Jag har köpt ett corneliusfat med regulator, slangar och nipplar. Jag har gjort rent fatet och fyllt det med Apa. Nu vill jag kolsyra detta och få ca 2,5 co2 vol.
Har sett folk tvångskarbonera på youtube, men det verkar vara rena lotteriet.
Behöver alltså steg för steg-hjälp. -Hur gör jag?
Kolsyresätta corneliusfat
- jim [skutte]
- Bryggare
- Inlägg: 147
- Blev medlem: sön jul 15, 2012 10:52
Re: Kolsyresätta corneliusfat
Använd denna tabell för att se vilket tryck du ska ha för rätt kolsyring.
http://www.humle.se/library/kolsyretabell.html
Slå på rätt tryck och vänta en vecka om du inte vill skaka i kolsyran.
För tvångskarbonering med skakning finns flera metoder och det är nog en personlig sak hur man gör men kyl fatet, slå på högt tryck 2-3 bar, rulla i ett par minuter. Låt det stå med högre tryck ett tag efter(någon timma). Pys sedean ut trycket till det tryck som står i tabellen.
E: Bättre?
http://www.humle.se/library/kolsyretabell.html
Slå på rätt tryck och vänta en vecka om du inte vill skaka i kolsyran.
För tvångskarbonering med skakning finns flera metoder och det är nog en personlig sak hur man gör men kyl fatet, slå på högt tryck 2-3 bar, rulla i ett par minuter. Låt det stå med högre tryck ett tag efter(någon timma). Pys sedean ut trycket till det tryck som står i tabellen.
E: Bättre?
Senast redigerad av jim [skutte], redigerad totalt 1 gång.
Re: Kolsyresätta corneliusfat
Tvångskarbonera heter det när man pressar i kolsyra oavsett hur man beteer sig.
Re: Kolsyresätta corneliusfat
Tack för hjälpen! Nu har jag skakat fatet och det står under 2,5 bars tryck. Ska stå där 2 h innan jag pyser ut trycket till 1 bar (temp 5°). Ska vänta ett par dagar innan avsmakning.
-Nå, har jag fattat detta?
-Nå, har jag fattat detta?
- jim [skutte]
- Bryggare
- Inlägg: 147
- Blev medlem: sön jul 15, 2012 10:52
Re: Kolsyresätta corneliusfat
jupp funkar för mig helt perfekt.
Brukar rulla faten under ca 7-10 min. Finns många skolor på hur länge man ska rulla men jag ökar och rullar lite till om det inte är nog och om det är brådis.
Borde kunna testa redan imorgon.
Brukar rulla faten under ca 7-10 min. Finns många skolor på hur länge man ska rulla men jag ökar och rullar lite till om det inte är nog och om det är brådis.
Borde kunna testa redan imorgon.
Öl byggde denna kropp, men jag bryggde ölet!
Re: Kolsyresätta corneliusfat
jag brukar ställa regulatorn på 2.5 sen rullar jag en stund. Kommer tillbaka och rullar eftern stund. Låter fatet ligga ner hela tiden med co2 ventilen under ytan, så hör man hur det bubblar. När det inte vill svälja mer co2, alltså det bubblar knappt mer när man rullar fatet är det mättat vid aktuellt tryck och temp.
Har ingen aning om varför det blir lagom vid det trycket när det skulle räcka med hälften, men så är det i alla fall.
Dessutom pyser jag inte ut överflödigt tryck.
Har ingen aning om varför det blir lagom vid det trycket när det skulle räcka med hälften, men så är det i alla fall.
Dessutom pyser jag inte ut överflödigt tryck.
Att hantera bakfylla är ett helt liv av erfarenhet...
Re: Kolsyresätta corneliusfat
Jag har tagit vanliga trycklufts-kopplingar med 1/2" slangfäste & kört ner i fatet genom gummiproppen för att sedan kunna koppla på kolsyra, när man sedan tar bort han-kopplingen så funkar ju honan som en backventil.
- Bilagor
-
- Partyfat.jpg (49.69 KiB) Visad 2205 gånger
-
- Bryggare
- Inlägg: 120
- Blev medlem: fre apr 19, 2013 18:30
- Ort: Göteborg
Re: Kolsyresätta corneliusfat
Du har ingen närbild på det där så man ser lite bättre hur du gjort.JockeH skrev:Jag har tagit vanliga trycklufts-kopplingar med 1/2" slangfäste & kört ner i fatet genom gummiproppen för att sedan kunna koppla på kolsyra, när man sedan tar bort han-kopplingen så funkar ju honan som en backventil.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster