Sida 1 av 1

Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc

Postat: fre okt 14, 2011 23:25
av luvas
Eftersom det verkar som det är ganska många som frågar efter effektivitet så tänkte jag skapa en tråd med ett sätt beräkna effektivitet.

Hela metoden baseras på att du vet hur mycket extrakt (jäsbart socker) som finns i din sammanlagda malt. Denna halt räknar man i Oechlegrader. Här kommer en lista med extraktvärde på de vanligaste extraktgivarna:

Extraktgivare Extrakt

Enzymmalt 300

Pilsnermalt 300

Lagermalt 300

Pale Ale Malt 300

Vetemalt 320

Munchnermalt 300

Karamellmalt 260

Färgmalt 200

Majs 330

Ris 330

Korn 250

Vete 300

Havre 200

Rostat korn 200

DME 375

LME 300

Druvsocker 330

Strösocker 375

Farinsocker 375

Sirap 360

Honung 300

För att räkna ut din effektivitet behöver du nu ditt recept och din slutliga volym och dess oechlevärde.

Ex.
5 kg pilsnermalt
0,5 kg karamellmalt

Nu tar du maltvikten multiplicerat med oechlevärdet för respektive maltsort:

(5*300) + (0,5*260) = 1500 + 130 = 1630 oechlegrader.

Efter denna uträkning behöver du din slutvolym och oechlevärdet på den.

Ex. 25 l och 50 oechlegrader. Detta multiplicerar du:

25*50 = 1250 oechlgrader.

Nu behöver du bara dividerar det slutliga värdet (1250) med det beräknade (1630) och du får din effektivitet:

1250/1630 = 0,7668.... alltså har du en effektivietet på ungefär 75 %

Hoppas jag inte krånglade till det för mycket och har någon frågor eller anmärkningar så bara skriv :D

OBS: Allt är taget från en bok som jag glömt namnet på :doh:

Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc

Postat: lör okt 15, 2011 11:01
av Odqvist
Quotar in detta i aktuell tråd:

http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=16295

Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc

Postat: mån okt 24, 2011 15:31
av CrazyTalk
eller klistra denna

Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc

Postat: mån okt 24, 2011 16:10
av Odqvist
Anser att detta ämne hör hemma under "Teknik" snarare än "Recept".

Hänvisar därför till den tråden och klistrar den.

edit:

Flyttar tråden och klistrar denna istället, då den är "renare".

Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc

Postat: mån okt 24, 2011 19:43
av luvas
Mycket bra Odqvist :thumbup:

Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc

Postat: mån okt 24, 2011 19:53
av Bubbel
Skitbra tråd!
Radera min gamla då den är överflödig nu är du snäll odqvist :)

Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc

Postat: mån okt 24, 2011 20:44
av CrazyTalk
hitta denna länk där man kan beräkna sitt Oechsle vid olika temp.
tyckte det passa här så behöver man inte kyla vid mätning under mäskningen/lakning eller?
http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipa ... meter.html

Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc

Postat: mån okt 24, 2011 21:34
av Ale Bundy
Grymt! Denna åker till bookmarks...

Re: Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc

Postat: lör feb 11, 2012 13:12
av Ale Bundy
Detta är alltså mäsk effektivitet. Både enligt beersmith och denna formel hamnade jag på 84% senaste bryggning, är det en rimlig siffra (Maxi-BIAB)?

Vilka faktorer behöver man vidare för att se över sin brygghuseffektivitet?

Re:

Postat: tis nov 18, 2014 13:06
av Brandis
Ale Bundy skrev:Detta är alltså mäsk effektivitet. Både enligt beersmith och denna formel hamnade jag på 84% senaste bryggning, är det en rimlig siffra (Maxi-BIAB)?

Vilka faktorer behöver man vidare för att se över sin brygghuseffektivitet?
Jag hamnar runt där också med Maxi-Biab, och har hört från flera håll ungefär det samma, så det låter rimligt tycker jag.
Enda gången jag legat under 80% med Maxi-Biab var när jag bryggde ett Barley Wine, låg då på 77%