Sida 3 av 3

Hur mycket plats tar malten?

Postat: ons aug 24, 2011 15:37
av Odqvist
vafan skrev: Jag brukar få ut ca 15L på en 25L kittel sist fick jag ut 16L ca 1.7L jox i botten gick till spillo. 82% effektivitet och jag fick lägga till ca 2L vatten för att få ner OG till 48, jag gillar inte öl starkare än MAX 5%. Man lär sig att effektivisera sin utrustning så jag tror att du får brygga några gånger med din utrustning för att få ut maximalt.
15-16 L pre-boil? Då bör det ju vara möjligt att "post-boil diluta" till 20 L till jäsning och ha en OG över 1.040 vid 80% utbyte?

Hur mycket plats tar malten?

Postat: ons aug 24, 2011 15:51
av vafan
Ingen omöjlighet, det jag gör är att pressar ur påsen ordentligt med handkraft efter 77graders rasten. Sedan ser jag till att precis få ett rullande kok för att minimera avdunstningen och kokar max 60min. Kanske det går att minimera koktiden till 50min alt 45? då borde man få ut mer i slutändan men vad missar man? weinkeller?

Hur mycket plats tar malten?

Postat: ons aug 24, 2011 15:54
av nils-alf
Ju kortare tid du kokar desto större risk för DMS, din öl blir att smaka kokt majs. Samma om du kyler under lock.

Hur mycket plats tar malten?

Postat: ons aug 24, 2011 16:06
av vafan
Ok har för mig att jag har läst att Pilsner malt bör kokas i 90 min för att minimera DMS Pale ale i 60min där DMS är minimal.

Hur mycket plats tar malten?

Postat: ons aug 24, 2011 16:07
av luvas
nils-alf skrev:Ju kortare tid du kokar desto större risk för DMS, din öl blir att smaka kokt majs. Samma om du kyler under lock.
Jag brukar kyla under lock utan att ha märkt någon smakskillnad?

Hur mycket plats tar malten?

Postat: ons aug 24, 2011 16:07
av nils-alf
Jag har kylt en gång under lock och märkte direkt skillnad.

Hur mycket plats tar malten?

Postat: ons aug 24, 2011 16:18
av nils-alf
Men jag tycker att DMS är en av dom felsmakerna som är lättast att känna igen. Nu kokar jag alltid minst 60min, låter stå 15 min efter kok och whirpool å kyler med plattvärmeväxlare. Efter det har jag inte haft problem en endaste gång. Men det var bara den gången jag kylde under lock som det var så mycket DMS så att det märktes direkt. Annars har jag bara kunnat ana det. Men som sagt har jag inte dom problemen längre. Det gäller att hitta det som passar en själv. Det är bara en själv som bestämmer vad som är rätt å fel i ens egen öl. Fint dä!

Hur mycket plats tar malten?

Postat: ons aug 24, 2011 18:58
av scaryeyes
vafan skrev:Ingen omöjlighet, det jag gör är att pressar ur påsen ordentligt med handkraft efter 77graders rasten. Sedan ser jag till att precis få ett rullande kok för att minimera avdunstningen och kokar max 60min. Kanske det går att minimera koktiden till 50min alt 45? då borde man få ut mer i slutändan men vad missar man? weinkeller?
Bättre att koka så rullan går i 60 till 90 min, och därefter kanske spä på med lite vatten i stället. Beroende på OG post boil.

Hur mycket plats tar malten?

Postat: tor aug 25, 2011 9:05
av luvas
nils-alf skrev:Jag har kylt en gång under lock och märkte direkt skillnad.
Ok, ska prova det nästa gång :)

Hur mycket plats tar malten?

Postat: tor aug 25, 2011 15:21
av nils-alf
ja pröva skadar ju inte. Det är den första tiden som är viktigast att ha locket av. När det slutar ånga mycket så är det ganska lungt.

Hur mycket plats tar malten?

Postat: tis sep 27, 2011 20:48
av mauno
Hur är det med spraymalt då? Hur stor volym får jag när jag har t.ex. 10 liter vatten och 1kg DME? Finns det någon tabell eller liknande för sånt?

Re:

Postat: tor feb 01, 2018 19:44
av p-anders
luvas skrev:Okey, nu hittade jag det, i den klistrade tråden om BIAB av Weinkeller.
1 kg malt suger upp ungefär 0,9 liter vatten.

(maltvikt)+vattenvolym - (maltvikt)*0,9
Kan förkortas till:
(maltvikt*0,1) + vattenvolym

Borde väl stämma?
Jag skall brygga en riktigt stark öl. Har köpt hem 8 kg malt. Kan jag gå efter ovan nämnda fakta?
Jag tänkte mig inte för, har en ombyggd kylväska på 24 liter. Blir nog att dela upp malten i 2 kylväskor. Ösa ur mäsken från den icke ombyggda kylväskan till den andra när jag skall laka..
Jag vill ha ett starkt öl så jag räknar med att koka allt i en 25 liters gryta..

Kom gärna med synpunkter.