Sida 2 av 2

Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?

Postat: lör sep 23, 2017 7:20
av AirQ
Går bra utan gelatin också, tar bara lite längre tid för det att klarna.

Jäst/vin smaken brukar kunna ge med sig med lagring, men beror också vilken jäst man använt.
Har själv en cider som stått i ca 6 månader innan den blev klar, samt min senaste har fortfarande den där jäst/vin smaken kvar sen 5-6månader.

Men de mesta brukar bli tjäna på lagring :)
Även om jästen har jäst bort allt socker så behöer den tid på sig att just städa efter sig också

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?

Postat: lör sep 23, 2017 7:49
av latmasken
Johh_ skrev:Förresten en sak som jag har funderat på... Allting luktar ju extremt mycket VIN, hur eller varför kallar man det cider, vad är skillnaden? Jag kommer ha extremt svårt för att kalla vad jag har gjort här nu för Cider :o
Skillnaden mellan fruktvin och cider är marginell. Det är också viktigt att förstå att det vi i Sverige förknippar med ordet "cider" inte alls är cider. De där söta fruktsmakande kolsyrade dryckerna folk köper på Systembolaget är inte cider.

Traditionell brittisk cider är torr och ganska sträv, och inte heller kolsyrad. Detta helt enkelt eftersom cider var nåt som man gjorde själv på gården, för att konservera äppelmusten (pastörisera kände man inte till förr i tiden och hade sällan lämpliga kärl för, så all äppelmust jäste om man förvarade den längre än några veckor).

Den främsta skillnaden mellan fruktvin och cider är väl alkoholhalten, cider ligger normalt runt 5-6% alkohol.

Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?

Postat: tis sep 26, 2017 21:44
av Johh_
Tackar så mycket för svaren. Ska pröva med ciderjäst nästa sats för att se om det blir förändring med vin/jäst lukt och smak.

Nu har jag tappat om igen och blivit av med fin bottensats och flaskat några flaskor. Eftersom jag har dödat jästen med vinsvavla så testade jag att eftersöta litegrann med ca 2 tsk sockerlag i varje flaska i hopp om att få upp sötman men ändå att det inte börjar jäsa igen ! Har försäkerhets skull ställt flaskorna under en plastlåda i sinken :thumbup:
20170926_214122.jpg
20170926_214122.jpg (116.29 KiB) Visad 678 gånger
Så nu ska detta stå.... olika länge antar jag, öppnar väl en framöver och så en till och så en till och se när de smakar som bäst helt enkelt :)

Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?

Postat: mån okt 09, 2017 21:03
av Johh_
... inte öppnat för provsmakning ännu

Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?

Postat: tis aug 14, 2018 21:31
av Johh_
Öppnade en flaska i helgen och bjöd på den var jättegod och lite kolsyra kvar i den. Trots att all sötma bör försvunnit i och med jäsning var den god, och kolsyrad. Helt klart lyckad tyckte de som smakade.