Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Pitcha en ny sorts jäst?

Avancerad utrustning och teknik, t.ex All-Grain & fatanläggningar
WhiteTrashJens
Finjäsare
Inlägg: 84
Blev medlem: tor maj 03, 2012 1:46
Ort: Solna

Pitcha en ny sorts jäst?

Inlägg av WhiteTrashJens »

Hej på er.

Ledsen om denna tråd redan finns här i forumet. Hittade inget.

Nu till ärendet. Jag har gjort en vört till en Imperial Stout som jag inte har fått igång jäsningen på.
OG 1108 var det på den vilket är högt. Jag tillsatte california ale jäst med förkultur men inget hände.
Jag bestämde mig därför att beställa en likadan jäst och pitcha i efterhand vilket jag gjorde, tyvärr händer inget nu heller trots ny syresättning och skakande.

Jag funderar på att tillsätta 2 paket torrjäst (nottingham) och se om den arbetar bättre.

Kan man blanda jäst på detta sätt och ändå få ett lyckat resultat?
Någon som har några funderingar eller något tips angående detta?

Tack på förhand.
Jens
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Pitcha en ny sorts jäst?

Inlägg av Weinkeller »

Mät SG, 99% säker på att det jäser. För att få igång en avstannad jäsning krävs ofta en förkultur med god aktivitet. Torrjästpåsarna kan fungera om du rehydrerar.
/Weinkeller
WhiteTrashJens
Finjäsare
Inlägg: 84
Blev medlem: tor maj 03, 2012 1:46
Ort: Solna

Re: Pitcha en ny sorts jäst?

Inlägg av WhiteTrashJens »

Tack Weinkeller.

Ska kolla. Har kört två stycken förkulturer av denna jäst.
Har knappt varit någon aktivitet alls i jäsröret eller skum på ytan som under en vanlig jäsning.
Det verkar lite märkligt som du säger att den inte kommit igång.
Har lite svårt att tro att den kommer att jäsa ut helt med denna minimala aktivitet och ett OG på 1108.

Annars pitchar jag en ny jäst och rehydrerar den. (California Ale möter Nottingham)
binx
Bryggmästare
Inlägg: 251
Blev medlem: lör jan 01, 2011 18:41
Ort: Norrbotten

Re: Pitcha en ny sorts jäst?

Inlägg av binx »

Hur länge har du väntat frånb det att du pitchade i jästen?

Har du tagit ett nytt SG?
WhiteTrashJens
Finjäsare
Inlägg: 84
Blev medlem: tor maj 03, 2012 1:46
Ort: Solna

Re: Pitcha en ny sorts jäst?

Inlägg av WhiteTrashJens »

Pitchade första jästen söndagen den 21 feb.
Nu i lördags (27e feb) pitchade den andra jästen..
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Pitcha en ny sorts jäst?

Inlägg av Weinkeller »

WhiteTrashJens skrev:Pitchade första jästen söndagen den 21 feb.
Nu i lördags (27e feb) pitchade den andra jästen..
Mät gärna SG för att vara säker.
/Weinkeller
WhiteTrashJens
Finjäsare
Inlägg: 84
Blev medlem: tor maj 03, 2012 1:46
Ort: Solna

Re: Pitcha en ny sorts jäst?

Inlägg av WhiteTrashJens »

SG nere på 1025! :thumbup:

Jag har aldrig varit med om så lite aktivitet i jäskärlet som denna gång.
Såg att vattenlåset pluppade i en timme sedan dog det.

Tack för tipset.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Pitcha en ny sorts jäst?

Inlägg av Weinkeller »

WhiteTrashJens skrev:SG nere på 1025! Bild

Jag har aldrig varit med om så lite aktivitet i jäskärlet som denna gång.
Såg att vattenlåset pluppade i en timme sedan dog det.

Tack för tipset.
I regel är det läckage, har bara hänt mig en endaste gång på hundratals jäsningar att det är jästen som är problemet.
/Weinkeller
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Avancerad"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 8 och 0 gäster