15-16 L pre-boil? Då bör det ju vara möjligt att "post-boil diluta" till 20 L till jäsning och ha en OG över 1.040 vid 80% utbyte?vafan skrev: Jag brukar få ut ca 15L på en 25L kittel sist fick jag ut 16L ca 1.7L jox i botten gick till spillo. 82% effektivitet och jag fick lägga till ca 2L vatten för att få ner OG till 48, jag gillar inte öl starkare än MAX 5%. Man lär sig att effektivisera sin utrustning så jag tror att du får brygga några gånger med din utrustning för att få ut maximalt.
Hur mycket plats tar malten?
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Hur mycket plats tar malten?
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Hur mycket plats tar malten?
Ingen omöjlighet, det jag gör är att pressar ur påsen ordentligt med handkraft efter 77graders rasten. Sedan ser jag till att precis få ett rullande kok för att minimera avdunstningen och kokar max 60min. Kanske det går att minimera koktiden till 50min alt 45? då borde man få ut mer i slutändan men vad missar man? weinkeller?
BIAB+NoChill Nuff Said!
Hur mycket plats tar malten?
Ju kortare tid du kokar desto större risk för DMS, din öl blir att smaka kokt majs. Samma om du kyler under lock.
Hur mycket plats tar malten?
Ok har för mig att jag har läst att Pilsner malt bör kokas i 90 min för att minimera DMS Pale ale i 60min där DMS är minimal.
BIAB+NoChill Nuff Said!
Hur mycket plats tar malten?
Jag brukar kyla under lock utan att ha märkt någon smakskillnad?nils-alf skrev:Ju kortare tid du kokar desto större risk för DMS, din öl blir att smaka kokt majs. Samma om du kyler under lock.
Hur mycket plats tar malten?
Jag har kylt en gång under lock och märkte direkt skillnad.
Hur mycket plats tar malten?
Men jag tycker att DMS är en av dom felsmakerna som är lättast att känna igen. Nu kokar jag alltid minst 60min, låter stå 15 min efter kok och whirpool å kyler med plattvärmeväxlare. Efter det har jag inte haft problem en endaste gång. Men det var bara den gången jag kylde under lock som det var så mycket DMS så att det märktes direkt. Annars har jag bara kunnat ana det. Men som sagt har jag inte dom problemen längre. Det gäller att hitta det som passar en själv. Det är bara en själv som bestämmer vad som är rätt å fel i ens egen öl. Fint dä!
Hur mycket plats tar malten?
Bättre att koka så rullan går i 60 till 90 min, och därefter kanske spä på med lite vatten i stället. Beroende på OG post boil.vafan skrev:Ingen omöjlighet, det jag gör är att pressar ur påsen ordentligt med handkraft efter 77graders rasten. Sedan ser jag till att precis få ett rullande kok för att minimera avdunstningen och kokar max 60min. Kanske det går att minimera koktiden till 50min alt 45? då borde man få ut mer i slutändan men vad missar man? weinkeller?
Att hantera bakfylla är ett helt liv av erfarenhet...
Hur mycket plats tar malten?
Ok, ska prova det nästa gångnils-alf skrev:Jag har kylt en gång under lock och märkte direkt skillnad.
Hur mycket plats tar malten?
ja pröva skadar ju inte. Det är den första tiden som är viktigast att ha locket av. När det slutar ånga mycket så är det ganska lungt.
Hur mycket plats tar malten?
Hur är det med spraymalt då? Hur stor volym får jag när jag har t.ex. 10 liter vatten och 1kg DME? Finns det någon tabell eller liknande för sånt?
Re:
Jag skall brygga en riktigt stark öl. Har köpt hem 8 kg malt. Kan jag gå efter ovan nämnda fakta?luvas skrev:Okey, nu hittade jag det, i den klistrade tråden om BIAB av Weinkeller.
1 kg malt suger upp ungefär 0,9 liter vatten.
(maltvikt)+vattenvolym - (maltvikt)*0,9
Kan förkortas till:
(maltvikt*0,1) + vattenvolym
Borde väl stämma?
Jag tänkte mig inte för, har en ombyggd kylväska på 24 liter. Blir nog att dela upp malten i 2 kylväskor. Ösa ur mäsken från den icke ombyggda kylväskan till den andra när jag skall laka..
Jag vill ha ett starkt öl så jag räknar med att koka allt i en 25 liters gryta..
Kom gärna med synpunkter.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster