bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: mån feb 19, 2018 9:46

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 8 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: lör jul 14, 2012 20:04 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jun 01, 2011 22:58
Inlägg: 232
Ort: Sala
Jag har köpt ett corneliusfat med regulator, slangar och nipplar. Jag har gjort rent fatet och fyllt det med Apa. Nu vill jag kolsyra detta och få ca 2,5 co2 vol.

Har sett folk tvångskarbonera på youtube, men det verkar vara rena lotteriet.

Behöver alltså steg för steg-hjälp. -Hur gör jag?


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: sön jul 15, 2012 10:56 
Offline
Bryggare
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön jul 15, 2012 10:52
Inlägg: 147
Använd denna tabell för att se vilket tryck du ska ha för rätt kolsyring.
http://www.humle.se/library/kolsyretabell.html

Slå på rätt tryck och vänta en vecka om du inte vill skaka i kolsyran.

För tvångskarbonering med skakning finns flera metoder och det är nog en personlig sak hur man gör men kyl fatet, slå på högt tryck 2-3 bar, rulla i ett par minuter. Låt det stå med högre tryck ett tag efter(någon timma). Pys sedean ut trycket till det tryck som står i tabellen.

E: Bättre?


Senast redigerad av jim [skutte] sön jul 15, 2012 11:20, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: sön jul 15, 2012 11:11 
Offline
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor jan 14, 2010 14:04
Inlägg: 1957
Ort: Smedjebacken
Tvångskarbonera heter det när man pressar i kolsyra oavsett hur man beteer sig.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: fre jul 20, 2012 22:27 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jun 01, 2011 22:58
Inlägg: 232
Ort: Sala
Tack för hjälpen! Nu har jag skakat fatet och det står under 2,5 bars tryck. Ska stå där 2 h innan jag pyser ut trycket till 1 bar (temp 5°). Ska vänta ett par dagar innan avsmakning.
-Nå, har jag fattat detta?


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: fre jul 20, 2012 23:11 
Offline
Bryggare
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön jul 15, 2012 10:52
Inlägg: 147
jupp funkar för mig helt perfekt.
Brukar rulla faten under ca 7-10 min. Finns många skolor på hur länge man ska rulla men jag ökar och rullar lite till om det inte är nog och om det är brådis.

Borde kunna testa redan imorgon.

_________________
Öl byggde denna kropp, men jag bryggde ölet!


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: lör jul 21, 2012 19:26 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tis sep 16, 2008 12:05
Inlägg: 1406
Ort: Finja
jag brukar ställa regulatorn på 2.5 sen rullar jag en stund. Kommer tillbaka och rullar eftern stund. Låter fatet ligga ner hela tiden med co2 ventilen under ytan, så hör man hur det bubblar. När det inte vill svälja mer co2, alltså det bubblar knappt mer när man rullar fatet är det mättat vid aktuellt tryck och temp.
Har ingen aning om varför det blir lagom vid det trycket när det skulle räcka med hälften, men så är det i alla fall.
Dessutom pyser jag inte ut överflödigt tryck.

_________________
Att hantera bakfylla är ett helt liv av erfarenhet...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis aug 09, 2016 20:48 
Offline
Newbie

Blev medlem: mån aug 08, 2016 20:33
Inlägg: 2
Jag har tagit vanliga trycklufts-kopplingar med 1/2" slangfäste & kört ner i fatet genom gummiproppen för att sedan kunna koppla på kolsyra, när man sedan tar bort han-kopplingen så funkar ju honan som en backventil.


Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis aug 16, 2016 16:58 
Offline
Bryggare

Blev medlem: fre apr 19, 2013 18:30
Inlägg: 120
Ort: Göteborg
JockeH skrev:
Jag har tagit vanliga trycklufts-kopplingar med 1/2" slangfäste & kört ner i fatet genom gummiproppen för att sedan kunna koppla på kolsyra, när man sedan tar bort han-kopplingen så funkar ju honan som en backventil.


Du har ingen närbild på det där så man ser lite bättre hur du gjort.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 8 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot], Grappo, Yahoo [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013