Sida 1 av 2

Imorgon får jag min nya lagerkyl

Postat: tis jan 03, 2017 18:51
av GrimReaper
Ja inte helt ny, men ny för mig, en restaurangvariant som är 65cm invändigt och 160 cm hög.
Har gått som frys, men har elektronisk regulator, och ställbar från 5 plus till 30 minus =)
Nu ska jag äntligen få brygga lageröl =)

Re: Imorgon får jag min nya lagerkyl

Postat: ons jan 04, 2017 0:37
av Toffeln
Grattis. Vad får man ge för en sån pjäs i runda slängar, mellan tummen och pekfingret? Och hur hittar man dom? Ser mest svindyra klumpiga dåliga frysar på tex. Blocket.

Re: Imorgon får jag min nya lagerkyl

Postat: ons jan 04, 2017 19:11
av GrimReaper
Kostade mig inte en krona =) har bytit ut kylskåp och frysar på en skola, så tog finaste frysen, och har kompressor hemma, ska mecka ihop den till helgen. Har elektronisk regulator som styr tempen.
Rymmer hela 655 L Inv mått 140cm hög, 78cm bred, och 60 cm djup =)
Jobbar som kylmekaniker, så man kommer över sänt här lite då och då.

Re: Imorgon får jag min nya lagerkyl

Postat: fre jan 06, 2017 8:42
av GrimReaper
bild på insidan
fryskyl.jpg

Re: Imorgon får jag min nya lagerkyl

Postat: fre jan 06, 2017 21:26
av GrimReaper
Sådär, nu är skåpet igång. kan jäsa 4st 15 liters hinkar samtidigt, kan gå en bra bit ner på minussidan om jag skulle vilja.
Styrs av en regulator, med 1 grads hysteres, och fläktar i förångarn, så luften cirkulerar bra.

Re: Imorgon får jag min nya lagerkyl

Postat: fre jan 06, 2017 22:36
av Toffeln
Fy fan. En sån skulle man komma över. Fast det svåraste är nog att övertala tanten.

Re: Imorgon får jag min nya lagerkyl

Postat: fre jan 06, 2017 23:05
av GrimReaper
=) jag har den i garaget, fick inte plats någon annan stans

Re: Imorgon får jag min nya lagerkyl

Postat: fre jan 06, 2017 23:13
av Toffeln
En vanlig "toppmatad" frys borde fungera med en termostat som bryter i rätt temp. Tänker mig ca 3 30l tunnor i en sån. . Fast den blir iof ännu mer svårplacerad. Frostvakt i förrådet skulle kunna fungera den här tiden på året.
Lycka till med lagern. Förväntar mig recept, bryggrapport, jäsningsrapport och provsmakning. Allt med bilder ☺

Re: Imorgon får jag min nya lagerkyl

Postat: fre jan 13, 2017 11:08
av Toffeln
Har du haft tid att göra någon lager än?

Re: Imorgon får jag min nya lagerkyl

Postat: fre jan 13, 2017 17:30
av GrimReaper
Nej fick ingredienserna i onsdags, och har jour på jobbet, så jag börjar inte koka nån öl under en veckas tid nu. Får vänta, men kylen funkar fint i alla fall.
St'ällde en fråga om tips på lagerölsrecept, men intresset verkar svalt på detta forum.

Re: Imorgon får jag min nya lagerkyl

Postat: lör jan 14, 2017 10:11
av Toffeln
Jag kan inget kanonrecept i huvet men kolla på shbf receptdatabas.
http://shbf.se/recept/Receptdb.php
Tyvärr verkar aktiviteten på forumet vara begräsat till några få användare som skriver. Mest i brännardelen. Tråkigt eftersom många trådar slutar utan svar på frågor och funderingar som folk har.

Jag fick precis hem några kilo malt som ska bli en ale hade jag tänkt. Tråkigt när verkligheten sätter käppar i hjulen. Blir tidigast slutet av nästa vecka :(

Re: Imorgon får jag min nya lagerkyl

Postat: lör jan 14, 2017 17:46
av GrimReaper
ja det är kul att brygga

Re: Imorgon får jag min nya lagerkyl

Postat: lör jan 21, 2017 19:35
av Michael
Någon speciell lager du är intresserad av?
Har enbart bryggt lager sen våren 2014 så det har blivit några liter sen dess :)
Ifjol fick jag ihop ca 530liter fördelat på 20 bryggningar och 15 recept.

Här är en favorit som bryggdes 160903

Modern ljus lager 5% ABV 40 IBU
OG 1.051 FG 1.013

Malt
86% pilsnermalt
11% Viennamalt
3% Carapils

Mäskschema
64° 40min
72° 40min
78° 10min

30 IBU Nelson Sauvin 60min
4,5 IBU Cascade 10 min
5,5 IBU Nelson sauvin 10 min

Wyeast Danish lager 2042
1-2 veckor 10°
1 vecka D-rast 16°
lagring/klarning 2-3 veckor 2°

Re: Imorgon får jag min nya lagerkyl

Postat: sön jan 22, 2017 17:05
av GrimReaper
Tack Michael

Re: Imorgon får jag min nya lagerkyl

Postat: tor mar 09, 2017 20:16
av GrimReaper
Har provbryggt en lager i kylen, gick fint att styra tempen i kärlet, när man isolerade och tejpade tempgivarn mot hinken. Sitter och avsmakar mariestadsklonen som jag gjort efter jocben (weinkellers recept, har bara stått kallt 6 dagar, men riktigt lovande, lite tunn i smaken, men kanske kommer.