Intressant! Vilket labb, vilken metod, och vad kostar det?Weinkeller skrev: Det är möjligt att det stämmer också. Jag har dock använt den första formeln ovan med framgång. Det har aldrig felat mer än 0.1% på öl mellan 3.5% och 7% när kontrollmätning av faktisk alkoholhalt gjorts av lab.
Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av detta
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de
Det är nog dyrt som privatperson och kanske inte ens tillgängligt. Det är en tjänst som medlemmar i Sveriges bryggerier har tillgång till. Antar att det är gaskromatografi.
/Weinkeller
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de
Det är ju nästan så man kan ha råd: https://www.vernier.com/products/sensors/gc2-mini/
Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de
Jag har faktiskt övertygat min dotter, som i sin tur övertygar sin kemilärare att skriva sitt gymnasiearbete om just denna fråga. (Man ska engagera så stor del av familjen man kan i sin hembryggning ) återkommer när det finns resultat.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Köpte mig ett jäsrör och hydrometer, hur läser man av de
Jo men visst. Frågan är nödvändigheten av denna när man kan komma undan med en hundring för mätglas och hydrometer. Så länge man gör sina mätningar vid samma temperatur och utan kolsyra så får du ett tillförlitligt resultat med +-0.2% i upplösning.ranald skrev:Det är ju nästan så man kan ha råd: https://www.vernier.com/products/sensors/gc2-mini/
/Weinkeller
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster