bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: lör feb 24, 2018 7:54

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 4 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: ons aug 26, 2015 18:49 
Offline
Newbie

Blev medlem: tis aug 04, 2015 21:11
Inlägg: 3
Hej!

Har nyligen bryggt två olika öl. Ett väldigt mörkt och ett med en EBC på ~40. Båda ölen har haft en frisk och svag surhet. I nummer två användes ingen humle. Volymen på bryggden var ~15L.

1. Vad kan göra att surheten återkommer i två bryggningar på rad trots god rengöring emellan och noggrann sanitet under bryggning?

2 Mitt vatten ser ut enligt följande: http://www.vivab.info/Analysrapport_Kvarnagårdens_vattenverk.F51592.pdf?cms_fileid=d53154f01f025f70b678750140c6904f
Vilka tips har ni kring detta för framtida bryggningar? Vad bör jag tänka på? Kan vattnet ha orsakat surheten? Hur/Varför?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons aug 26, 2015 20:53 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön jul 10, 2011 6:25
Inlägg: 624
Ort: Farsta
Hur ser ditt tillvägagångssätt ut? Har du bryggt öl innan som inte blivit sur? Du kan t.ex ha fått en infektion som har satt sig på någon utrustningsdetalj sedan två bryggder. Då kan det kanske vara värt att se över dina rutiner för desinfecering och eventuellt byta ut jäshinken (om du hade samma hink till båda).

_________________
Ekens Bryggerisällskap
För ansökan om medlemskap skicka pm eller se vår facebooksida.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons mar 09, 2016 22:05 
Offline
Newbie

Blev medlem: ons maj 20, 2015 8:52
Inlägg: 3
instämmer med föregående talare låter som en infektion. Men behöver inte vara, jag hade problem med att brygga stouts, fick en viss syrlighet i ölet. Kolla runt lite på amerikanska forum och fick fram till att det kunde ha med salterna i vattnet, sen dess har jag justerat vattnet med salter och inte haft det problemet fler gånger.

_________________
Bild


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons aug 31, 2016 21:40 
Offline
Finjäsare

Blev medlem: tor jan 10, 2013 0:07
Inlägg: 78
Ort: Västerås
vattnet!

Du vattenbehandlade inte eller rastade för att motverka surhet!

Syra från vatten kommer att lägga sig något med lagring men mitt råd är att läsa på om vatten ... öl består mest av vatten så att strunta i det är rätt dumt

_________________
Two beer or not two beer ... Shakesbeer
Handlar av Maltmagnus.se och humle.se
På jäsning:
Biab: Vår första IPA
På flaska: 23l Coopers Lager


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 4 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot], Pedgren


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013