Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Sous vide cirkulator?

Allmänna diskussioner kring hembränning.
Fenrisulfr
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: ons okt 15, 2014 17:24

Sous vide cirkulator?

Inlägg av Fenrisulfr »

Tjena, kom att tänka på en sak när jag fixade middag igår. Gjorde sous vide biff, där köttet sänks ner i ett vattenbad med en exakt temperatur, vilket ofta sker med hjälp av en vattenelement/-cirkulator.

Vore inte en sådan vara ett enkelt sätt att hålla koll på mäsktemperaturen? Precitionen är på +/-0,5 C eller nått i den stilen och den reglerar temperaturen och effekten själv.

Man slipper även bygga en stor mojäng själv, bara att köpa en från t.ex. Anova, vilken kan användas i köket om man efter ett tag vill bygga nått själv. Det enda som behöver göras är att dra av en kåpa, montera den på plats och täta (i teorin).

Synpunkter på detta (bortsett från pris, kommer antagligen köpa in en till köket i alla fall :))?
Bilagor
image.jpg
image.jpg (130.03 KiB) Visad 817 gånger
image.jpg
image.jpg (74.81 KiB) Visad 817 gånger
temp_wricko
Bryggmästare
Inlägg: 537
Blev medlem: tor feb 01, 2007 1:00

Re: Sous vide cirkulator?

Inlägg av temp_wricko »

Vad har du tänkt använda den till?
Jag har svårt att se att den skulle hålla +/- 0,5°C men även om den gjorde det så spelar det ingen roll om du hade tänkt den för att hålla mäsk på konstant temperatur i någon kolonnbrännare. Det ska koka i en kolonnbrännare. Kokpunkten stiger hela tiden under hela koket så att ha en konstant temperatur fungerar inte.
/Wricko
Flerpen
Bryggmästare
Inlägg: 684
Blev medlem: tis maj 13, 2014 1:44
Utrustning: koppar

Re: Sous vide cirkulator?

Inlägg av Flerpen »

Till att koka med i brännare? Känns onödigt. Kostar bara för mycket.
RuffRider
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: sön okt 23, 2016 19:40
Utrustning: SV

Re: Sous vide cirkulator?

Inlägg av RuffRider »

Tanken är väl att ett kärl ska stå i ett vattenbad med konstant temperatur. Anovas maskin klara att hålla 99 grader så det borde funka för att värma mäsken i kärlet upp till punkten där alkoholen men inte vattnet kokar av.
Jag har haft samma idé.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Sous vide cirkulator?

Inlägg av latmasken »

En bain marie med 99-gradigt vatten alltså? Problemet är väl att effekten inte är så hög, ska man koka upp mäsk så räcker inte 800 W så himla långt.
temp_wricko
Bryggmästare
Inlägg: 537
Blev medlem: tor feb 01, 2007 1:00

Re: Sous vide cirkulator?

Inlägg av temp_wricko »

RuffRider skrev:Tanken är väl att ett kärl ska stå i ett vattenbad med konstant temperatur. Anovas maskin klara att hålla 99 grader så det borde funka för att värma mäsken i kärlet upp till punkten där alkoholen men inte vattnet kokar av.
Jag har haft samma idé.
Fast det funkar inte så.
Vatten kokar vid 100°C och etanol vid 78,4°C. Men då etanol är vattenlösligt så får vi inte en blandning med två olika kokpunkter. Vi får en lösning med en kokpunkt mellan 78,4 och 100°C beroende på alkoholhalten.
/Wricko
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster