Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

Avancerad utrustning och teknik, t.ex All-Grain & fatanläggningar
Siimeen
Bryggare
Inlägg: 116
Blev medlem: tis feb 16, 2010 10:29

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

Inlägg av Siimeen »

gnagaren skrev:Har börjat kolla på detta med biab och tycker det verkar vara väldigt smidigt, har en fråga bara.
Enligt uträkningarna i början på tråden så skulle mitt bryggkärl vara ca 2-3 liter för litet till den 20 liters sats jag vill brygga.
Verkar lite onödigt att göra en maxi biab för den lilla mängden, så min fråga är, kan man inte bara laka 2-3 liter genom påsen medans den ligger/hänger på avrinning? Eller är det lättare å göra en maxi biab iaf?
Samma temp på lakningsvattnet? 68c eller högre?
Så länge det finns korv finns det hopp.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

Inlägg av Weinkeller »

@Siimeen Kör ca 75C utmäskning och inte svalare lakvatten. Ca 75-80C blir bra.
/Weinkeller
Siimeen
Bryggare
Inlägg: 116
Blev medlem: tis feb 16, 2010 10:29

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

Inlägg av Siimeen »

Går det lika bra att doppa påsen i vattnet om man har tillräckligt stor kastrull eller ska man skölja över malten med vattnet?
Sett att vissa lakar ur malten med ungefär hälften av all vattenmängd. Men kanske inte är samma med BIAB?
Så länge det finns korv finns det hopp.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

Inlägg av Weinkeller »

Siimeen skrev:Går det lika bra att doppa påsen i vattnet om man har tillräckligt stor kastrull eller ska man skölja över malten med vattnet?
Sett att vissa lakar ur malten med ungefär hälften av all vattenmängd. Men kanske inte är samma med BIAB?
Japp, du vill skölja ur mer maltsocker och det gör man bäst med nytt vatten oavsett metod.
/Weinkeller
Siimeen
Bryggare
Inlägg: 116
Blev medlem: tis feb 16, 2010 10:29

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

Inlägg av Siimeen »

Vad brukar er malt väga efter ni mäskat? Min påse vägde 2 kg mer än innan... Var svårt att klämma ut så mycket mer.
Så länge det finns korv finns det hopp.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

Inlägg av Weinkeller »

Siimeen skrev:Vad brukar er malt väga efter ni mäskat? Min påse vägde 2 kg mer än innan... Var svårt att klämma ut så mycket mer.
För varje kg malt binds ca 0,5kg vätska.
/Weinkeller
GrimReaper
Bryggare
Inlägg: 193
Blev medlem: fre dec 19, 2014 17:30
Ort: Norrland är stort

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

Inlägg av GrimReaper »

Mycket bra förklaring hur man brygger Biab, till och med jag verkar ha klarat av det =)
Tack Vinkällarn
– Sex? Three to five times a week. No, no… I mean male or female? Male, female, sometimes camel. Holy cow! – Yes, cow, sheep, animals in general.
Användarvisningsbild
Josth
Newbie
Inlägg: 4
Blev medlem: fre okt 30, 2015 10:16
Utrustning: Biltema 25
Ort: Umeå

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

Inlägg av Josth »

Skulle bra gärna ge dig en stor blöt puss Weinkeller! :w00t:

Fantastisk tråd!

Började lite mjukt i våras med två extraktbaserade Öl vara av en lager, trots bättre vetande och hela internet som säger att man inte kan brygga lager första gången.
Internet har fel, det gick utmärkt!

Så nu har jag med denna stabila tråd i ryggen kastat mig takt in i elden med BIAB!
Två brygder jäser friskt i hinken, en APA efter ert recept och en Belgisk Wit.
Väntar med spänning på resultatet.

Stort tack ännu en gång Weinkeller och alla andra som bidragit till tråden.

Med Vänlig Hälsning
Josth
Jo
NorrmjÖle™
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

Inlägg av Weinkeller »

Josth skrev:Skulle bra gärna ge dig en stor blöt puss Weinkeller! :w00t:

Fantastisk tråd!

Började lite mjukt i våras med två extraktbaserade Öl vara av en lager, trots bättre vetande och hela internet som säger att man inte kan brygga lager första gången.
Internet har fel, det gick utmärkt!

Så nu har jag med denna stabila tråd i ryggen kastat mig takt in i elden med BIAB!
Två brygder jäser friskt i hinken, en APA efter ert recept och en Belgisk Wit.
Väntar med spänning på resultatet.

Stort tack ännu en gång Weinkeller och alla andra som bidragit till tråden.

Med Vänlig Hälsning
Josth
Jo
Tack det värmer!
/Weinkeller
Användarvisningsbild
Shoegazers Anonymous
Finjäsare
Inlägg: 51
Blev medlem: tis nov 10, 2015 8:40
Utrustning: Less is more!
Ort: Knivsöder

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

Inlägg av Shoegazers Anonymous »

Har läst hela tråden, men minns inte om jag läste om denna fråga:

När man uppnått mäsktemp och har isolerat grytan med liggunderlag runt om samt locket:

1. Slås plattan av och kitteln står kvar på plattan?

eller

2. Tar man av kitteln från plattan och ställer den på ett liggunderlag som är tillklippt som ett underlägg till övriga isoleringen så att hela grytan blir isolerad?

Grym tråd BTW! :thumbup:
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

Inlägg av Weinkeller »

Shoegazers Anonymous skrev:Har läst hela tråden, men minns inte om jag läste om denna fråga:

När man uppnått mäsktemp och har isolerat grytan med liggunderlag runt om samt locket:

1. Slås plattan av och kitteln står kvar på plattan?

eller

2. Tar man av kitteln från plattan och ställer den på ett liggunderlag som är tillklippt som ett underlägg till övriga isoleringen så att hela grytan blir isolerad?

Grym tråd BTW! Bild
Enklast är att lämna grytan på plattan. Isolering i botten tillför nog ingenting.
/Weinkeller
Användarvisningsbild
Shoegazers Anonymous
Finjäsare
Inlägg: 51
Blev medlem: tis nov 10, 2015 8:40
Utrustning: Less is more!
Ort: Knivsöder

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

Inlägg av Shoegazers Anonymous »

Ok, men bara slå av den, verkar vettigt. Tack för svar!
Cricka
Färsk jäst
Inlägg: 23
Blev medlem: sön sep 27, 2015 12:26

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

Inlägg av Cricka »

Gör du fortfarande så att du tillför malten redan vid 50 grader? Känns ju som ett mycket bättre sätt att göra?
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

Inlägg av Weinkeller »

Cricka skrev:Gör du fortfarande så att du tillför malten redan vid 50 grader? Känns ju som ett mycket bättre sätt att göra?
Ibland, beror lite på hur mycket vattnet svalnat från dagen innan (brukar förvärma) och vilken ölstil jag brygger. Vissa stilar vill man hålla mäsktempen lite högre på under hela mäskningen.
/Weinkeller
bogani
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: mån okt 03, 2016 14:45

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

Inlägg av bogani »

Är nu inne på min andra sats BIAB-batch.

Batch 1: 50% Pilsner 50% Vetemalt. Fyllde upp med 3 liter vatten per kg malt och spädde efter kok med kallt vatten för att uppnå rätt mängd. Träffade OG hyfsat, tyvärr fick ölen något hög restsötma. Troligtvis var mäsktempen något hög.

Batch 2: 50% Pilsner 50% puffat vete. Denna gång började jag med 14 liter vatten direkt i grytan istället för att spä med vatten efter kom som i första. Efter kok fick jag ut ca 8,5 liter öl(siktade på 10). Jag träffade dock önskat OG.

Första batchen låg jag enligt mina uträkningar på ett hyfsat utbyte men den andra som jag gjorde igår landade på under 60%. Pilsnermalten är dubbelkrossad i båda recepten. Det ska dock sägas att jag ej tryckte ur påsen i batch 2, bara lät den rinna av ett bra tag.

Är bara lite nyfiken på feedback då jag är ny i bryggarvärlden. Vilken av metoderna är att föredra? Allt vatten i grytan direkt eller att spä med vatten?
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Avancerad"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster