Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Kolsyrning

Utrustning och teknik.
Lovegreen
Färsk jäst
Inlägg: 13
Blev medlem: fre maj 06, 2016 11:04

Kolsyrning

Inlägg av Lovegreen »

Hej!

Nu har mina olika batcher med cider mognat sen i höstas och jag börjar tänka på att tappa upp dem. Jag har en idé om att jag vill ha några stilla, men vill även prova att kolsyra några. Jag läser att socker (vanligt socker?), ca 7-10 g/liter ger en trevlig kolsyra. Är det helt enkelt så att jag tillsätter sockerlösningen direkt i flaskan som jag tappar i, eller bör det blandas med cidern innan? Fungerar vanligt socker? Hur länge tar det innan en får fina bubblor?

Vänligen
/Daniel
AirQ
Admin
Inlägg: 485
Blev medlem: tor mar 28, 2013 16:54

Re: Kolsyrning

Inlägg av AirQ »

Lovegreen skrev:Hej!

Nu har mina olika batcher med cider mognat sen i höstas och jag börjar tänka på att tappa upp dem. Jag har en idé om att jag vill ha några stilla, men vill även prova att kolsyra några. Jag läser att socker (vanligt socker?), ca 7-10 g/liter ger en trevlig kolsyra. Är det helt enkelt så att jag tillsätter sockerlösningen direkt i flaskan som jag tappar i, eller bör det blandas med cidern innan? Fungerar vanligt socker? Hur länge tar det innan en får fina bubblor?

Vänligen
/Daniel
Lättast är nog att göra sockerlag.
Ett par DL vatten o koka upp så sockret löser sig, rör sen ner det i hela satsen så det blandar sig tappa sen på flaska o låt stå i 2v i rumstemp.
Har det mognat sen hösten så är frågan om du inte bör tillsätta lite jäst också, den gamla lär va ganska trött vid det här laget.

Personligen så använder jag vanligt strösocker och 5-7gram per liter, ju mer socker ju hårdare kolsyra.

Man bör kunna smaka av första flaskan efter ca 1v, men brukar va bra o ge dem runt 2v för bra kolsyra.


Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
Learning by doing is the shit
Lovegreen
Färsk jäst
Inlägg: 13
Blev medlem: fre maj 06, 2016 11:04

Re: Kolsyrning

Inlägg av Lovegreen »

AirQ skrev: Lättast är nog att göra sockerlag.
Ett par DL vatten o koka upp så sockret löser sig, rör sen ner det i hela satsen så det blandar sig tappa sen på flaska o låt stå i 2v i rumstemp.
Har det mognat sen hösten så är frågan om du inte bör tillsätta lite jäst också, den gamla lär va ganska trött vid det här laget.

Personligen så använder jag vanligt strösocker och 5-7gram per liter, ju mer socker ju hårdare kolsyra.

Man bör kunna smaka av första flaskan efter ca 1v, men brukar va bra o ge dem runt 2v för bra kolsyra.


Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
Tackar för svaret! Detta är min första omgång, så är lite osäker på det hela. Så en enkel sockerlag låter som en bra och enkel start. Jag vill gärna ha så jäst-fritt som möjligt. Det kan alltså bli dött i flaskan utan extra tillsättning?

Jag får kanske prova både och - eller tre varianter: 1) stilla cider, 2) tillsatt socker, 3) tillsatt socker + jäst.

/D
AirQ
Admin
Inlägg: 485
Blev medlem: tor mar 28, 2013 16:54

Re: Kolsyrning

Inlägg av AirQ »

O8
Lovegreen skrev:
AirQ skrev: Lättast är nog att göra sockerlag.
Ett par DL vatten o koka upp så sockret löser sig, rör sen ner det i hela satsen så det blandar sig tappa sen på flaska o låt stå i 2v i rumstemp.
Har det mognat sen hösten så är frågan om du inte bör tillsätta lite jäst också, den gamla lär va ganska trött vid det här laget.

Personligen så använder jag vanligt strösocker och 5-7gram per liter, ju mer socker ju hårdare kolsyra.

Man bör kunna smaka av första flaskan efter ca 1v, men brukar va bra o ge dem runt 2v för bra kolsyra.


Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
Tackar för svaret! Detta är min första omgång, så är lite osäker på det hela. Så en enkel sockerlag låter som en bra och enkel start. Jag vill gärna ha så jäst-fritt som möjligt. Det kan alltså bli dött i flaskan utan extra tillsättning?

Jag får kanske prova både och - eller tre varianter: 1) stilla cider, 2) tillsatt socker, 3) tillsatt socker + jäst.

/D
Att slippa jäst i flaskorna är svårt om du ska ha kolsyra, isåfall behöver du ha en fatanläggning.

Kolsyran blir till av att jästen äter sockret så om den inte har haft något att äta på 6månader kan det ta väldigt lång tid för den att vakna.

Så om du inte vill lägga ut ca 2000kr på fat och vill ha så skulle jag säga lägg i lite jäst i varje flaska för säkerhetens skull :)


Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
Learning by doing is the shit
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ciderbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster