Sida 1 av 1

Cider utan press

Postat: ons nov 16, 2016 19:33
av Borgd
Hej!
Medan min ena cider står och jäser/klarnar i källaren tänkte jag försöka vildjäsa en lite mindre sats. Måste ju ha något att syssla med :)

Tyvärr är pressen utlånad för tillfället, och för de ca 5 liter jag tänkt göra känns pressen väldigt omständig att sätta upp och slabba med, så frågan är hur jag gör utan att använda en press?
Jag vet att jag sett inlägg där folk klyftat äpplen, tillsatt vatten och socker och låtit stå i jäshink.Hur länge ska det stå så isåfall?

Re: Cider utan press

Postat: tor nov 17, 2016 18:38
av ranald
Använd forumets sökfunktion, sök efter "bozo" i ärenderaden.

Men förr eller senare kommer du behöva sila av fruktresterna.

Re: Cider utan press

Postat: tor nov 17, 2016 21:04
av latmasken
Jag vill minnas att experiment-tråden inte hette nåt med bozo.

Sökande på bozo som författare hittar snabbt denna tråd: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=6&t=16809

Re: Cider utan press

Postat: fre nov 18, 2016 8:54
av Borgd
Tack för svaren!
Det slutade med att jag rev äpplena med hushållsassistenten, och sedan pressade ur dem för hand med "myggnät" från IKEA. Gick förvånansvärt bra och yeilden spelade ingen större roll.. Det blev ca 5,5 liter som nu står i 10-liters ölflaska med tyglock.
SG mättes till 1065. Endast vinteräpplen tyvärr men detta är ett rent experiment..

Re: Cider utan press

Postat: ons dec 28, 2016 17:33
av Borgd
Dessvärre ville det inte börja jäsa, utan istället mögla. Efter ett par omtappningar verkar det som om jag blev av med möglet. I samband med andra omtappningen tillsattes en liten förkultur på ett par andra äpplen som inte hade frostskadats. När den tillsatten till batchen gick den igång direkt, och börjar nu närma sig omtappning och uppfyllning.