Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar
- Omlott
- Bryggmästare
- Inlägg: 561
- Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
- Utrustning: Damejeanne
- Ort: Halmstad
- Kontakt:
Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar
Goddag bryggvänner!
Nu har jag blivit med fatanläggning, vilket känns rikigt bra. Dock har jag inte färstått mig på hur just min regulator fungerar.
Så här ser regulatorn ut.
Den lilla svarta pluppen har jag förstått är ett övertrycksskydd. Och när jag vrider på det lilla vredet visas trycket i fatet på manometern som går upp till 10 bar.
Vad är det stora vredet till för?
Och den stora manometern (som ska visa trycket i fatet) visar ingenting när jag vrider på gasen på tubens ratt. När jag vrider på tuben så går den lilla manometern upp tills det blir för mycket så det börjar pysa i den lilla säkerhetsventilen.
Tack på förhand / Omlott
Nu har jag blivit med fatanläggning, vilket känns rikigt bra. Dock har jag inte färstått mig på hur just min regulator fungerar.
Så här ser regulatorn ut.
Den lilla svarta pluppen har jag förstått är ett övertrycksskydd. Och när jag vrider på det lilla vredet visas trycket i fatet på manometern som går upp till 10 bar.
Vad är det stora vredet till för?
Och den stora manometern (som ska visa trycket i fatet) visar ingenting när jag vrider på gasen på tubens ratt. När jag vrider på tuben så går den lilla manometern upp tills det blir för mycket så det börjar pysa i den lilla säkerhetsventilen.
Tack på förhand / Omlott
Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar
Det stora vredet på undersidan är justering av trycket ut från regulatorn. Det vredet påverkar en fjäder som sitter i "klockan" på undersidan, regulatorn regulerar trycket så det är lika stort som fjäderns tryck.
Den lilla svarta ratten gissar jag är en avstängning.
Men den där regulatorn verkar ju vara för syrgas och inte CO2, i en CO2-flaska har du ju inte några 200 bar direkt. Sen är ju CO2 en gas som är kondenserad i flaskan, trycket i flaskan är lika högt hela tiden tills alla gas har förångats. För att kolla hur mycket som är kvar i en CO2-flaska så väger man den.
Den lilla svarta ratten gissar jag är en avstängning.
Men den där regulatorn verkar ju vara för syrgas och inte CO2, i en CO2-flaska har du ju inte några 200 bar direkt. Sen är ju CO2 en gas som är kondenserad i flaskan, trycket i flaskan är lika högt hela tiden tills alla gas har förångats. För att kolla hur mycket som är kvar i en CO2-flaska så väger man den.
- Omlott
- Bryggmästare
- Inlägg: 561
- Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
- Utrustning: Damejeanne
- Ort: Halmstad
- Kontakt:
Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar
Efter att ha pillat lite mer bekräftar jag din gissning att den lilla stänger av så ingen gas kan flöda ut ur regulatorn och in till fatet. Och jag befarar att någon del i regulatorn är trasig (fjädern?) för att vrida på det stora vredet är verkningslöst. Är knappast något att reparera så jag får se till att köpa en ny regulator.latmasken skrev:Det stora vredet på undersidan är justering av trycket ut från regulatorn. Det vredet påverkar en fjäder som sitter i "klockan" på undersidan, regulatorn regulerar trycket så det är lika stort som fjäderns tryck.
Den lilla svarta ratten gissar jag är en avstängning.
Men den där regulatorn verkar ju vara för syrgas och inte CO2, i en CO2-flaska har du ju inte några 200 bar direkt. Sen är ju CO2 en gas som är kondenserad i flaskan, trycket i flaskan är lika högt hela tiden tills alla gas har förångats. För att kolla hur mycket som är kvar i en CO2-flaska så väger man den.
Aha, så den manometern är igentligen onödig. Då vet jag. Tack så mycket latmasken!
Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar
Ja, för koldioxid är flasktrycket som sagt var konstant. Samma sak med gasol. Där är det vikten på flaskan (eller vätskenivån) som visar hur mycket som finns kvar.
För t.ex. syrgas, kvävgas och luft är dock trycket i flaskan en indikering av hur mycket som finns kvar, så på regulatorer för de gaserna är flasktrycket intressant att veta.
När du skruvar på den stora ratten, tänk på att regulatorn kanske bara kan sänka trycker om du samtidigt släpper ut gas. Regulatorn kan ju inte trycka tillbaka gas i flaskan så för att sänka trycket måste den dels stänga av gasen som kommer från flaskan och dels släppa ut gas. Men vissa gaser vill man inte släppa ut i rummet (syrgas är en sån, hög brandrisk) och då kan trycket bara sänkas om man samtidigt förbrukar gas.
Prova att skruva "ut" den så långt som möjligt först, stäng kranen på flaskan och öppna del lilla svarta så regulatorn är tom. Sen kan du stänga den svarta och öppna flaskkranen. Då borde du ha minimalt tryck (om regulatorn är hel). Sen om du skruvar in den stora svarta så ska trycket öka.
För t.ex. syrgas, kvävgas och luft är dock trycket i flaskan en indikering av hur mycket som finns kvar, så på regulatorer för de gaserna är flasktrycket intressant att veta.
När du skruvar på den stora ratten, tänk på att regulatorn kanske bara kan sänka trycker om du samtidigt släpper ut gas. Regulatorn kan ju inte trycka tillbaka gas i flaskan så för att sänka trycket måste den dels stänga av gasen som kommer från flaskan och dels släppa ut gas. Men vissa gaser vill man inte släppa ut i rummet (syrgas är en sån, hög brandrisk) och då kan trycket bara sänkas om man samtidigt förbrukar gas.
Prova att skruva "ut" den så långt som möjligt först, stäng kranen på flaskan och öppna del lilla svarta så regulatorn är tom. Sen kan du stänga den svarta och öppna flaskkranen. Då borde du ha minimalt tryck (om regulatorn är hel). Sen om du skruvar in den stora svarta så ska trycket öka.
- Omlott
- Bryggmästare
- Inlägg: 561
- Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
- Utrustning: Damejeanne
- Ort: Halmstad
- Kontakt:
Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar
Aha, då förstår jag hur det fungerar.
Tyvärr kör bara regulatorn på med gas även efter dina rekommendationer. Så vi antar att den är trasig. Ny beställes från maltmagnus efter detta inlägg. Tack så mycket för hjälpen!
Tyvärr kör bara regulatorn på med gas även efter dina rekommendationer. Så vi antar att den är trasig. Ny beställes från maltmagnus efter detta inlägg. Tack så mycket för hjälpen!
-
- Bryggare
- Inlägg: 110
- Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43
Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar
Är det någon som provat att kolsyra något annat än öl typ cider eller champagne? Vad är co2 trycket i en champagneflaska?
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar
Tryck i champagneflaska: google på "carbon dioxice pressure in champagne" så får man bland annat träffen till http://hypertextbook.com/facts/2003/PeterHui.shtml. Verkar vara 4-6 atm.Häxbryggaren skrev:Är det någon som provat att kolsyra något annat än öl typ cider eller champagne? Vad är co2 trycket i en champagneflaska?
-
- Bryggare
- Inlägg: 110
- Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43
Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar
Ok vilket tryck klarar en Corneliustub? Om jag försått det hela rätt så till öl räcker det med ca 2bar. Dubbla trycket i champagne krävs kanske sockerlösning eller bikarbonat i glykos samt lite citronsyra om man nu vill slippa bottensatsen
Tack för länken ranald
Tack för länken ranald
Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar
Om du menar vilket tryck du kan få ut ur en kolsyreflaska så är det väl 50 bar eller nåt sånt.
Det är därför man har en regulator mellan kolsyreflaska och fat.
Det är därför man har en regulator mellan kolsyreflaska och fat.
-
- Bryggare
- Inlägg: 110
- Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43
Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar
Jag menar väl mer vad fatet tål. 50bar med de kan man jaga älg
Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar
6bär ska dom vara provtryckta till men jag hade inte gått över 4.5-5 bär och kanske inte ens så högt
-
- Bryggare
- Inlägg: 110
- Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43
Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar
Ok då borde de räcka för att kolsyra mousserande vin. Tack för info.
Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar
Någon som har koll på om detta kit kan användas för tvångskarborering i partyfat?
http://shop.humle.se/utrustning/fattapp ... g-partyfat
Eller är tanken att de ska användas för att få upp ölen ur fatet?
Blev klar med första satsen öl i helgen och är redan trött på flaskor men har tyvärr ej plats för corneliusfat här hemma :/
http://shop.humle.se/utrustning/fattapp ... g-partyfat
Eller är tanken att de ska användas för att få upp ölen ur fatet?
Blev klar med första satsen öl i helgen och är redan trött på flaskor men har tyvärr ej plats för corneliusfat här hemma :/
Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar
Det går nog bra men känns inte smidigt om man har flera partyfat, antingen får man använda en annan metod för kolsyrningen (typ 12mm luftrycksnippel eller dyl) eller så får man ha lika många kranar som fat...
Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar
Jag kommer brygga i lite mindre omgångar, 12 liter åt gången, så skulle isf bli två partyfat och resten på flaskor. Hänger inte riktigt med i hur du menar med annan metod för kolsyrningen med 12mm lufttrycksnippel? Skulle uppskatta förklaringKnox skrev:Det går nog bra men känns inte smidigt om man har flera partyfat, antingen får man använda en annan metod för kolsyrningen (typ 12mm luftrycksnippel eller dyl) eller så får man ha lika många kranar som fat...
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster