Gjorde några olika varianter av cider i höstas där några smakar lite "aceton". Någon som vet om det går att ta bort och/eller vad som gått fel.
Annars bra kolsyra och färg.
Cidersmak
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Cidersmak
Låter som högre alkoholer. Har du tur så lagras det bort eller skiftar karaktär. Det beror troligen på stressad jäst eller alltför hög jästemperatur.
/Weinkeller
Re: Cidersmak
Finns det en gissning på hur lång tid det kan ta att lagra ut "acetonsmaken"?
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Cidersmak
Allt från några månader till år. Det är inte alls säkert att den försvinner.yamaha00 skrev:Finns det en gissning på hur lång tid det kan ta att lagra ut "acetonsmaken"?
/Weinkeller
Re: Cidersmak
Vad var det för typ av kärl du jäste i?
PET och vissa andra typer av plastflaskor kan innehålla mjukgörare som kan lakas ut och bidra med acetonsmak.
Annars kan det ju också komma från frukten i sig.
PET och vissa andra typer av plastflaskor kan innehålla mjukgörare som kan lakas ut och bidra med acetonsmak.
Annars kan det ju också komma från frukten i sig.
Re: Cidersmak
Jag gissar på någonstans mellan ett halvår till ett år.
(min fjolårssats smakade väldigt "spritig" vid buteljering, det avtog. Efter ett halvår var den okay, efter 10mån var den god. Har sparat några för att försöka jämföra efter 2års lagring)
(min fjolårssats smakade väldigt "spritig" vid buteljering, det avtog. Efter ett halvår var den okay, efter 10mån var den god. Har sparat några för att försöka jämföra efter 2års lagring)
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster