bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: lör feb 24, 2018 7:35

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 10 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: fre okt 14, 2011 23:25 
Offline
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis okt 20, 2009 18:25
Inlägg: 718
Ort: Skåne
Eftersom det verkar som det är ganska många som frågar efter effektivitet så tänkte jag skapa en tråd med ett sätt beräkna effektivitet.

Hela metoden baseras på att du vet hur mycket extrakt (jäsbart socker) som finns i din sammanlagda malt. Denna halt räknar man i Oechlegrader. Här kommer en lista med extraktvärde på de vanligaste extraktgivarna:

Extraktgivare Extrakt

Enzymmalt 300

Pilsnermalt 300

Lagermalt 300

Pale Ale Malt 300

Vetemalt 320

Munchnermalt 300

Karamellmalt 260

Färgmalt 200

Majs 330

Ris 330

Korn 250

Vete 300

Havre 200

Rostat korn 200

DME 375

LME 300

Druvsocker 330

Strösocker 375

Farinsocker 375

Sirap 360

Honung 300

För att räkna ut din effektivitet behöver du nu ditt recept och din slutliga volym och dess oechlevärde.

Ex.
5 kg pilsnermalt
0,5 kg karamellmalt

Nu tar du maltvikten multiplicerat med oechlevärdet för respektive maltsort:

(5*300) + (0,5*260) = 1500 + 130 = 1630 oechlegrader.

Efter denna uträkning behöver du din slutvolym och oechlevärdet på den.

Ex. 25 l och 50 oechlegrader. Detta multiplicerar du:

25*50 = 1250 oechlgrader.

Nu behöver du bara dividerar det slutliga värdet (1250) med det beräknade (1630) och du får din effektivitet:

1250/1630 = 0,7668.... alltså har du en effektivietet på ungefär 75 %

Hoppas jag inte krånglade till det för mycket och har någon frågor eller anmärkningar så bara skriv :D

OBS: Allt är taget från en bok som jag glömt namnet på :doh:


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: lör okt 15, 2011 11:01 
Offline
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis dec 02, 2008 8:54
Inlägg: 1949
Ort: Falkenberg
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Quotar in detta i aktuell tråd:

http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=16295

_________________
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
-Bohemian Pilsner - Primärjäsning
-Garagetömmar ESB - Serveras från fat
-Hebergsmjöd 10 % - 18/10-14 - Lagring


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: mån okt 24, 2011 15:31 
Offline
Bryggare

Blev medlem: mån jul 04, 2011 15:42
Inlägg: 181
eller klistra denna

_________________
Varför betala mer, när man kan få hälften till samma pris?
Förresten vem vill ha en sexpack när det finns fatöl?


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: mån okt 24, 2011 16:10 
Offline
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis dec 02, 2008 8:54
Inlägg: 1949
Ort: Falkenberg
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Anser att detta ämne hör hemma under "Teknik" snarare än "Recept".

Hänvisar därför till den tråden och klistrar den.

edit:

Flyttar tråden och klistrar denna istället, då den är "renare".

_________________
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
-Bohemian Pilsner - Primärjäsning
-Garagetömmar ESB - Serveras från fat
-Hebergsmjöd 10 % - 18/10-14 - Lagring


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: mån okt 24, 2011 19:43 
Offline
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis okt 20, 2009 18:25
Inlägg: 718
Ort: Skåne
Mycket bra Odqvist :thumbup:


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: mån okt 24, 2011 19:53 
Offline
Bryggare
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån jun 21, 2010 21:03
Inlägg: 185
Ort: Malmö
Skitbra tråd!
Radera min gamla då den är överflödig nu är du snäll odqvist :)

_________________
Lagom är alldeles för lite!

PÅ GÅNG
Cascachi bärs på lagring.
Amarillo single hop ale på lagring.
Ipa med nb, ekg, och uppodlad fullers jäst på lagring.
20 liter lager med NB och saaz jäser med 2 olika jäst sorter


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: mån okt 24, 2011 20:44 
Offline
Bryggare

Blev medlem: mån jul 04, 2011 15:42
Inlägg: 181
hitta denna länk där man kan beräkna sitt Oechsle vid olika temp.
tyckte det passa här så behöver man inte kyla vid mätning under mäskningen/lakning eller?
http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipa ... meter.html

_________________
Varför betala mer, när man kan få hälften till samma pris?
Förresten vem vill ha en sexpack när det finns fatöl?


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: mån okt 24, 2011 21:34 
Offline
Bryggare

Blev medlem: sön jul 03, 2011 12:41
Inlägg: 191
Ort: Stockholm
Grymt! Denna åker till bookmarks...

_________________
http://alebundy.wordpress.com


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: lör feb 11, 2012 14:12 
Offline
Bryggare

Blev medlem: sön jul 03, 2011 12:41
Inlägg: 191
Ort: Stockholm
Detta är alltså mäsk effektivitet. Både enligt beersmith och denna formel hamnade jag på 84% senaste bryggning, är det en rimlig siffra (Maxi-BIAB)?

Vilka faktorer behöver man vidare för att se över sin brygghuseffektivitet?

_________________
http://alebundy.wordpress.com


Upp
 Profil  
 
 Re:
InläggPostat: tis nov 18, 2014 14:06 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån apr 16, 2012 12:58
Inlägg: 380
Ort: Göteborg
Ale Bundy skrev:
Detta är alltså mäsk effektivitet. Både enligt beersmith och denna formel hamnade jag på 84% senaste bryggning, är det en rimlig siffra (Maxi-BIAB)?

Vilka faktorer behöver man vidare för att se över sin brygghuseffektivitet?

Jag hamnar runt där också med Maxi-Biab, och har hört från flera håll ungefär det samma, så det låter rimligt tycker jag.
Enda gången jag legat under 80% med Maxi-Biab var när jag bryggde ett Barley Wine, låg då på 77%

_________________
Jäser: 2 x APA
Lagras: Mexican RIS, Barley Wine, Glögg 2012, 2013 & 2014
Dricks: Czech Pivovar, Bel-Iti APA


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 10 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013