bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: mån okt 23, 2017 11:51

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 6 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: ons aug 02, 2017 18:32 
Offline
Bryggare
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön nov 08, 2009 23:03
Inlägg: 140
Då var det dags igen.

Närmar sig tappning på min flamländare. Kastade i frukt idag (fick till slut tag i moreller efter ett ändlöst sökande) och tyckte att den för stilen var alldeles för torr.
Tror inte att frukten kommer lämna så mycket kvar när det jäst ut (får stå 2-3 månader) och vill gärna ha upp sötman, egentligen syran också men tappade om så det kom in lite syre så med lite tur kanske mjölksyran hinner ikapp brettanomyces samt lite syra i hallonen och tranbären också.

Tipps på att öka sötman? Lurade på att ev använda någon mörk spraymalt som komplement till socker vid kolsyrejäsning. Nackdelen blir väll att det är svårt att mäta exakt förjäsningsbar mängd socker om jag kör spraymalt.
Använder helst inte mjölksocker då det ger en annan sötma.

Någon som varit ut för samma och lyckats lösa det?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons aug 02, 2017 23:02 
Offline
Moderator

Blev medlem: tor mar 28, 2013 17:54
Inlägg: 300
Ort: Gotland någonstans
konserven skrev:
Då var det dags igen.

Närmar sig tappning på min flamländare. Kastade i frukt idag (fick till slut tag i moreller efter ett ändlöst sökande) och tyckte att den för stilen var alldeles för torr.
Tror inte att frukten kommer lämna så mycket kvar när det jäst ut (får stå 2-3 månader) och vill gärna ha upp sötman, egentligen syran också men tappade om så det kom in lite syre så med lite tur kanske mjölksyran hinner ikapp brettanomyces samt lite syra i hallonen och tranbären också.

Tipps på att öka sötman? Lurade på att ev använda någon mörk spraymalt som komplement till socker vid kolsyrejäsning. Nackdelen blir väll att det är svårt att mäta exakt förjäsningsbar mängd socker om jag kör spraymalt.
Använder helst inte mjölksocker då det ger en annan sötma.

Någon som varit ut för samma och lyckats lösa det?
Enda sättet jag hört som verkar ha funkat ha att som sagt söta upp extra vid flaskning och sen prova av o se när kolsyran blivit bra så kör flaskorna i diskmaskinen på varmt program för att döda jästen.
Dock aldrig provat själv så vet inte hur bra de funkar

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

_________________
Learning by doing is the shit


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor aug 03, 2017 16:35 
Offline
Bryggare
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön nov 08, 2009 23:03
Inlägg: 140
Tack för svaret.

Vill inte gärna "pastörisera" då det är en suris med lite bakterier i också som kan utveckla karaktären på det.

Jag får klura vidare lite till :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor aug 03, 2017 17:39 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57
Inlägg: 3862
Söta med nåt som inte är jäsbart. Laktos och sötningsmedel (ex. Stevia) är två sätt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor aug 03, 2017 22:02 
Offline
Bryggare
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön nov 08, 2009 23:03
Inlägg: 140
Ja tanken har slagit mig men tycker att sötman upplevs på ett annat sätt än de ojäsbara maltsockerarterna.

Kan kankse koka ur lite välldigt koncentrerad karamellmalt å hälla i.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre aug 04, 2017 15:27 
Offline
Brygguru

Blev medlem: ons nov 25, 2009 22:22
Inlägg: 1477
Ort: Borås
maltodextrin? Ger iofs inte direkt sötma men kropp. En del bakterier och jäststammar kan dock bryta ner maltodextrin till enklare sockerarter som sedan kan jäsas vidare.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 6 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: aronsson, Bing [Bot], D Ipa, Google [Bot], Toffeln, Yahoo [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013