Hej på er!
Min första tråd här på forumet, så ha överseende
Jag har försökt sätta en sats ginger beer enligt följande recept:
10l vatten
2kg rörsocker
10 lime
1kg ingerfära
11g safale US-05
I originalreceptet skulle man tillsätta en krossad camdentablett, sådanna kunde jag inte hitta här hemma utan jag använde vinsvavla från PGW:
http://www.pgw.se/edelmans-vinsvavla-10-g.html
I originalreceptet, som var för 1 gallon (4l) skulle man tillsätta en camdentablett vänta 24h sen pitcha i jästen, vad jag förstår innehåller en camdentablett 550mg kaliummetabisulfit, så jag tillsatte knappt 1g till mina 10l.
Sedan väntade jag 24h, hällde i jästen. Inget händer.
Väntar 48h till, köper ny jäst och väcker den försiktigt i 30gradigt vatten innan jag häller i den.
Nu har det gått 24h till efter det och det är tokdött
Vad gjorde jag för fel?
Tål inte ale jäst lite vinsvavla?
Använde jag helt fel kemikalie?
Jag vet att jag troligtvis inte hade behövt hälla i någon svavla eftersom jag ändå kokade sockerlag och blandade med den råa ingerfära juicen, men gjort är gjort tyvärr...
Tacksam för svar.
Problem med vinsvavla
Re: Problem med vinsvavla
Jag kan inte se att du har gjort nåt fel med svavlan.
Däremot är väl ingefära antiseptisk så det är kanske den som förhindrar jäsningen?
Däremot är väl ingefära antiseptisk så det är kanske den som förhindrar jäsningen?
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Problem med vinsvavla
När jag kom hem från jobbet idag bubblade det faktiskt på ganska ordentligt så nu är jag nöjd
Vet inte varför det var så segstartat, men att det kan ha varit ingerfäran eller att jästen inte gillade syran från limen.
Og var 1.046. Jag skrev lite fel, det var 1.7kg socker till 10l
Vet inte varför det var så segstartat, men att det kan ha varit ingerfäran eller att jästen inte gillade syran från limen.
Og var 1.046. Jag skrev lite fel, det var 1.7kg socker till 10l
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster