Hejsan.
Var ute å körde en sväng idag, och på ett ställe hitta jag en tomt med Ingrid Marie äpplen plus ngn annan höst/vintersort. Ägaren äter tydligen inga äpplen, enligt grannen.
Men nu till frågan;
Höst/vinteräpplen som har varit utsatta för sisådär en 3-5 frostnätter, hur är dessa att göra cider på?
Påverkar det musten att det varit frostnätter?
Funderar ev på att plocka rent träden och sedan försöka köpa ett gott parti syrliga äpplen typ Belle de boskop.
Har ju konstaterat att cider blir bra på sena höstäpplen.
Första satsen som gjordes på sena sommaräpplen blev bara tunn. Så således borde ju vinteräpplen funka alldeles utmärkt.
Ni ciderfantaster här på forumet - vad har ni för erfarenhet av detta?
Vilket/vilka är era favoritäpplen?
Höst/vinteräpplen som varit utsatt för frost
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Höst/vinteräpplen som varit utsatt för frost
Visst kan du göra cider på äpplen som varit frysta, men det kan vara svårt att veta kvalitén på dem; de kan vara dåliga inuti. Tina och dela och se.
Sedan är det ju inte om det är tidiga eller sena äpplen som avgör om det blir bra cider eller inte. Kasta ett öga på http://cider.org.uk/ för alla detaljer om cider du behöver veta och lite till.
Sedan är det ju inte om det är tidiga eller sena äpplen som avgör om det blir bra cider eller inte. Kasta ett öga på http://cider.org.uk/ för alla detaljer om cider du behöver veta och lite till.
Re: Höst/vinteräpplen som varit utsatt för frost
Det handlar väl mest om att senare på säsongen så är sockerhalten i äpplena oftast högre?
Re: Höst/vinteräpplen som varit utsatt för frost
Om du tänkt vildjäsa kan det vara svårt att få fart på det. Jag fick göra en "förkultur" på ett par äpplen som inte frostskadats för att få fart på min.
Re: Höst/vinteräpplen som varit utsatt för frost
Slånbär brukar plockas efter att de blivit "frostnypta" för att få dem mindre beska?
Kan denna "teknik" på något sätt överföras till äppel?
Detta är bara saker jag hört och har inget att backa upp det med.
Kan denna "teknik" på något sätt överföras till äppel?
Detta är bara saker jag hört och har inget att backa upp det med.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Höst/vinteräpplen som varit utsatt för frost
Troligen inte.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Höst/vinteräpplen som varit utsatt för frost
Har du kärva äpplen så är de idealiska för vin och cider, åtminstone som en del av fruktmassan. Tanninerna ger kropp, munkänsla och komplexitet.
/Weinkeller
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster