprodukterna i mäsk, t.ex. kaliumpermanganat. Då reduceras de kemiskt i efterhand.

Man kan också rena den destillerade spriten med aktivt kol, då avskiljs dem.

Ett tredje sätt är att tillsätta små mängder grycerol eller propylenglykol i den slutgiltiga produkten för att få en rundare smak, då döljer du smaken. Men de där kemikalierna är inte att leka med, har för mig att 5g kaliumpermangat räcker för att döda en människa.

Men i princip så behövs inget av det om du har en vettig brännare och gör bra cuts (avskilja dem vid bränning), håller nere sockret en aning (6kg, eller ca sg 1.08), och undviker att jäsa i alltför hög temp (för att minska bildandet av dem).

Du behöver inget filter i vart fall.

Re: ”Rena” mäsken

Postat: ons mar 07, 2018 20:27
av Bryssko
Varför väljer du inte att potstilla mäsken innan du kör den i kolonnen?

Då slipper du ju mycket smuts och fulsmaker

Re: ”Rena” mäsken

Postat: tor mar 08, 2018 14:25
av Blådåren
Går att göra "svetsarens" metod också !.
Kattsand (bentonit-lera), koka upp ½L vatten rör ner ett 2-3 dl kattsand (ny :wink: ) rör runt och häll av .
Låt svalna , sedan har du ett ypperligt klarningsmedel !!.

Fungerar perfekt .
Men det som osökt kommer att frågas , är hur någon kommer på att testa just kattsand...
Har jag dock ingen aning om , men det funkar hursom.

Re: ”Rena” mäsken

Postat: tor mar 08, 2018 16:25
av Kusken
Blådåren skrev:Går att göra "svetsarens" metod också !.
Kattsand (bentonit-lera), koka upp ½L vatten rör ner ett 2-3 dl kattsand (ny :wink: ) rör runt och häll av .
Låt svalna , sedan har du ett ypperligt klarningsmedel !!.

Fungerar perfekt .
Men det som osökt kommer att frågas , är hur någon kommer på att testa just kattsand...
Har jag dock ingen aning om , men det funkar hursom.
Antagligen har man testat just pga bentonitinnehållet. Bentonit är den aktiva ingrediensen i de flesta klarningsmedel. Nu är väl inte klarningsmedel någon större utgift så jag köper nog original när jag behöver. :)