Hjälp, brygger söt Cider som har jäst utan tillsatt jäst!
Postat: lör nov 19, 2016 1:08
Vill påpeka att jag är helt novice inom hemmabryggeri och har haft en omgång som gick helt åt pipsvängen innan... (Lite bakgrundhistoria) Jag gick önskan av min bror att göra ett sött mousserat vin/cider till midsommar utav hans trädgårdsfrukter som han har plockat ihop av årets skörd (äpple, krusbär, fläderbär och fläderblom). Jag åkte till Ö&B och införskaffade utrustning ( två 25 liters hinkar med jäströr plus turbojäst) jag har även införskaffat en råsaftcentrifug som jag kör all frukt igenom och kokar resterna av krusbären, fläderblomen och fläderbären ett par gånger tillsammans innan allt blandas i hinkarna. Efter att allt var klart och ligger i hinkarna silar jag av all fruktkött och liknande och tillsätter 8kg strösocker i varsin hink. Därefter lät jag dem stå övernatten för att få en bra temperatur innan jag skulle tillsatta turbojästen MEN dom hade redan börjat jäsa av sig själv, så jag lät dem vara. Dom har fått stå sedan Augusti och jag har kollat av Idag den 16:e nov och hydrometern visar ca 75-80 på skalan men det är samma värde som cidern/vinet hade för 3 veckor sedan, har jästen stannat av? Jag har smakat på Cidern/vinet och det är säkert 8% och ganska sött men vätskan har inte klarnat. Vad säger ni ty ni visa? Vilken skala på hydrometern bör ett söt vin ha innan det tappas upp på flaska? Borde jag kanske slänga i lite jäst och låta det stå ett tag till? Kan rå skivad potatis hjälpa jäsingen vidare (hade varit kul att slippa tillsatser)?
P.S slängde i 1 dl socker i varsin hink och rörde om i hinkarna samt tog bort jäströret i tron på att allt ska vaknar till liv igen.
Tackar så hemskt mycket för svar
/Mvh Robin
P.S slängde i 1 dl socker i varsin hink och rörde om i hinkarna samt tog bort jäströret i tron på att allt ska vaknar till liv igen.
Tackar så hemskt mycket för svar
/Mvh Robin