Går bra utan gelatin också, tar bara lite längre tid för det att klarna.
Jäst/vin smaken brukar kunna ge med sig med lagring, men beror också vilken jäst man använt.
Har själv en cider som stått i ca 6 månader innan den blev klar, samt min senaste har fortfarande den där jäst/vin smaken kvar sen 5-6månader.
Men de mesta brukar bli tjäna på lagring
Även om jästen har jäst bort allt socker så behöer den tid på sig att just städa efter sig också
Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?
Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?
Learning by doing is the shit
Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?
Skillnaden mellan fruktvin och cider är marginell. Det är också viktigt att förstå att det vi i Sverige förknippar med ordet "cider" inte alls är cider. De där söta fruktsmakande kolsyrade dryckerna folk köper på Systembolaget är inte cider.Johh_ skrev:Förresten en sak som jag har funderat på... Allting luktar ju extremt mycket VIN, hur eller varför kallar man det cider, vad är skillnaden? Jag kommer ha extremt svårt för att kalla vad jag har gjort här nu för Cider
Traditionell brittisk cider är torr och ganska sträv, och inte heller kolsyrad. Detta helt enkelt eftersom cider var nåt som man gjorde själv på gården, för att konservera äppelmusten (pastörisera kände man inte till förr i tiden och hade sällan lämpliga kärl för, så all äppelmust jäste om man förvarade den längre än några veckor).
Den främsta skillnaden mellan fruktvin och cider är väl alkoholhalten, cider ligger normalt runt 5-6% alkohol.
Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?
Tackar så mycket för svaren. Ska pröva med ciderjäst nästa sats för att se om det blir förändring med vin/jäst lukt och smak.
Nu har jag tappat om igen och blivit av med fin bottensats och flaskat några flaskor. Eftersom jag har dödat jästen med vinsvavla så testade jag att eftersöta litegrann med ca 2 tsk sockerlag i varje flaska i hopp om att få upp sötman men ändå att det inte börjar jäsa igen ! Har försäkerhets skull ställt flaskorna under en plastlåda i sinken
Så nu ska detta stå.... olika länge antar jag, öppnar väl en framöver och så en till och så en till och se när de smakar som bäst helt enkelt
Nu har jag tappat om igen och blivit av med fin bottensats och flaskat några flaskor. Eftersom jag har dödat jästen med vinsvavla så testade jag att eftersöta litegrann med ca 2 tsk sockerlag i varje flaska i hopp om att få upp sötman men ändå att det inte börjar jäsa igen ! Har försäkerhets skull ställt flaskorna under en plastlåda i sinken
Så nu ska detta stå.... olika länge antar jag, öppnar väl en framöver och så en till och så en till och se när de smakar som bäst helt enkelt
Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?
... inte öppnat för provsmakning ännu
Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?
Öppnade en flaska i helgen och bjöd på den var jättegod och lite kolsyra kvar i den. Trots att all sötma bör försvunnit i och med jäsning var den god, och kolsyrad. Helt klart lyckad tyckte de som smakade.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster