Steget till allgrain / krossad malt
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Steget till allgrain / krossad malt
Tippa i så mycket vatten det går och laka med resten tills du får den volym vört du vill ha.
/Weinkeller
Re: Steget till allgrain / krossad malt
Ok, så det är bättre att ha det samlat än att snöa in på vattenvolymer! Jag kör på det. Tack!
Re: Steget till allgrain / krossad malt
De gick alldeles utmärkt att få i 17-18 liter vatten i en 24-litersbox med 7 kilo malt.
Mätte ett 0g idag på 1060.
Nu väntar jag på de första bubblorna bara.
Mätte ett 0g idag på 1060.
Nu väntar jag på de första bubblorna bara.
Re: Steget till allgrain / krossad malt
En liten fråga bara:
Vi körde som sagt med en kylbox och sedan lakade vi ur i en saftsil. Sedan kom vi på den "geniala", kanske inte så geniala, idén att vi skulle pressa ur vätskan ur malten. Tog 2 små skärbrädor och satte på varsin sida och pressade ur saften.
Men detta medförde att det blev en jäkla massa grums i vörten.
Gjorde vi rätt, eller räcker det med att skölja ur malten med hett vatten? Får man ur tillräckligt med socker utan att pressa?
Vi körde som sagt med en kylbox och sedan lakade vi ur i en saftsil. Sedan kom vi på den "geniala", kanske inte så geniala, idén att vi skulle pressa ur vätskan ur malten. Tog 2 små skärbrädor och satte på varsin sida och pressade ur saften.
Men detta medförde att det blev en jäkla massa grums i vörten.
Gjorde vi rätt, eller räcker det med att skölja ur malten med hett vatten? Får man ur tillräckligt med socker utan att pressa?
Re: Steget till allgrain / krossad malt
Som BIAB förespråkare så gör vi ett moment som får traditionella bryggare att gå i taket. Har för mig dom skriker DMS eller något liknande när vi förklarar att man SKA pressa ut vätskan ur påsen med kraft.p-anders skrev:En liten fråga bara:
Vi körde som sagt med en kylbox och sedan lakade vi ur i en saftsil. Sedan kom vi på den "geniala", kanske inte så geniala, idén att vi skulle pressa ur vätskan ur malten. Tog 2 små skärbrädor och satte på varsin sida och pressade ur saften.
Men detta medförde att det blev en jäkla massa grums i vörten.
Gjorde vi rätt, eller räcker det med att skölja ur malten med hett vatten? Får man ur tillräckligt med socker utan att pressa?
Så hade jag varit en bryggare med den beprövade och gamla tekniken så hade jag säkert skrikit DMS!!!! nu. Googla på det eller sök i detta forum.
BIAB+NoChill Nuff Said!
Re: Steget till allgrain / krossad malt
Ok, så vi gjorde fel då!
Men vi får se om det blir ngn bismak eller inte.
tack för svaret..
ps/ hade alla sökt på google så hade detta disku.forum känts ganska överflödigt, dom flesta ämnen kring öl o vinbryggning har nog redan avhandlats ett flerat ggr. Jag tycker sökfunktionen på detta, som de flesta, forum är ganska oanvändbar.. /ds
Men vi får se om det blir ngn bismak eller inte.
tack för svaret..
ps/ hade alla sökt på google så hade detta disku.forum känts ganska överflödigt, dom flesta ämnen kring öl o vinbryggning har nog redan avhandlats ett flerat ggr. Jag tycker sökfunktionen på detta, som de flesta, forum är ganska oanvändbar.. /ds
Re: Steget till allgrain / krossad malt
Gjorde en snabb sökning på "pressa inte malten" i detta forum och fick 74 träffar. Den första var http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php? ... c&start=15 .p-anders skrev:Ok, så vi gjorde fel då!
Men vi får se om det blir ngn bismak eller inte.
tack för svaret..
ps/ hade alla sökt på google så hade detta disku.forum känts ganska överflödigt, dom flesta ämnen kring öl o vinbryggning har nog redan avhandlats ett flerat ggr. Jag tycker sökfunktionen på detta, som de flesta, forum är ganska oanvändbar.. /ds
Där står det "Pressa inte ur det sista av malten. Det kan frigöra oönskade tanniner och grumla vörten med partiklar. "
Trevlig helg.
BIAB+NoChill Nuff Said!
Re: Steget till allgrain / krossad malt
Men va alla gnäller!
Det lägger sig ändå på botten i jäskärlet. Angående DMS så kör ett kok på 90 så är du på bana igen om du är osäker.
Jag har haft tvivelaktiga mäskningar i mina dar, men aldrig haft problem med DMS. Däremot diacetyl i mina pilsner några ggr.
Det lägger sig ändå på botten i jäskärlet. Angående DMS så kör ett kok på 90 så är du på bana igen om du är osäker.
Jag har haft tvivelaktiga mäskningar i mina dar, men aldrig haft problem med DMS. Däremot diacetyl i mina pilsner några ggr.
Att hantera bakfylla är ett helt liv av erfarenhet...
-
- Bryggare
- Inlägg: 120
- Blev medlem: fre apr 19, 2013 18:30
- Ort: Göteborg
Re:
Vafan, vad tror du att sätta BIABpåsen i äppelpressen??Förutsatt att den håller .vafan skrev:Gjorde en snabb sökning på "pressa inte malten" i detta forum och fick 74 träffar. Den första var http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php? ... c&start=15 .p-anders skrev:Ok, så vi gjorde fel då!
Men vi får se om det blir ngn bismak eller inte.
tack för svaret..
ps/ hade alla sökt på google så hade detta disku.forum känts ganska överflödigt, dom flesta ämnen kring öl o vinbryggning har nog redan avhandlats ett flerat ggr. Jag tycker sökfunktionen på detta, som de flesta, forum är ganska oanvändbar.. /ds
Där står det "Pressa inte ur det sista av malten. Det kan frigöra oönskade tanniner och grumla vörten med partiklar. "
Trevlig helg.
//Henrik
Re: Re:
Nu är inte jag Vafan men jag har lärt honom BIAB. (om det nu skulle vara någon fördel!!)Humletassens_brew skrev: Vafan, vad tror du att sätta BIABpåsen i äppelpressen??Förutsatt att den håller .
//Henrik
Lite onödigt tror inte du får ut så mycket, kanske en dryg liter jämfört med att pressa ur vätskan med knogen ?!?!?
Men jag har inte hört talas om att någon har testat, så återkom med svaret efter att du har testat.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst