bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: ons jan 24, 2018 7:51

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 4 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: fre jun 16, 2017 23:11 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: ons feb 08, 2017 1:02
Inlägg: 6
Hej!

Nygammal på Forumet, nu tillbaka... Sitter i tankarna att göra en alkoläsk/cider och undrar nu vilken jäst jag skall använda.. Jag hade tänkt göra ganska alkoholstarkt, runt 13-14 %

Jag undrar om denna "universalsats" skulle kunna funka?

http://www.pgw.se/7-dagars-jassats.html

MEN ..."Om du ska göra vin på egna frukter och bär rekomenderas" denna

http://www.pgw.se/jassats-universal.html

Båda två "satserna" innehåller ju jäst + näring, jässtopp och klarmedel.


Fråga 1 är om jäst nummer 1 kan funka (7 dagars)

Fråga 2 är hur pass längre jästid kan du förvänta dig med jäst-kit-2

Fråga 3 är om det är värt att överväga "jässats PGW Cider" och hur pass mycket längre det tar

Admin får ta bort/flytta eller ändra detta inlägg om det skulle vara några problem


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör jun 17, 2017 8:20 
Offline
Moderator

Blev medlem: tor mar 28, 2013 17:54
Inlägg: 321
Ort: Gotland någonstans
Skulle nog säga att de tar lika lång tid på båda jässatserna.

Skall du göra en klok cider/ vin så bör du låta det jäsa 2-4veckor, 7 dagar kan de jäsa klart på men det blir oftast sämre kvalité och jästen är stressad o ger felsmaker.

Jag hade nog satsat på att köpa en klok vinjäst o köpt till näring/jässtop/klarning och låta det ta sin tid.


Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

_________________
Learning by doing is the shit


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör jun 17, 2017 8:33 
Offline
Moderator

Blev medlem: tor mar 28, 2013 17:54
Inlägg: 321
Ort: Gotland någonstans
[quote="AirQ"]Skulle nog säga att de tar lika lång tid på båda jässatserna.

Skall du göra en klok cider/ vin så bör du låta det jäsa 2-4veckor, 7 dagar kan de jäsa klart på men det blir oftast sämre kvalité och jästen är stressad o ger felsmaker.

Jag hade nog satsat på att köpa en klok vinjäst(har dålig koll på vilka sorter men folk brukar köra Lavins jäster tror jag) o köpt till näring/jässtop/klarning och låta det ta sin tid.
Annars kan jag rekomendera Mangrove Jacks M02 Cider som jäst, men tror inte den klarar mycket mer än 7-8%

Vill du ha lite enkel guide och småtips så har du en guide som jag petade ihop för inte så längesen, blev en ganska torr cider typ åt hållet av engelsk cider på 5%
https://www.bryggforum.nu//viewtopic.php?f=37&t=23099

_________________
Learning by doing is the shit


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör jun 17, 2017 19:32 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57
Inlägg: 3891
byabryggarn skrev:
Jag hade tänkt göra ganska alkoholstarkt, runt 13-14 %


13-14 % är inte cider utan vin. Kör du med kolsyra så blir det alltså ett mousserande vin.

Sen tror jag inte det är många jästsorter som klarar av att kolsyrejäsa vid så hög alkoholhalt, det är nog champagne-jäst som gäller i såna fall.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 4 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013