bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: sön nov 19, 2017 6:44

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 71 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5
Författare Meddelande
 
InläggPostat: sön okt 21, 2012 14:03 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jan 07, 2009 15:45
Inlägg: 3368
Tippa i så mycket vatten det går och laka med resten tills du får den volym vört du vill ha.

_________________
/Weinkeller


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: sön okt 21, 2012 14:05 
Offline
Bryggare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor feb 03, 2011 10:56
Inlägg: 185
Ok, så det är bättre att ha det samlat än att snöa in på vattenvolymer! Jag kör på det. Tack!


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: mån okt 22, 2012 20:47 
Offline
Bryggare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor feb 03, 2011 10:56
Inlägg: 185
De gick alldeles utmärkt att få i 17-18 liter vatten i en 24-litersbox med 7 kilo malt.

Mätte ett 0g idag på 1060.

Nu väntar jag på de första bubblorna bara.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: lör okt 27, 2012 9:33 
Offline
Bryggare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor feb 03, 2011 10:56
Inlägg: 185
En liten fråga bara:

Vi körde som sagt med en kylbox och sedan lakade vi ur i en saftsil. Sedan kom vi på den "geniala", kanske inte så geniala, idén att vi skulle pressa ur vätskan ur malten. Tog 2 små skärbrädor och satte på varsin sida och pressade ur saften.
Men detta medförde att det blev en jäkla massa grums i vörten.

Gjorde vi rätt, eller räcker det med att skölja ur malten med hett vatten? Får man ur tillräckligt med socker utan att pressa?


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: lör okt 27, 2012 10:23 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tis jan 18, 2011 9:01
Inlägg: 1230
Ort: SVÄRJE! LULEÅ! BIAB+NoChill Nuff Said!
p-anders skrev:
En liten fråga bara:

Vi körde som sagt med en kylbox och sedan lakade vi ur i en saftsil. Sedan kom vi på den "geniala", kanske inte så geniala, idén att vi skulle pressa ur vätskan ur malten. Tog 2 små skärbrädor och satte på varsin sida och pressade ur saften.
Men detta medförde att det blev en jäkla massa grums i vörten.

Gjorde vi rätt, eller räcker det med att skölja ur malten med hett vatten? Får man ur tillräckligt med socker utan att pressa?


Som BIAB förespråkare så gör vi ett moment som får traditionella bryggare att gå i taket. Har för mig dom skriker DMS eller något liknande när vi förklarar att man SKA pressa ut vätskan ur påsen med kraft.

Så hade jag varit en bryggare med den beprövade och gamla tekniken så hade jag säkert skrikit DMS!!!! nu. Googla på det eller sök i detta forum.

_________________
BIAB+NoChill Nuff Said!


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: lör okt 27, 2012 12:01 
Offline
Bryggare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor feb 03, 2011 10:56
Inlägg: 185
Ok, så vi gjorde fel då!

Men vi får se om det blir ngn bismak eller inte.

tack för svaret..

ps/ hade alla sökt på google så hade detta disku.forum känts ganska överflödigt, dom flesta ämnen kring öl o vinbryggning har nog redan avhandlats ett flerat ggr. Jag tycker sökfunktionen på detta, som de flesta, forum är ganska oanvändbar.. /ds


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: lör okt 27, 2012 18:24 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tis jan 18, 2011 9:01
Inlägg: 1230
Ort: SVÄRJE! LULEÅ! BIAB+NoChill Nuff Said!
p-anders skrev:
Ok, så vi gjorde fel då!

Men vi får se om det blir ngn bismak eller inte.

tack för svaret..

ps/ hade alla sökt på google så hade detta disku.forum känts ganska överflödigt, dom flesta ämnen kring öl o vinbryggning har nog redan avhandlats ett flerat ggr. Jag tycker sökfunktionen på detta, som de flesta, forum är ganska oanvändbar.. /ds


Gjorde en snabb sökning på "pressa inte malten" i detta forum och fick 74 träffar. Den första var http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php? ... c&start=15 .
Där står det "Pressa inte ur det sista av malten. Det kan frigöra oönskade tanniner och grumla vörten med partiklar. "

Trevlig helg.

_________________
BIAB+NoChill Nuff Said!


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: sön okt 28, 2012 11:35 
Offline
Bryggare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor feb 03, 2011 10:56
Inlägg: 185
Tack :wink:


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis sep 02, 2014 3:50 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tis sep 16, 2008 12:05
Inlägg: 1406
Ort: Finja
Men va alla gnäller!
Det lägger sig ändå på botten i jäskärlet. Angående DMS så kör ett kok på 90 så är du på bana igen om du är osäker.
Jag har haft tvivelaktiga mäskningar i mina dar, men aldrig haft problem med DMS. Däremot diacetyl i mina pilsner några ggr.

_________________
Att hantera bakfylla är ett helt liv av erfarenhet...


Upp
 Profil  
 
 Re:
InläggPostat: ons sep 03, 2014 13:48 
Offline
Bryggare

Blev medlem: fre apr 19, 2013 18:30
Inlägg: 120
Ort: Göteborg
vafan skrev:
p-anders skrev:
Ok, så vi gjorde fel då!

Men vi får se om det blir ngn bismak eller inte.

tack för svaret..

ps/ hade alla sökt på google så hade detta disku.forum känts ganska överflödigt, dom flesta ämnen kring öl o vinbryggning har nog redan avhandlats ett flerat ggr. Jag tycker sökfunktionen på detta, som de flesta, forum är ganska oanvändbar.. /ds


Gjorde en snabb sökning på "pressa inte malten" i detta forum och fick 74 träffar. Den första var viewtopic.php?t=8753&postdays=0&postorder=asc&start=15 .
Där står det "Pressa inte ur det sista av malten. Det kan frigöra oönskade tanniner och grumla vörten med partiklar. "

Trevlig helg.

Vafan, vad tror du att sätta BIABpåsen i äppelpressen??Förutsatt att den håller :P .

//Henrik


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons sep 10, 2014 22:01 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: lör jan 01, 2011 19:41
Inlägg: 251
Ort: Norrbotten
Humletassens_brew skrev:
Vafan, vad tror du att sätta BIABpåsen i äppelpressen??Förutsatt att den håller :P .

//Henrik


Nu är inte jag Vafan men jag har lärt honom BIAB. (om det nu skulle vara någon fördel!!)
Lite onödigt tror inte du får ut så mycket, kanske en dryg liter jämfört med att pressa ur vätskan med knogen ?!?!?
Men jag har inte hört talas om att någon har testat, så återkom med svaret efter att du har testat.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 71 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Google [Bot], Yahoo [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013