Eftersom det verkar som det är ganska många som frågar efter effektivitet så tänkte jag skapa en tråd med ett sätt beräkna effektivitet.
Hela metoden baseras på att du vet hur mycket extrakt (jäsbart socker) som finns i din sammanlagda malt. Denna halt räknar man i Oechlegrader. Här kommer en lista med extraktvärde på de vanligaste extraktgivarna:
Extraktgivare Extrakt
Enzymmalt 300
Pilsnermalt 300
Lagermalt 300
Pale Ale Malt 300
Vetemalt 320
Munchnermalt 300
Karamellmalt 260
Färgmalt 200
Majs 330
Ris 330
Korn 250
Vete 300
Havre 200
Rostat korn 200
DME 375
LME 300
Druvsocker 330
Strösocker 375
Farinsocker 375
Sirap 360
Honung 300
För att räkna ut din effektivitet behöver du nu ditt recept och din slutliga volym och dess oechlevärde.
Ex.
5 kg pilsnermalt
0,5 kg karamellmalt
Nu tar du maltvikten multiplicerat med oechlevärdet för respektive maltsort:
(5*300) + (0,5*260) = 1500 + 130 = 1630 oechlegrader.
Efter denna uträkning behöver du din slutvolym och oechlevärdet på den.
Ex. 25 l och 50 oechlegrader. Detta multiplicerar du:
25*50 = 1250 oechlgrader.
Nu behöver du bara dividerar det slutliga värdet (1250) med det beräknade (1630) och du får din effektivitet:
1250/1630 = 0,7668.... alltså har du en effektivietet på ungefär 75 %
Hoppas jag inte krånglade till det för mycket och har någon frågor eller anmärkningar så bara skriv
OBS: Allt är taget från en bok som jag glömt namnet på
Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc
eller klistra denna
Varför betala mer, när man kan få hälften till samma pris?
Förresten vem vill ha en sexpack när det finns fatöl?
Förresten vem vill ha en sexpack när det finns fatöl?
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc
Anser att detta ämne hör hemma under "Teknik" snarare än "Recept".
Hänvisar därför till den tråden och klistrar den.
edit:
Flyttar tråden och klistrar denna istället, då den är "renare".
Hänvisar därför till den tråden och klistrar den.
edit:
Flyttar tråden och klistrar denna istället, då den är "renare".
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc
Mycket bra Odqvist
Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc
Skitbra tråd!
Radera min gamla då den är överflödig nu är du snäll odqvist
Radera min gamla då den är överflödig nu är du snäll odqvist
Lagom är alldeles för lite!
PÅ GÅNG
Cascachi bärs på lagring.
Amarillo single hop ale på lagring.
Ipa med nb, ekg, och uppodlad fullers jäst på lagring.
20 liter lager med NB och saaz jäser med 2 olika jäst sorter
PÅ GÅNG
Cascachi bärs på lagring.
Amarillo single hop ale på lagring.
Ipa med nb, ekg, och uppodlad fullers jäst på lagring.
20 liter lager med NB och saaz jäser med 2 olika jäst sorter
Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc
hitta denna länk där man kan beräkna sitt Oechsle vid olika temp.
tyckte det passa här så behöver man inte kyla vid mätning under mäskningen/lakning eller?
http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipa ... meter.html
tyckte det passa här så behöver man inte kyla vid mätning under mäskningen/lakning eller?
http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipa ... meter.html
Varför betala mer, när man kan få hälften till samma pris?
Förresten vem vill ha en sexpack när det finns fatöl?
Förresten vem vill ha en sexpack när det finns fatöl?
Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc
Grymt! Denna åker till bookmarks...
Re: Effektivitet - Brewhouse Efficiency - Beräkningar etc
Detta är alltså mäsk effektivitet. Både enligt beersmith och denna formel hamnade jag på 84% senaste bryggning, är det en rimlig siffra (Maxi-BIAB)?
Vilka faktorer behöver man vidare för att se över sin brygghuseffektivitet?
Vilka faktorer behöver man vidare för att se över sin brygghuseffektivitet?
Re:
Jag hamnar runt där också med Maxi-Biab, och har hört från flera håll ungefär det samma, så det låter rimligt tycker jag.Ale Bundy skrev:Detta är alltså mäsk effektivitet. Både enligt beersmith och denna formel hamnade jag på 84% senaste bryggning, är det en rimlig siffra (Maxi-BIAB)?
Vilka faktorer behöver man vidare för att se över sin brygghuseffektivitet?
Enda gången jag legat under 80% med Maxi-Biab var när jag bryggde ett Barley Wine, låg då på 77%
Jäser: 2 x APA
Lagras: Mexican RIS, Barley Wine, Glögg 2012, 2013 & 2014
Dricks: Czech Pivovar, Bel-Iti APA
Lagras: Mexican RIS, Barley Wine, Glögg 2012, 2013 & 2014
Dricks: Czech Pivovar, Bel-Iti APA
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster