Sida 1 av 1

Cider som stått i 5 år

Postat: ons jan 18, 2017 0:08
av Murran
Nå, jag hittade inte någon tråd för dethär, det är kanske inte något vanligt problem.
För 5-6 år sen byggde jag en äppelpress, funkade fint. Gjorde runt 200 liter äppel och päron cider, enligt alla böcker jag läste skulle jag tillsätta Tanin.
Allting smakade Tanin och blev skitäckligt. Nu har det stått på demojanger sen dess och jag tänkte, okej det är väll bara att hälla ut skiten.
Men så tänkte jag nää, om cidern får syre så blir det väll äppelcidervinäger?
Så jag har tatt av korkarna o dom har vatt av i typ 6 månader.
Där är ingen "moder" eller beläggning på ytan som det "ska" bli när man gör vinäger. Behöver dom få större tillgång till syre?
När vet jag om det har blivit vinäger och vad kan gå fel?
Hur länge håller äppelcidervinägern nu? kanske dum fråga? och vem vill köpa 200 liter äppelcidervinäger? Ekologisk handgjord från Tommarps gård xD
Tack på förhand
MVh Martin

Re: Cider som stått i 5 år

Postat: ons jan 18, 2017 18:02
av latmasken
Syre ger ingen vinäger, det är ättiksyrabakterier i luften som ger vinäger.

Jag hade två stora glasburkar med cider stod i flera år med bara tunt tyg över sig utan att det blev vinäger, så ska man vara på den säkra sidan så ska man nog försöka köpa sig en vinägermamma. Det funkar kanske bättre om man har dem står utomhus (under tak), kanske var för lite ättiksyrabakterier i rummet där jag hade dem.

Det finns opastöriserad vinäger att köpa också (tror Kung Markatta har en sort), därifrån kan man nog få levande ättiksyrabakterier.

Re: Cider som stått i 5 år

Postat: ons jan 18, 2017 21:51
av Dr snuggels
Precis som Latmasken säger så går det utmärk att hälla i en skvätt opast.cider.
Det brukar stå på flaskan om den är past. eller inte.
Skaka flaskan lite så att allt blandar sig innan du häller i en skvätt i ett kärl med cider och med en filterduk istället för kork/lock.
Har gjort egen vinäger på äpplecider (även rött bärvin) med mycket gott resultat.