Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Syresättning dagen innan pitch

Avancerad utrustning och teknik, t.ex All-Grain & fatanläggningar
bvild
Newbie
Inlägg: 3
Blev medlem: mån sep 11, 2023 9:11

Syresättning dagen innan pitch

Inlägg av bvild »

Edit: Jag byter ordet oxidera med att syresätta vörten inför jäsning.

Ibland får jag inte ner temperaturen långt nog vid kylning med min plattvärmeväxlare (speciellt på sommaren). Jag brukar då låta vörten stå i tunnan över natten innan jag pitchar min jäst.

Saken är sådan att så som jag syresätter min vört så sker detta i samband med att jag kyler och pumpar vörten ner i tunnan, så detta sker alltså dagen innan pitch.

Min fråga är: Borde jag vara orolig att min vört inte längre är syresatt när jag pitchar min jäst, eller håller syret från bryggdagen sig kvar över natten?
Senast redigerad av bvild, redigerad totalt 3 gånger.
lyckholm
Färsk jäst
Inlägg: 10
Blev medlem: sön jan 01, 2023 16:55

Re: Oxidera dagen innan pitch

Inlägg av lyckholm »

Om du med oxidering menar syresättning så syresätter inte kylning och pumpning speciellt mycket. Tillsätt jästen dagen efter om syresätt med en kraftig omrörning/skaning av jästkärlet.

Anm: Oxidering är något man vill undvika vid ölbryggning och ska inte förväxlas med syresättning. Oxidering sker oftast efter jäsning.
bvild
Newbie
Inlägg: 3
Blev medlem: mån sep 11, 2023 9:11

Re: Oxidera dagen innan pitch

Inlägg av bvild »

Haha, jo jag vet att det va fel ord. Sådant händer.

Jag har ett spray munstycke på slangen när jag pumpar. Det skummar enormt och lär syresätta ordentligt. Mer så än att skaka hinken. Jag är inte orolig att min metod inte är god nog, jag är bara orolig att det inte räknas dagen efter :)
Fisken
Bryggare
Inlägg: 152
Blev medlem: tis sep 24, 2013 19:06

Re: Syresättning dagen innan pitch

Inlägg av Fisken »

Tror man kan tänka likadant när det gäller syre som löser sig i vätska som med koldioxid. Alltså att syrehalten i vörten går mot ett jämviktsläge som beror på temperatur, tryck och syrehalt i omgivningen. När du syresätter på det sätt du beskriver ändras inte någon av dessa parametrar, men du påskyndar processen att nå jämviktsläget. När syrehalten väl har nått "rätt" nivå kommer den inte ändras förrän omgivningen ändras. Tror därför snarare att den skulle kunna vara mer syresatt dagen efter eftersom du sannolikt inte lyckas syresätta vörten helt optimalt vid pumpning.
bvild
Newbie
Inlägg: 3
Blev medlem: mån sep 11, 2023 9:11

Re: Syresättning dagen innan pitch

Inlägg av bvild »

Tack för svaret. Jag hoppas du har rätt :)
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Avancerad"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst