Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc
Postat: fre okt 14, 2011 23:25
Eftersom det verkar som det är ganska många som frågar efter effektivitet så tänkte jag skapa en tråd med ett sätt beräkna effektivitet.
Hela metoden baseras på att du vet hur mycket extrakt (jäsbart socker) som finns i din sammanlagda malt. Denna halt räknar man i Oechlegrader. Här kommer en lista med extraktvärde på de vanligaste extraktgivarna:
Extraktgivare Extrakt
Enzymmalt 300
Pilsnermalt 300
Lagermalt 300
Pale Ale Malt 300
Vetemalt 320
Munchnermalt 300
Karamellmalt 260
Färgmalt 200
Majs 330
Ris 330
Korn 250
Vete 300
Havre 200
Rostat korn 200
DME 375
LME 300
Druvsocker 330
Strösocker 375
Farinsocker 375
Sirap 360
Honung 300
För att räkna ut din effektivitet behöver du nu ditt recept och din slutliga volym och dess oechlevärde.
Ex.
5 kg pilsnermalt
0,5 kg karamellmalt
Nu tar du maltvikten multiplicerat med oechlevärdet för respektive maltsort:
(5*300) + (0,5*260) = 1500 + 130 = 1630 oechlegrader.
Efter denna uträkning behöver du din slutvolym och oechlevärdet på den.
Ex. 25 l och 50 oechlegrader. Detta multiplicerar du:
25*50 = 1250 oechlgrader.
Nu behöver du bara dividerar det slutliga värdet (1250) med det beräknade (1630) och du får din effektivitet:
1250/1630 = 0,7668.... alltså har du en effektivietet på ungefär 75 %
Hoppas jag inte krånglade till det för mycket och har någon frågor eller anmärkningar så bara skriv
OBS: Allt är taget från en bok som jag glömt namnet på
Hela metoden baseras på att du vet hur mycket extrakt (jäsbart socker) som finns i din sammanlagda malt. Denna halt räknar man i Oechlegrader. Här kommer en lista med extraktvärde på de vanligaste extraktgivarna:
Extraktgivare Extrakt
Enzymmalt 300
Pilsnermalt 300
Lagermalt 300
Pale Ale Malt 300
Vetemalt 320
Munchnermalt 300
Karamellmalt 260
Färgmalt 200
Majs 330
Ris 330
Korn 250
Vete 300
Havre 200
Rostat korn 200
DME 375
LME 300
Druvsocker 330
Strösocker 375
Farinsocker 375
Sirap 360
Honung 300
För att räkna ut din effektivitet behöver du nu ditt recept och din slutliga volym och dess oechlevärde.
Ex.
5 kg pilsnermalt
0,5 kg karamellmalt
Nu tar du maltvikten multiplicerat med oechlevärdet för respektive maltsort:
(5*300) + (0,5*260) = 1500 + 130 = 1630 oechlegrader.
Efter denna uträkning behöver du din slutvolym och oechlevärdet på den.
Ex. 25 l och 50 oechlegrader. Detta multiplicerar du:
25*50 = 1250 oechlgrader.
Nu behöver du bara dividerar det slutliga värdet (1250) med det beräknade (1630) och du får din effektivitet:
1250/1630 = 0,7668.... alltså har du en effektivietet på ungefär 75 %
Hoppas jag inte krånglade till det för mycket och har någon frågor eller anmärkningar så bara skriv
OBS: Allt är taget från en bok som jag glömt namnet på