Fick ett litet ryck nu när jag tappade om min lager att frysa in Bohemianlagerjästen till kylen blir ledig igen.
Tog ca en dl jäst från jäskärlet och täckte med glycerin i en passande lite plastburk.
Ska testa att göra en förkultur på detta inför nästa lagerbryggning.
Någon som tror att jag kommer till att lyckas?
Gjorde inget avancerat utan tog bara en steriliserad burk med lock och en likaså steriliserad slev till att skopa upp jästen som fick ett täcke med glycerin över sig.
Ska dela med mig om hur det går.
Kommer till att köpa en torrjäst som backup till nästa lagerbryggning.
Frysa in jästen.
Re: Frysa in jästen.
Täcke med glycerin räcker nog inte, problemet är att när vattnet fryser så krossar det jästcellerna. Därför måste det vara ordentligt utblandat med glycerin. Glycerinet fungerar som en slags "vaddering" som gör att cellerna inte krossas.
Det finns en lång tråd nånstans om att frysa jäst...
http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=35891
Det finns en lång tråd nånstans om att frysa jäst...
http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=35891
Re: Frysa in jästen.
exakt blanda med 10-15% glycerin/glycerol så kan du odla upp jästen senare. Är det så att du bara ska spara jästen typ max 3 månader så funkar kylen bra enligt egen erfarenhet.
BIAB+NoChill Nuff Said!
Re: Frysa in jästen.
Såg någonstans att 3 veckor var max i kylen.
Men 3 månader låter bättre.
Hällde bort den mesta vätskan innan jag hällde på glycerinet så det kanske kan fungera.
Använde bara en förpackning jäst till lagern och jästen hade byggt upp sig till ett monster i jäshinken.
Men 3 månader låter bättre.
Hällde bort den mesta vätskan innan jag hällde på glycerinet så det kanske kan fungera.
Använde bara en förpackning jäst till lagern och jästen hade byggt upp sig till ett monster i jäshinken.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst