Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Öl på ektunna

Avancerad utrustning och teknik, t.ex All-Grain & fatanläggningar
Högländaren
Finjäsare
Inlägg: 57
Blev medlem: lör okt 13, 2018 19:53

Öl på ektunna

Inlägg av Högländaren »

Jag har lagt 10l lager på en riktigt hårt rostad ny ek tunna. Hade tänkt ha den till sprit men det blev inte av. Hur länge lagrar man öl på ek tunna?
Fisken
Bryggare
Inlägg: 152
Blev medlem: tis sep 24, 2013 19:06

Re: Öl på ektunna

Inlägg av Fisken »

Jag har aldrig lagrat på en riktig tunna utan bara haft i ekflis eller kuber i hinken. Min erfarenhet är dock att det blir rätt mycket eksmak efter bara några dagar. Har nog aldrig haft med eken mer än 7-10 dagar. Tror det kommer gå snabbare för dig eftersom det blir stor kontaktyta i fatet jämfört med kuberna. Du får väl smaka allt eftersom?
docbay
Newbie
Inlägg: 4
Blev medlem: sön okt 14, 2018 16:00
Utrustning: Grainfather

Re: Öl på ektunna

Inlägg av docbay »

Intressant inlägg
Har en imperial stout på jäsning som ska lagras i ett whiskyfat från Box.
Har härbärgerat två lagringar orökt destillat, sherry från början.
Brukar flasktappa och prima men funderar på om det är jäst kvar efter ekfatet.
Tips?
Synpunkter?
Såg nånstans att innis and gunn lagrade i 100 dagar men det låter mycket tycker jag
Fisken
Bryggare
Inlägg: 152
Blev medlem: tis sep 24, 2013 19:06

Re: Öl på ektunna

Inlägg av Fisken »

docbay skrev: tor dec 15, 2022 11:00 Såg nånstans att innis and gunn lagrade i 100 dagar men det låter mycket tycker jag
Har förstått det som att fatets storlek spelar väldigt stor roll. En standardstorlek brukar vara 225 liter och då blir kontaktytan per liter öl betydligt mindre än om du har ett fat på 10 liter. Sedan kommer träet ge mindre smak ju längre tid det använts, så återanvänder de faten många gånger blir det annan effekt än om det är nya. I vinvärlden vet jag att vissa använder faten i decennier, och att man då inte får någon direkt eksmak, men ekens egenskaper gör att vissa processer sker i vinet vilket påverkar smaken. Provade en riktigt stark ale på belgoträffen i Uppsala för några år sedan som var lagrad på ett begagnad 225-liters rödvinsfat i typ 100 dagar och den var helt fantastisk.
Högländaren
Finjäsare
Inlägg: 57
Blev medlem: lör okt 13, 2018 19:53

Re: Öl på ektunna

Inlägg av Högländaren »

Min lilla erfarenhet nu med lager på Ektunna, en med sherry och en mer rom är att det borde räcka med 2-3 veckor. Jag råkade köra 2 månader och den blev för skarp i båda. Sen ska man nog köra längre för varje gång om man inte "laddar" dom med ny sprit/vin.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Avancerad"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster