Sida 1 av 1

Klarning av cider

Postat: ons feb 01, 2017 7:12
av yamaha00
När skall man klarna cidern? Före jäsningen (musten), under jäsningen eller när den jäst färdigt.
Jag klarnade inte alls och då är den grumlig när den jäst färdigt.

Re: Klarning av cider

Postat: ons feb 01, 2017 8:59
av AirQ
Efterjäsningen är väll rätt rimligt, man brukar kallkrasha och så i slutet av jäsningen för att få ner så mycket bös i botten som möjligt, sen så kommer det klarna med tiden i flaskor, ställer du dem lite svalt på en hylla i någon månad så klarnar de efter hand.

Re: Klarning av cider

Postat: ons feb 01, 2017 16:29
av latmasken
Det är rätt meningslöst att klarna före jäsningen, vid jäsningen får du ju en massa jäst och det bildas biprodukter så om kan klarnar innan jäsningen måste man klarna två gånger.

Om du inte lyckats klarna efter jäsningen så tror jag du har väntat för kort tid eller att det inte jäst klart.

Re: Klarning av cider

Postat: tor feb 02, 2017 8:33
av yamaha00
Bra klarningsmedel?
Eller bara låta det stå och sen häva upp en bit från botten?

Re: Klarning av cider

Postat: sön feb 05, 2017 7:34
av Rusdryck
Jag har jäst cider en gång den lät jag stå väldigt länge i jästunnan den är helt klar. Den stod nog i ca 1,5-2 månader i ca 15-16C det är cider på Ingrid Marie den är ganska torr påminner väldigt mycket om old english


Skickat från min iPhone med Tapatalk