Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av detta

Utrustning och teknik.
Göran1980
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: sön nov 06, 2016 18:49
Ort: Harplinge

Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av detta

Inlägg av Göran1980 »

Hej.

Skaffade mig ett jäströr/hydrometer och idag var det dags och flytta cidern från damejanne 1 till damejanne 2 för andra jäsningen.

Tänkte då kolla lite hur cidern verkade.

Vad jag har förstått ska den kunna flyta fritt
FBMFOimg-7233.jpg
FBMFOimg-7234.jpg
Å så ph
FBMFOimg-7235.jpg
Skulle vilja höra lite med expertisen hur det ser ut.

Sen att jag inte får bilderna rätt är ju störigt också, men datorer är inte mina bästa kompisar.

Mvh
Göran
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

Inlägg av ranald »

Jag tycker det ser ut att vara 1 öchsle och pH 3.8.
Göran1980
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: sön nov 06, 2016 18:49
Ort: Harplinge

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

Inlägg av Göran1980 »

Ok
Om man nu ska räkna ut ngn form av alkoholstyrka.
Hur gör man då?
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

Inlägg av cissiny »

ranald skrev:Jag tycker det ser ut att vara 1 öchsle och pH 3.8.
Instämmer ang oechsle, jag får det också till +1. Mer eller mindre färdigjäst. Jag har märkt att eftersötning till ca 1,010 (+10) är ganska lagom för min cider, halvtorr, då kommer smakerna fram bra. Funkar ju inte om man vill kolsyrejäsa iofs...
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

Inlägg av cissiny »

Göran1980 skrev:Ok
Om man nu ska räkna ut ngn form av alkoholstyrka.
Hur gör man då?
Är det ren äppelmust, utan tillsatt socker? Hempressad? Du vet inte vilket oechsle du hade innan det började jäsa?

Min äppelmust brukar ligga runt 1050, det är nog ganska normalt, i så fall har det jäst 49 grader. Då kan man räkna ut ungefärlig alkoholhalt, Just nu står det still i huvudet, minns inte vad man ska dela med, men jag har för mig att runt 50 grader ger nånstans kring 5-6%, det är nog rätt rimligt?

Känner du för att ses nån dag och prova brygder? Min bärcider är tappad på flaska, den blev riktigt god (självklart får du en). Rödvinet och äppelciderglöggen behöver bulklagras ett tag till men jag ska nog tappa äppelcidern ("fusk-Bozo" med fruktmassajäsning och juice) inom de närmaste dagarna.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Göran1980
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: sön nov 06, 2016 18:49
Ort: Harplinge

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

Inlägg av Göran1980 »

Hej

Ja det är renpressad äppelmust, inget tillsatt socker, bara ciderjäst.

När nu bubblandet i jäsröret hade upphört. Höll koll på det de sista dagarna och när det inte bubblade på 1-2 dagar, så beslöt jag mig för att det var dags å slanga över på ny Damejanne och tillsätta lite socker för en andra jäsning. Som förövrigt inte har tagit fart ännu, 24h
Men det kommer väl igång.

Klart att vi ska träffas och prova lite dryck. Vore ju kul å utbyta erfarenhet.

Mvh
Göran
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

Inlägg av cissiny »

Göran1980 skrev:Hej

Ja det är renpressad äppelmust, inget tillsatt socker, bara ciderjäst.

När nu bubblandet i jäsröret hade upphört. Höll koll på det de sista dagarna och när det inte bubblade på 1-2 dagar, så beslöt jag mig för att det var dags å slanga över på ny Damejanne och tillsätta lite socker för en andra jäsning. Som förövrigt inte har tagit fart ännu, 24h
Men det kommer väl igång.

Klart att vi ska träffas och prova lite dryck. Vore ju kul å utbyta erfarenhet.

Mvh
Göran
Vad har du för temperatur? Tycker att det borde ha börjat jäsa igen efter sockertillsatsen (hur mycket? kokade du sockerlag eller bara hällde i?), är det riktigt tätt vid jäsröret? Det behövs väldigt lite för att det inte ska märkas i jäsröret, vet att kloke Latmasken brukar nämna att det räcker med ett hårstrå för att det inte ska bli tätt. Mina äppelciderbryggningar brukar komma igång 30 minuter - 2 timmar efter sockertillsats, går det trögt så ställer jag hinken/damejeannen i badrummet (ca 22 grader) för att få igång jäsningen. Om du vill testa lite jästnäring så har jag ett rör hemma, kan lätt pytsa över några gram i en liten glasburk.
Nu har jag pytsat över den senaste äppelcidern till kranhinken, fick bort lite bottensats genom en enkel hushållssil. Kan nog tappa om två dygn eller så, den är rätt klar.

Bara hojta när du har tid, till helgen kanske? :)
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Göran1980
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: sön nov 06, 2016 18:49
Ort: Harplinge

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

Inlägg av Göran1980 »

Jäsning har faktiskt kommit igång nu ikväll. Dock ganska lugnt än så länge.

Kom på att jag sparade lite must, pastoriserad för att ungarna skulle kunna få dricka lite också.
Knatade ut på altanen och ryckte in en flaska, OG på 1054 på den musten.
Och sen har den ju då jäst ner till 1000.

Fina det ngn guide till det här med OG/FG/SG

Mvh
Göran
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

Inlägg av cissiny »

Göran1980 skrev:Jäsning har faktiskt kommit igång nu ikväll. Dock ganska lugnt än så länge.

Kom på att jag sparade lite must, pastoriserad för att ungarna skulle kunna få dricka lite också.
Knatade ut på altanen och ryckte in en flaska, OG på 1054 på den musten.
Och sen har den ju då jäst ner till 1000.

Fina det ngn guide till det här med OG/FG/SG

Mvh
Göran
Antalet grader det jäst ner (alltså 1054-1000 i ditt fall) kan divideras med allt mellan 7 och 8 (olika uppgifter), om jag minns rätt så bör man använda 7-7,4 för lägre alkoholhalter och närmare 8 för starkare vin. Du borde alltså ligga på 7-7,5 % innan sockertillsats?

Bra att det kommit igång! :)

Off topic - OM du skulle beställa nån från PGW så är jag gärna med och delar på frakten (69:- oavsett vikt), dom har billiga men bra dunkar, har funderat på att beställa fler. Lite hög frakt men om vi kan dela på det så är det ju helt ok.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

Inlägg av ranald »

Göran1980 skrev: Knatade ut på altanen och ryckte in en flaska, OG på 1054 på den musten.
Och sen har den ju då jäst ner till 1000.

Fina det ngn guide till det här med OG/FG/SG
Det lär finnas massor man kan hitta mha sökfunktionen. Det har diskuterats många gånger. Och om man inte hittar det den vägen finns google...

1054: dra av 1000 för att få värdet i enheter öchsle.
1 enhet öchsle motsvarar 2,7 gram socker per liter.
17 gram socker per liter ger, totalt utjäst, 1% alkohol.

Så: (1054-1000)*2,7/17 = 54*2,7/17 = 8,6%.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

Inlägg av Weinkeller »

ranald skrev:
Göran1980 skrev: Knatade ut på altanen och ryckte in en flaska, OG på 1054 på den musten.
Och sen har den ju då jäst ner till 1000.

Fina det ngn guide till det här med OG/FG/SG
Det lär finnas massor man kan hitta mha sökfunktionen. Det har diskuterats många gånger. Och om man inte hittar det den vägen finns google...

1054: dra av 1000 för att få värdet i enheter öchsle.
1 enhet öchsle motsvarar 2,7 gram socker per liter.
17 gram socker per liter ger, totalt utjäst, 1% alkohol.

Så: (1054-1000)*2,7/17 = 54*2,7/17 = 8,6%.
Känns onödigt att dra in dessa formler och uppskattningar när det finns ett bra estimat:
(OG-FG)/7.5
Det kommer i princip alltid hamna inom 0.2% från verklig alkoholhalt.
54/7,5=7,2%
/Weinkeller
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

Inlägg av latmasken »

Nja, jag försökte räkna på det där och siffran 7.5 är bara relevant om man kommer upp närmare 18% (mäskjäsning).

http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php? ... 15#p182473
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

Inlägg av Weinkeller »

latmasken skrev:Nja, jag försökte räkna på det där och siffran 7.5 är bara relevant om man kommer upp närmare 18% (mäskjäsning).

http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php? ... 15#p182473
Det finns flera olika approximationer. 7.5 kommer nära vid låg alkoholhalt som cider. Visst kan man köra på fler decimaler och det är väl närmare 7,6 egentligen men mätonogrannheten från densitetsmätningarna är ju större än så.

Det finns lite att läsa här om standardekvationen och en mer avancerad variant för högre alkoholhalter:
http://www.brewersfriend.com/2011/06/16 ... r-updated/
/Weinkeller
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

Inlägg av latmasken »

Min beräkning visade ju att det är närmare 8 som gäller om man ligger på 10%.

Den beräkning som är mest exakt är den att 17g socker per liter ger 9,15 gram etanol (vilket ganska precis blir en volymprocent alkohol). Den bygger till 100% på den kemiska reaktionen och påverkas inte märkbart av temperatur eller andra substanser i vinet.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de

Inlägg av Weinkeller »

latmasken skrev:Min beräkning visade ju att det är närmare 8 som gäller om man ligger på 10%.

Den beräkning som är mest exakt är den att 17g socker per liter ger 9,15 gram etanol (vilket ganska precis blir en volymprocent alkohol). Den bygger till 100% på den kemiska reaktionen och påverkas inte märkbart av temperatur eller andra substanser i vinet.
Det är möjligt att det stämmer också. Jag har dock använt den första formeln ovan med framgång. Det har aldrig felat mer än 0.1% på öl mellan 3.5% och 7% när kontrollmätning av faktisk alkoholhalt gjorts av lab. Vi pratar om ett tiotal mätningar här. Kanske skiljer det så mycket mellan vin/cider och öl men det har jag svårt att tänka mig.
/Weinkeller
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ciderbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster