Sida 1 av 1

Surt öl

Postat: ons aug 26, 2015 18:49
av Pyttrytt
Hej!

Har nyligen bryggt två olika öl. Ett väldigt mörkt och ett med en EBC på ~40. Båda ölen har haft en frisk och svag surhet. I nummer två användes ingen humle. Volymen på bryggden var ~15L.

1. Vad kan göra att surheten återkommer i två bryggningar på rad trots god rengöring emellan och noggrann sanitet under bryggning?

2 Mitt vatten ser ut enligt följande: http://www.vivab.info/Analysrapport_Kva ... 0140c6904f
Vilka tips har ni kring detta för framtida bryggningar? Vad bör jag tänka på? Kan vattnet ha orsakat surheten? Hur/Varför?

Re: Surt öl

Postat: ons aug 26, 2015 20:53
av MR Cooper
Hur ser ditt tillvägagångssätt ut? Har du bryggt öl innan som inte blivit sur? Du kan t.ex ha fått en infektion som har satt sig på någon utrustningsdetalj sedan två bryggder. Då kan det kanske vara värt att se över dina rutiner för desinfecering och eventuellt byta ut jäshinken (om du hade samma hink till båda).

Re: Surt öl

Postat: ons mar 09, 2016 21:05
av Qonos
instämmer med föregående talare låter som en infektion. Men behöver inte vara, jag hade problem med att brygga stouts, fick en viss syrlighet i ölet. Kolla runt lite på amerikanska forum och fick fram till att det kunde ha med salterna i vattnet, sen dess har jag justerat vattnet med salter och inte haft det problemet fler gånger.

Re: Surt öl

Postat: ons aug 31, 2016 21:40
av jaxmojs
vattnet!

Du vattenbehandlade inte eller rastade för att motverka surhet!

Syra från vatten kommer att lägga sig något med lagring men mitt råd är att läsa på om vatten ... öl består mest av vatten så att strunta i det är rätt dumt