Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Utrustning för att brygga stora öl?

Avancerad utrustning och teknik, t.ex All-Grain & fatanläggningar
Jazze
Bryggmästare
Inlägg: 323
Blev medlem: mån okt 15, 2012 11:47
Ort: Svärdsjö
Kontakt:

Utrustning för att brygga stora öl?

Inlägg av Jazze »

Planerar en öl som ska bli ca 20L i jäshinken.
Ca 15kg malt kommer att användas.
Brygger normalt med biab men till denna tänkte jag mäska i två kärl.
Laka ner i ett kokkärl och sen göra 180min kok för att komma ner i rätt volym.

Hur skulle ni ha gjort?
Knox
Brygguru
Inlägg: 1505
Blev medlem: ons nov 25, 2009 21:22
Ort: Borås

Re: Utrustning för att brygga stora öl?

Inlägg av Knox »

Av ren nyfikenhet så undrar jag vilken jäst du ska köra? Ett og på runt 1.15-1.16 beroende på effektivitet kan bli svårt för en del jäster. Tillvägagångssättet funkar nog men jag föreslår att du minskar på malten och tillsätter dme/lme som du kokat med lagom mängd vatten vid högkreusen
Jazze
Bryggmästare
Inlägg: 323
Blev medlem: mån okt 15, 2012 11:47
Ort: Svärdsjö
Kontakt:

Re: Utrustning för att brygga stora öl?

Inlägg av Jazze »

WLP099.
Tänkt att tillsättas i 3 omgångar
Knox
Brygguru
Inlägg: 1505
Blev medlem: ons nov 25, 2009 21:22
Ort: Borås

Re: Utrustning för att brygga stora öl?

Inlägg av Knox »

Kan du inte skriva ut hela receptet? Ska du mäska 15kgoch tillsätta extrakt?
Jazze
Bryggmästare
Inlägg: 323
Blev medlem: mån okt 15, 2012 11:47
Ort: Svärdsjö
Kontakt:

Re: Utrustning för att brygga stora öl?

Inlägg av Jazze »

Receptet är inte helt klart än.
Allt är väldigt mycket i planeringsstadiet.
Jag har ett 60l kokkärl, en 25L Biltema (lakvatten) och igår köpte jag mig en 40l mäsktunna.
Kommer mäska i nya tunna och biabgrytan, laka ur båda ner i lämplig hink, föra tillbaka biabgrytan för långkok.
Maltnota består just nu av 14kg paleale, 500g cookiemalt,500g chokladrågmalt och någon karamellmalt som inte är bestämd än (120L troligen).
DME om jag inte får upp ögonen tillräckligt
Å jäkla massa chinook.
Mäska runt 69C

Hoppas på att kunna brygga i oktober.
Räknar med lång lagrindstid innan den är bra
Knox
Brygguru
Inlägg: 1505
Blev medlem: ons nov 25, 2009 21:22
Ort: Borås

Re: Utrustning för att brygga stora öl?

Inlägg av Knox »

Det går nog bra men se till att läsa instruktionerna för jästen
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Avancerad"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster