bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: mån jan 22, 2018 11:57

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: ons nov 16, 2016 20:33 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: ons okt 05, 2016 20:38
Inlägg: 9
Hej!
Medan min ena cider står och jäser/klarnar i källaren tänkte jag försöka vildjäsa en lite mindre sats. Måste ju ha något att syssla med :)

Tyvärr är pressen utlånad för tillfället, och för de ca 5 liter jag tänkt göra känns pressen väldigt omständig att sätta upp och slabba med, så frågan är hur jag gör utan att använda en press?
Jag vet att jag sett inlägg där folk klyftat äpplen, tillsatt vatten och socker och låtit stå i jäshink.Hur länge ska det stå så isåfall?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor nov 17, 2016 19:38 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Inlägg: 501
Ort: Östergötland
Utrustning: Glasdamejanner
Använd forumets sökfunktion, sök efter "bozo" i ärenderaden.

Men förr eller senare kommer du behöva sila av fruktresterna.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor nov 17, 2016 22:04 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57
Inlägg: 3891
Jag vill minnas att experiment-tråden inte hette nåt med bozo.

Sökande på bozo som författare hittar snabbt denna tråd: viewtopic.php?f=6&t=16809


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre nov 18, 2016 9:54 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: ons okt 05, 2016 20:38
Inlägg: 9
Tack för svaren!
Det slutade med att jag rev äpplena med hushållsassistenten, och sedan pressade ur dem för hand med "myggnät" från IKEA. Gick förvånansvärt bra och yeilden spelade ingen större roll.. Det blev ca 5,5 liter som nu står i 10-liters ölflaska med tyglock.
SG mättes till 1065. Endast vinteräpplen tyvärr men detta är ett rent experiment..


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons dec 28, 2016 18:33 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: ons okt 05, 2016 20:38
Inlägg: 9
Dessvärre ville det inte börja jäsa, utan istället mögla. Efter ett par omtappningar verkar det som om jag blev av med möglet. I samband med andra omtappningen tillsattes en liten förkultur på ett par andra äpplen som inte hade frostskadats. När den tillsatten till batchen gick den igång direkt, och börjar nu närma sig omtappning och uppfyllning.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot], Hasse basse


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013