bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: ons jan 24, 2018 13:34

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 6 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: tis jan 31, 2017 19:44 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: sön okt 30, 2016 13:10
Inlägg: 16
Ort: Östergötland
Gjorde några olika varianter av cider i höstas där några smakar lite "aceton". Någon som vet om det går att ta bort och/eller vad som gått fel.
Annars bra kolsyra och färg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis jan 31, 2017 20:19 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jan 07, 2009 15:45
Inlägg: 3368
Låter som högre alkoholer. Har du tur så lagras det bort eller skiftar karaktär. Det beror troligen på stressad jäst eller alltför hög jästemperatur.

_________________
/Weinkeller


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons feb 01, 2017 7:52 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: sön okt 30, 2016 13:10
Inlägg: 16
Ort: Östergötland
Finns det en gissning på hur lång tid det kan ta att lagra ut "acetonsmaken"?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons feb 01, 2017 19:55 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jan 07, 2009 15:45
Inlägg: 3368
yamaha00 skrev:
Finns det en gissning på hur lång tid det kan ta att lagra ut "acetonsmaken"?

Allt från några månader till år. Det är inte alls säkert att den försvinner.

_________________
/Weinkeller


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor feb 09, 2017 8:12 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: tor okt 20, 2016 19:32
Inlägg: 31
Vad var det för typ av kärl du jäste i?
PET och vissa andra typer av plastflaskor kan innehålla mjukgörare som kan lakas ut och bidra med acetonsmak.

Annars kan det ju också komma från frukten i sig.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons mar 15, 2017 22:48 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis sep 01, 2015 20:37
Inlägg: 58
Jag gissar på någonstans mellan ett halvår till ett år.
(min fjolårssats smakade väldigt "spritig" vid buteljering, det avtog. Efter ett halvår var den okay, efter 10mån var den god. Har sparat några för att försöka jämföra efter 2års lagring)


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 6 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: _still_going, Backmant, Bing [Bot], Grappo


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013