Edit: Jag byter ordet oxidera med att syresätta vörten inför jäsning.
Ibland får jag inte ner temperaturen långt nog vid kylning med min plattvärmeväxlare (speciellt på sommaren). Jag brukar då låta vörten stå i tunnan över natten innan jag pitchar min jäst.
Saken är sådan att så som jag syresätter min vört så sker detta i samband med att jag kyler och pumpar vörten ner i tunnan, så detta sker alltså dagen innan pitch.
Min fråga är: Borde jag vara orolig att min vört inte längre är syresatt när jag pitchar min jäst, eller håller syret från bryggdagen sig kvar över natten?
Syresättning dagen innan pitch
Syresättning dagen innan pitch
Senast redigerad av bvild, redigerad totalt 3 gånger.
Re: Oxidera dagen innan pitch
Om du med oxidering menar syresättning så syresätter inte kylning och pumpning speciellt mycket. Tillsätt jästen dagen efter om syresätt med en kraftig omrörning/skaning av jästkärlet.
Anm: Oxidering är något man vill undvika vid ölbryggning och ska inte förväxlas med syresättning. Oxidering sker oftast efter jäsning.
Anm: Oxidering är något man vill undvika vid ölbryggning och ska inte förväxlas med syresättning. Oxidering sker oftast efter jäsning.
Re: Oxidera dagen innan pitch
Haha, jo jag vet att det va fel ord. Sådant händer.
Jag har ett spray munstycke på slangen när jag pumpar. Det skummar enormt och lär syresätta ordentligt. Mer så än att skaka hinken. Jag är inte orolig att min metod inte är god nog, jag är bara orolig att det inte räknas dagen efter
Jag har ett spray munstycke på slangen när jag pumpar. Det skummar enormt och lär syresätta ordentligt. Mer så än att skaka hinken. Jag är inte orolig att min metod inte är god nog, jag är bara orolig att det inte räknas dagen efter
Re: Syresättning dagen innan pitch
Tror man kan tänka likadant när det gäller syre som löser sig i vätska som med koldioxid. Alltså att syrehalten i vörten går mot ett jämviktsläge som beror på temperatur, tryck och syrehalt i omgivningen. När du syresätter på det sätt du beskriver ändras inte någon av dessa parametrar, men du påskyndar processen att nå jämviktsläget. När syrehalten väl har nått "rätt" nivå kommer den inte ändras förrän omgivningen ändras. Tror därför snarare att den skulle kunna vara mer syresatt dagen efter eftersom du sannolikt inte lyckas syresätta vörten helt optimalt vid pumpning.
Re: Syresättning dagen innan pitch
Tack för svaret. Jag hoppas du har rätt
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst