Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Hur mycket plats tar malten?

Avancerad utrustning och teknik, t.ex All-Grain & fatanläggningar
Användarvisningsbild
TorstenStenmark
Föredetta moderator
Inlägg: 1021
Blev medlem: ons feb 10, 2010 16:47

Hur mycket plats tar malten?

Inlägg av TorstenStenmark »

Jag grubblar på hur stort mäskkärl jag kommer behöva, men för att kunna räkna på det måste jag veta hur mycket plats malten tar.

Låt säga att man har 1 kg malt och blandar med 3 liter vatten. Hur stor total volym kommer geggan då ha?
"Livet är för kort för att dricka dåligt öl."
Användarvisningsbild
luvas
Föredetta moderator
Inlägg: 718
Blev medlem: tis okt 20, 2009 18:25
Ort: Skåne

Hur mycket plats tar malten?

Inlägg av luvas »

1 kg malt tar upp ungefär 1 liter volym. Sen kommer malten suga upp vatten också, vet dock inte hur mycket :wink:
Användarvisningsbild
TorstenStenmark
Föredetta moderator
Inlägg: 1021
Blev medlem: ons feb 10, 2010 16:47

Hur mycket plats tar malten?

Inlägg av TorstenStenmark »

Ja, jo... det var ju det jag behöver veta :)

Jag räknar med att använda uppåt 8 kg malt som mest så om det blir 3 eller 4 liter mäsk per kg malt, så behöver jag antingen 24 eller 32 liters mäskkärl. Det är en avsevärd skillnad!
"Livet är för kort för att dricka dåligt öl."
Användarvisningsbild
luvas
Föredetta moderator
Inlägg: 718
Blev medlem: tis okt 20, 2009 18:25
Ort: Skåne

Hur mycket plats tar malten?

Inlägg av luvas »

Okey, nu hittade jag det, i den klistrade tråden om BIAB av Weinkeller.
1 kg malt suger upp ungefär 0,9 liter vatten.

(maltvikt)+vattenvolym - (maltvikt)*0,9
Kan förkortas till:
(maltvikt*0,1) + vattenvolym

Borde väl stämma?
Användarvisningsbild
Lazer
Bryggmästare
Inlägg: 202
Blev medlem: sön mar 13, 2011 14:27
Ort: Stockholm

Hur mycket plats tar malten?

Inlägg av Lazer »

Det stämmer inte, malten tar upp mycket mer än 0,1l.
Jag mäskar ofta 2kg malt med 5L vatten. Det blir fullt
i en 7L kastrull efter utjämning ~0,25L. Så att 1kg malt
tar 0,9L stämmer rätt bra.

8kg * 3L = 24L
8 * 0,9 = 7,2L

24 +7,2 = 31,2

Du behöver 32 liters kastrullen
Skål
L-zr
-----------
Sezzi
Bryggmästare
Inlägg: 972
Blev medlem: tor sep 16, 2010 16:31
Kontakt:

Hur mycket plats tar malten?

Inlägg av Sezzi »

Jadu jag mäskade precis 3,33kg malt tillsammans med 23 liter vatten i en 25-liters kastrull haha. Men det är säkert att säga att då tar locket i!
Jag handlar endast från maltmagnus.se och humle.se!
Användarvisningsbild
TorstenStenmark
Föredetta moderator
Inlägg: 1021
Blev medlem: ons feb 10, 2010 16:47

Hur mycket plats tar malten?

Inlägg av TorstenStenmark »

Så malten i sig tar upp 0,9 liter volym i upplöst form. Och man bör ha 2,5-3 liter vatten per liter, så 3,5-4 liter utrymme per kg malt. Så för att kunna göra en rejäl doppel krävs det ett mäskkärl stort som en vanlig jäshink... eller att man gör mindre satser.

Tack för alla svar.
"Livet är för kort för att dricka dåligt öl."
Sezzi
Bryggmästare
Inlägg: 972
Blev medlem: tor sep 16, 2010 16:31
Kontakt:

Hur mycket plats tar malten?

Inlägg av Sezzi »

En sak jag undrar på såhär när jag sitter och kokar är... (om man använder sig av BIAB)

Kan man inte bara säg, ha i 20 liter vatten, öka till mäsktemperatur, ha i säg 4kg malt och mäska, ta ur påse och låt droppa ur men även tillsätt 3 liter vatten. Detta då istället för att göra som jag nu har gjort och tillsätta allt vatten från början. Detta självklart för att klara av större satser i mindre grytor.

Eller går det teoretiskt mycket sämre att mäska säg 4kg malt i 20 liter vatten jämfört med 23 liter vatten? Blir utbytet lidande?
Jag handlar endast från maltmagnus.se och humle.se!
Användarvisningsbild
xiziz
Bryggare
Inlägg: 120
Blev medlem: tis sep 28, 2010 12:06
Ort: Stockholm

Hur mycket plats tar malten?

Inlägg av xiziz »

Det finns en teknik som australiensarna kallar "maxi-biab" som går ut på att använda en 19l kastrull för att få ut 23l öl i jäshinken. I principen om jag förstår det rätt så lakar man ur maltpåsen med den extra volym man behöver.

Jag tittade lite in i det, men tror ändå att jag kommer köra någon tvåkärlsvariant, verkar mindre krångligt med mina små batchstorlekar. Att då laka i påse i en kylväska och sen toppa upp kastrullen 15 minuter innan kokslut med avdroppad/lakad/kvarblivande vört från lakningen för att få ut rätt volym.
Signatur modell lätt ~~~~
Sezzi
Bryggmästare
Inlägg: 972
Blev medlem: tor sep 16, 2010 16:31
Kontakt:

Hur mycket plats tar malten?

Inlägg av Sezzi »

Äh tror jag kör mina 15-litare så länge iaf:)
Jag handlar endast från maltmagnus.se och humle.se!
Användarvisningsbild
luvas
Föredetta moderator
Inlägg: 718
Blev medlem: tis okt 20, 2009 18:25
Ort: Skåne

Hur mycket plats tar malten?

Inlägg av luvas »

Lazer skrev:Det stämmer inte, malten tar upp mycket mer än 0,1l.
Jag mäskar ofta 2kg malt med 5L vatten. Det blir fullt
i en 7L kastrull efter utjämning ~0,25L. Så att 1kg malt
tar 0,9L stämmer rätt bra.

8kg * 3L = 24L
8 * 0,9 = 7,2L

24 +7,2 = 31,2

Du behöver 32 liters kastrullen
Men om malten suger upp vatten kommer inte volymen på geggan att minska? Malten ökar ju inte i volym utan i desitet väl? Eller sväller det?? Som gröt?
Har inte bryggt så mycket, men jag tycker det låter mest logiskt :wink:

Sen är det ju klart att vattnet inte kommer sugas upp direkt. Man skulle ju då kunna tänka sig att hälla på vatten eftersom det sugs upp av malten för att öka utbytet, eller är jag helt ute och cyklar nu?
Användarvisningsbild
Lazer
Bryggmästare
Inlägg: 202
Blev medlem: sön mar 13, 2011 14:27
Ort: Stockholm

Hur mycket plats tar malten?

Inlägg av Lazer »

Visst sväller malten. Med det värdet som 0,9l/kg som anges menas
hur mycket vatten som är kvar i mäsken efter lakning. Jag har där
mätt upp c:a 0,75l / kg, men det varierar något. Volymen som malten
tar upp ligger inte så långt därifrån. Mitt uppskattade värde baserat på
mina praktiska erfarenheter är ~0,8L/kg malt. Så om man räknar
med 0,9 har man en liten marginal.

Vattnet sugs upp relativt omedelbart, efter omröring är mäsken
volym mässigt stabil. Det pågår kemiska processer så något lite
kan hända men inte så det "mäskar över" :-)
Skål
L-zr
-----------
Användarvisningsbild
luvas
Föredetta moderator
Inlägg: 718
Blev medlem: tis okt 20, 2009 18:25
Ort: Skåne

Hur mycket plats tar malten?

Inlägg av luvas »

OK, så någon "skursvampseffekt" blir det inte, alltså att vattnet sugs in i malten men volymen malten blir inte större.
Får väl ta och experimentera lite själv då :wink:
Ludentass
Bryggmästare
Inlägg: 301
Blev medlem: lör feb 28, 2009 15:42
Utrustning: Camurri Brauer CB.50
Ort: Kumla

Hur mycket plats tar malten?

Inlägg av Ludentass »

Beror ju lite på hur mäsk kärlet är utformat och vilken avsilnings anordning man har.
Hur mycket malt man kan lasta i utan att det sätter igen sig.

Jag brukar räkna med att man ska ha plats med 3 L vatten per kilo malt.
Man kan nog räkna med att 1kg krossad malt tar ungefär 1L plats i grytan när den har sugit åt sig, men betydligt mer plats just när man häller i den och den är torr, har man lite utrymme i mäsk grytan så får man helt enlkelt röra ner lite i taget.

Så det som man enkelt kan säga om mäsk kärl, ett vidare och lägre kärl är bättre en ett smalt och högt kärl, och en helt vanlig falsk botten eller BIAB påse är det som fungerar helt klart bäst.

En för smal och hög gryta ger en för tjock och tung malt bädd som kommer att sätta igen sig.

Jag brukar ha runt 20 kg malt i min 75 L gryta, ibland lite mer , ibland lite mindre , beroende på vilken öl jag brygger och hur mycket jag tänkt få ut, sedan kokar jag i min 100L gryta och eventuellt späder jag efter koket till önskat OG och volym.

Skulle vilja påstå att 20kg i 75 L gryta är ganska lagom, fast min gryta är vid och låg.

/ Magnus
Mera malt åt folket! http://www.maltmagnus.se
Användarvisningsbild
TorstenStenmark
Föredetta moderator
Inlägg: 1021
Blev medlem: ons feb 10, 2010 16:47

Hur mycket plats tar malten?

Inlägg av TorstenStenmark »

Jag hade tänkt sätta en liten jäshink (tror den är på 27-28 liter totalt, så max 25 liter kan man få plats i den utan att det är risk att det skvätter ut), innuti en vanlig jäshink (32 liter). Fylla hinkens botten med små hål, ha ett dead space på ett par liter under "falskbotten", och täta mellan hinkarna med fogskum, för att den ska kunna hålla temperaturen.

Hur mycket malt kan man mäska i det kärlet?

Det är väl egentligen det jag vill veta. Blir den för liten ändå, så får jag hitta ett större kärl, helt enkelt.
"Livet är för kort för att dricka dåligt öl."
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Avancerad"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster