Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Äppelcider!

Utrustning och teknik.
rasclomalum
Färsk jäst
Inlägg: 10
Blev medlem: tis aug 22, 2017 17:53

Äppelcider!

Inlägg av rasclomalum »

Hej!

Jag har aldrig bryggt cider förut och har en del frågor.

Plan:

Köra äpplena i saftmajan. Eventuellt även rönnbär.

Fråga: Köra med saften som den är eller späda 50/50 med vatten?

Mäta Oechsle, och fylla på med socker tills det når optimalt startläge.

Fråga: vad är optimalt startläge?

I med jästnäring och ciderjäst.
Låt jäsa tills det slutar bubbla.
Tappa om.
Klarna.
Eftersöta med socker.
Buteljera på 50 cl bruna glasflaskor med kapsyl.
Lagra någon månad.
Dricka.


Håller planen?
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Äppelcider!

Inlägg av latmasken »

Ett tips är att söka lite i forumet. Det finns hur många cidertrådar som helst.

Min åsikt är att ha i så lite vatten som möjligt, all vatten du har i blir ju en utspädning.

Vet inte hur mycket utspätt det blir i en saftmaja, OE på 1050 har jag skrivit upp att det är "optimalt".

Om du eftersötar utan att ha dödat jästen kommer du troligen få flaskbomber (jästen kommer att jäsa sockret och bilda kolsyra).
rasclomalum
Färsk jäst
Inlägg: 10
Blev medlem: tis aug 22, 2017 17:53

Re: Äppelcider!

Inlägg av rasclomalum »

Haha, jag glömde skriva in "jässtoppa" där mellan "tappa om" och "klarna". :doh:

OE 1050, tack för det!
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ciderbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster