Frågor kring utjäsning av cider.
Postat: mån nov 27, 2017 14:03
Jag har kanske ett problem. I min plasthink (35l) har jag 16,5 liter. Mustning och fyllning av hink skedde samtidigt i september. Initial brix var 11.5 och varken jäst eller socker tillsattes. Tyvärr var jag bortrest i början och kunde inte följa processen då, det är möjligt att det har tokjäst under min veckolånga frånvaro, då temp varit kring 20grader. Visst har det jäst ingen tvekan om det. Men om man jämför med min 25l damejeanne har jag inte sett alls samma aktivitet. Allt förutom temperatur har varit lika mellan kärlen. Damejeannen fylldes helt och hållet direkt efter mustning ungefär en månad senare också den med brix 11,5. Temperaturen har varit ungefär 4-6grader lägre och ligger nu på 14,5. Den har jäst med rejäl fart i tre veckor nu (det tog ungefär en vecka för jäsningen att komma igång). Nu till mitt problem: jäsningen i plasthinken har i princip avstannat vid brix 4. Jag testade detta ikväll. Vinet smakar inte spökigt, det har ej heller klarnat och i hinkens luftutrymme var det tveklöst ordentligt med koldioxid. Det är mer än 2 månader sedan fyllning, jag ruskade hinken lite ikväll, för att den ska fatta att nu är det allvar!
Vad tror ni; pågår det en jäsningsprocess fortfarande? Försvinner koldioxiden ut någon annanstans än i vattenlåset? Jag vill helst inte dra om, då jag är fobisk mot syre.
Jag har googlat en del gällande användandet av Brix och Refraktometer för att bedöma hur jäsningen fortskrider. Blir dock lite konfunderad kring detta. Är det någon som kan något om dessa saker och kan räkna ut vad brix 4 egentligen innebär?
Kan också nämna att det är första gången jag gör cider sedan jag fick handla på systemet (är 42 höstar nu)
Vad tror ni; pågår det en jäsningsprocess fortfarande? Försvinner koldioxiden ut någon annanstans än i vattenlåset? Jag vill helst inte dra om, då jag är fobisk mot syre.
Jag har googlat en del gällande användandet av Brix och Refraktometer för att bedöma hur jäsningen fortskrider. Blir dock lite konfunderad kring detta. Är det någon som kan något om dessa saker och kan räkna ut vad brix 4 egentligen innebär?
Kan också nämna att det är första gången jag gör cider sedan jag fick handla på systemet (är 42 höstar nu)