Sida 1 av 1

Slutar inte jäsa trots jässtopp

Postat: tis maj 09, 2017 15:56
av Discodrutten
Har likt flera gånger förr satt en (äppel)cider som skulle jäsa ut till 5,8% nånstans. Eftersom jag ville eftersöta den så gjorde jag som jag brukar, tappade om cidern och hade i vinsvavla (Edelmans den här gången) för att döda jästen efter att sockret jäst ut. Jag väntade minst ett dygn, sötade och tappade på flaska. Efter ett par veckor exploderar en flaska och jag märkte att all cider har fortsatt jäsa. Jag hällde ur innehållet från alla flaskor i en plastdunk, köpte nu Vinosol stoppsats med vinsvavla och kaliumsorbat. Det finns fortfarande socker kvar i cidern eftersom det som tillsattes inte jäst ut. Efter ett par dagar såg jag att plastdunken började bukta. Cidern jäser fortfarande. Det har nu gått ett antal veckor och jag får med jämna mellanrum lätta på korken och släppa ut kolsyran som bildats. Varför avtar inte jäsningen?! Vad ska jag göra? Känner att jag börjat ge upp gällande årets cider. Den lär ju bli stark åtminstone. :(

Re: Slutar inte jäsa trots jässtopp

Postat: ons apr 18, 2018 9:59
av Bryssko
Det var inte så att du använde en champagnejäst till din cider! Möjligen EC-1118?

Re: Slutar inte jäsa trots jässtopp

Postat: ons apr 18, 2018 12:08
av Hobbyholic
Bryssko skrev:Det var inte så att du använde en champagnejäst till din cider! Möjligen EC-1118?
Även jag har problem med stoppandet av EC-1118 jästen.
Har en mjödsats som jäst från 25.8 förraåret som jag vill eftersöta men jästen ger sig inte, även den blev för stark. Ideer motages :) är det månne värme som behövs för stoppandet?