Samma temp på lakningsvattnet? 68c eller högre?gnagaren skrev:Har börjat kolla på detta med biab och tycker det verkar vara väldigt smidigt, har en fråga bara.
Enligt uträkningarna i början på tråden så skulle mitt bryggkärl vara ca 2-3 liter för litet till den 20 liters sats jag vill brygga.
Verkar lite onödigt att göra en maxi biab för den lilla mängden, så min fråga är, kan man inte bara laka 2-3 liter genom påsen medans den ligger/hänger på avrinning? Eller är det lättare å göra en maxi biab iaf?
Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Så länge det finns korv finns det hopp.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
@Siimeen Kör ca 75C utmäskning och inte svalare lakvatten. Ca 75-80C blir bra.
/Weinkeller
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Går det lika bra att doppa påsen i vattnet om man har tillräckligt stor kastrull eller ska man skölja över malten med vattnet?
Sett att vissa lakar ur malten med ungefär hälften av all vattenmängd. Men kanske inte är samma med BIAB?
Sett att vissa lakar ur malten med ungefär hälften av all vattenmängd. Men kanske inte är samma med BIAB?
Så länge det finns korv finns det hopp.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Japp, du vill skölja ur mer maltsocker och det gör man bäst med nytt vatten oavsett metod.Siimeen skrev:Går det lika bra att doppa påsen i vattnet om man har tillräckligt stor kastrull eller ska man skölja över malten med vattnet?
Sett att vissa lakar ur malten med ungefär hälften av all vattenmängd. Men kanske inte är samma med BIAB?
/Weinkeller
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Vad brukar er malt väga efter ni mäskat? Min påse vägde 2 kg mer än innan... Var svårt att klämma ut så mycket mer.
Så länge det finns korv finns det hopp.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
För varje kg malt binds ca 0,5kg vätska.Siimeen skrev:Vad brukar er malt väga efter ni mäskat? Min påse vägde 2 kg mer än innan... Var svårt att klämma ut så mycket mer.
/Weinkeller
-
- Bryggare
- Inlägg: 193
- Blev medlem: fre dec 19, 2014 17:30
- Ort: Norrland är stort
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Mycket bra förklaring hur man brygger Biab, till och med jag verkar ha klarat av det =)
Tack Vinkällarn
Tack Vinkällarn
– Sex? Three to five times a week. No, no… I mean male or female? Male, female, sometimes camel. Holy cow! – Yes, cow, sheep, animals in general.
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Skulle bra gärna ge dig en stor blöt puss Weinkeller!
Fantastisk tråd!
Började lite mjukt i våras med två extraktbaserade Öl vara av en lager, trots bättre vetande och hela internet som säger att man inte kan brygga lager första gången.
Internet har fel, det gick utmärkt!
Så nu har jag med denna stabila tråd i ryggen kastat mig takt in i elden med BIAB!
Två brygder jäser friskt i hinken, en APA efter ert recept och en Belgisk Wit.
Väntar med spänning på resultatet.
Stort tack ännu en gång Weinkeller och alla andra som bidragit till tråden.
Med Vänlig Hälsning
Josth
Jo
Fantastisk tråd!
Började lite mjukt i våras med två extraktbaserade Öl vara av en lager, trots bättre vetande och hela internet som säger att man inte kan brygga lager första gången.
Internet har fel, det gick utmärkt!
Så nu har jag med denna stabila tråd i ryggen kastat mig takt in i elden med BIAB!
Två brygder jäser friskt i hinken, en APA efter ert recept och en Belgisk Wit.
Väntar med spänning på resultatet.
Stort tack ännu en gång Weinkeller och alla andra som bidragit till tråden.
Med Vänlig Hälsning
Josth
Jo
NorrmjÖle™
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Tack det värmer!Josth skrev:Skulle bra gärna ge dig en stor blöt puss Weinkeller!
Fantastisk tråd!
Började lite mjukt i våras med två extraktbaserade Öl vara av en lager, trots bättre vetande och hela internet som säger att man inte kan brygga lager första gången.
Internet har fel, det gick utmärkt!
Så nu har jag med denna stabila tråd i ryggen kastat mig takt in i elden med BIAB!
Två brygder jäser friskt i hinken, en APA efter ert recept och en Belgisk Wit.
Väntar med spänning på resultatet.
Stort tack ännu en gång Weinkeller och alla andra som bidragit till tråden.
Med Vänlig Hälsning
Josth
Jo
/Weinkeller
- Shoegazers Anonymous
- Finjäsare
- Inlägg: 51
- Blev medlem: tis nov 10, 2015 8:40
- Utrustning: Less is more!
- Ort: Knivsöder
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Har läst hela tråden, men minns inte om jag läste om denna fråga:
När man uppnått mäsktemp och har isolerat grytan med liggunderlag runt om samt locket:
1. Slås plattan av och kitteln står kvar på plattan?
eller
2. Tar man av kitteln från plattan och ställer den på ett liggunderlag som är tillklippt som ett underlägg till övriga isoleringen så att hela grytan blir isolerad?
Grym tråd BTW!
När man uppnått mäsktemp och har isolerat grytan med liggunderlag runt om samt locket:
1. Slås plattan av och kitteln står kvar på plattan?
eller
2. Tar man av kitteln från plattan och ställer den på ett liggunderlag som är tillklippt som ett underlägg till övriga isoleringen så att hela grytan blir isolerad?
Grym tråd BTW!
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Enklast är att lämna grytan på plattan. Isolering i botten tillför nog ingenting.Shoegazers Anonymous skrev:Har läst hela tråden, men minns inte om jag läste om denna fråga:
När man uppnått mäsktemp och har isolerat grytan med liggunderlag runt om samt locket:
1. Slås plattan av och kitteln står kvar på plattan?
eller
2. Tar man av kitteln från plattan och ställer den på ett liggunderlag som är tillklippt som ett underlägg till övriga isoleringen så att hela grytan blir isolerad?
Grym tråd BTW!
/Weinkeller
- Shoegazers Anonymous
- Finjäsare
- Inlägg: 51
- Blev medlem: tis nov 10, 2015 8:40
- Utrustning: Less is more!
- Ort: Knivsöder
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Ok, men bara slå av den, verkar vettigt. Tack för svar!
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Gör du fortfarande så att du tillför malten redan vid 50 grader? Känns ju som ett mycket bättre sätt att göra?
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Ibland, beror lite på hur mycket vattnet svalnat från dagen innan (brukar förvärma) och vilken ölstil jag brygger. Vissa stilar vill man hålla mäsktempen lite högre på under hela mäskningen.Cricka skrev:Gör du fortfarande så att du tillför malten redan vid 50 grader? Känns ju som ett mycket bättre sätt att göra?
/Weinkeller
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Är nu inne på min andra sats BIAB-batch.
Batch 1: 50% Pilsner 50% Vetemalt. Fyllde upp med 3 liter vatten per kg malt och spädde efter kok med kallt vatten för att uppnå rätt mängd. Träffade OG hyfsat, tyvärr fick ölen något hög restsötma. Troligtvis var mäsktempen något hög.
Batch 2: 50% Pilsner 50% puffat vete. Denna gång började jag med 14 liter vatten direkt i grytan istället för att spä med vatten efter kom som i första. Efter kok fick jag ut ca 8,5 liter öl(siktade på 10). Jag träffade dock önskat OG.
Första batchen låg jag enligt mina uträkningar på ett hyfsat utbyte men den andra som jag gjorde igår landade på under 60%. Pilsnermalten är dubbelkrossad i båda recepten. Det ska dock sägas att jag ej tryckte ur påsen i batch 2, bara lät den rinna av ett bra tag.
Är bara lite nyfiken på feedback då jag är ny i bryggarvärlden. Vilken av metoderna är att föredra? Allt vatten i grytan direkt eller att spä med vatten?
Batch 1: 50% Pilsner 50% Vetemalt. Fyllde upp med 3 liter vatten per kg malt och spädde efter kok med kallt vatten för att uppnå rätt mängd. Träffade OG hyfsat, tyvärr fick ölen något hög restsötma. Troligtvis var mäsktempen något hög.
Batch 2: 50% Pilsner 50% puffat vete. Denna gång började jag med 14 liter vatten direkt i grytan istället för att spä med vatten efter kom som i första. Efter kok fick jag ut ca 8,5 liter öl(siktade på 10). Jag träffade dock önskat OG.
Första batchen låg jag enligt mina uträkningar på ett hyfsat utbyte men den andra som jag gjorde igår landade på under 60%. Pilsnermalten är dubbelkrossad i båda recepten. Det ska dock sägas att jag ej tryckte ur påsen i batch 2, bara lät den rinna av ett bra tag.
Är bara lite nyfiken på feedback då jag är ny i bryggarvärlden. Vilken av metoderna är att föredra? Allt vatten i grytan direkt eller att spä med vatten?
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster